Hlavní obsah

Podle čeho vybírat podložku na cvičení

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fitness centra jsou zavřená a rána chladná. Pokud si chcete udržet postavu či zdravé životní návyky a nechce se vám vrhat na outdoorové aktivity, vyzkoušejte cvičení doma. Stačit vám bude vlastní váha těla a kvalitní jógamatka. Podle čeho vybírat?

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Kinoko

Článek

Na úvod je potřeba si říci, že jógamatka nemusí sloužit jen na cvičení jógy. Bohatě vám poslouží, i pokud upřednostňujete posilování s vlastní vahou těla nebo ráda cvičíte podle videí na internetu.

V pestré nabídce jógamatek může být někdy ale obtížné se zorientovat a vybrat si tu nejlepší. Prozradíme vám, na co byste se měla při svém výběru zaměřit.

V hlavní roli materiál

Existují různé povrchy jógových podložek. Zpravidla můžete vybírat mezi hladšími a hrubšími povrchy.

„Pokud budete mít jógamatku jen na doma a nebudete ji nikam přenášet, tak nebudete muset řešit její váhu. Důležité je ale vědět, na jaký typ jógy nebo cvičení ji budete používat. Nejvíce se používají pěna TPE, PVC a kaučuk.

TPE pěna zajišťuje větší pohodlí, podporu a také izolaci proti chladu a hodí se pro méně dynamické styly jógy (např. pro hatha jógu či lekce pro zdravá záda). PVC je vhodné pro dynamičtější styly a power jógu.

Odhalte tajemství ženské rovnováhy a vyzkoušejte cvičení, které zharmonizuje vaše tělo

Zdraví

Kaučuk zajišťuje dobrý úchop a pohodlí, ale především se jedná o zcela přírodní eko materiál,” upozorňuje instruktor jógy Jakub Šamberger z Energy studia.

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Kinoko

Na venkovní cvičení se pak hodí jutová podložka se skvělou přilnavostí.

„Je elastická a neklouže. Navíc se hodí nejen na jógu a pilates, ale také na různá kardio cvičení či strečink,” vysvětluje Alžběta Václavů ze společnosti Kinoko.

Jak zajistit, aby neklouzala?
Pokud se hodně potíte, je řešením dát si na podložku jógový ručník z mikrovlákna nebo si pořídit speciální kaučukovou jógamatku, která má přímo na sobě vrstvu z mikrovlákna. Výborně saje pot a perfektně drží úchop, takže čím více se potíte, tím lépe funguje. U klasických podložek bývá často při cvičení problém v nerovnoměrném zatížení těla do rukou nebo nohou. Snažte se proto váhu rozložit do středu těla. Nebude to tolik podkluzovat.

Tloušťka a délka

Jakou volit tloušťku jógamatky? „Opět záleží na stylu cvičení. Velmi pohodlné jsou jógamatky o tloušťce 5 mm vyrobené z TPE pěny. Tenčí podložky mohou být náročnější při oporách o klouby (kolena, lokty, zápěstí). Obecně také platí čím větší tloušťka podložky, tím náročnější je udržet rovnovážné pozice.

Většina podložek se vyrábí v délce 173–180 cm, což vystačí pro člověka 190 cm vysokého. Značky ale myslí i na ty, kteří jsou velmi vysocí a v jejich nabídce najdete i délku 200–210 cm,” radí Jakub Šamberger.

Foto: archiv firem

S velbloudy (1 mm), Lole, 2199 Kč. Modrá, Lole (3 mm), 2999 Kč. Růžová jednoduchá, Astratex (0,6 cm), 899 Kč. Hnědá, Kinoko (0,4 cm), 1097 Kč. Růžová se vzorem, Lole (3 mm), 2999 Kč.

Správná péče

Po cvičení otřete pot suchým hadříkem a umístěte jógovou podložku na chladné a suché místo. „Jednou týdně doporučujeme očistit podložku vodou a jemným mýdlem, aby byla chráněna proti bakteriím a zápachu,” říká Veronika Součková, vedoucí prodejny společnosti Kinoko.

Správná péče totiž prodlužuje životnost podložky. Máte-li pocit, že je vaše podložka stále nepříjemně cítit, pověste ji ven na slunce. Čerstvý vzduch a sluneční paprsky dokážou zázraky.

Foto: archiv firmy

České ponožkoboty Skinners 2.0 jsou unikátním hybridem mezi ponožkou a botou a jsou ideální na cvičení jógy. Lze je pořídit na Kickstarteru za 1050 Kč.

Ranní fitness rutina, která zrychlí metabolismus a zároveň prospívá mozku

Zdraví

Hravý design

Protáhnout si tělo na stylové jógamatce, která vás baví nejen svou funkčností, ale také designem, je výhra. Vybrat si můžete z pestré škály barev a vzorů. Sport má být radost a díky těm správným doplňkům na sebe motivace nenechá dlouho čekat.

Jaké jsou trendy v jógamatkách? „Určitě udržitelnost a v designu hlavně vzory a barvy – najdete na nich květiny, ptáčky, mandaly, domy, přírodu…,” dodává instruktor.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Pozice z jógy pro lepší sex

Cvičení jógy vás dostane do psychické pohody, skvělé fyzické kondice a také vám může pomoci k mnohem lepším prožitkům při sexu a silnějším orgasmům.

Výběr článků

Načítám