Hlavní obsah

Pěstěné obočí tvoří základ současného líčení

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní trendy se tvoří na přehlídkových molech, kdy návrháři přicházejí nejen s kolekcemi oblečení, ale mají i vizi líčení. Poslední roky je kladen velký důraz i na vzhled obočí. Zatímco ještě vloni bylo trendy výrazné až huňaté obočí, letos dochází k jeho zjemnění a důraz je kladen především na přesné linie.

Foto: Profimedia.cz

Při tvarování obočí hraje důležitou roli tvar obličeje.

Článek

Jak tedy vytvarovat obočí do ideálních tvarů? Výbornou pomůckou je velmi známé pravidlo, kdy si přiložíme tužku k jedné straně nosu a vedeme ji kolem vnitřního koutku oka a tam, kde se dotýká obočí – tam by ideálně mělo začínat. Podobně se přiloží od nosu k vnějšímu koutku oka a zase – kde se tužka dotýká linie nebo pomyslné linie obočí, by mělo končit.

„Nicméně je to velmi individuální záležitost. Zatímco někomu takto vytvarované obočí skutečně sluší, u někoho může vzbuzovat utahaný či nešťastný výraz. Někdy je tedy lepší než na šablony hledět víc na vlastní intuici, a pokud si nevíte rady, pak vsadit na odborníky,” radí vizážistka a stylistka Petra Šestáková.

Sama příliš nedoporučuje ani šablony, jež se dnes prodávají s barvou na obočí. Ačkoliv se jedná o velmi trendy záležitost, dívky naprosto ztrácí svou individualitu. Nehledě na to, že často máme každé obočí malinko jiné a k naší tváři tyto drobné odchylky patří.

Obočí na zkoušku

„Pokud si nejste jisté, jak obočí zvýraznit, pak si nejprve zkuste obočí obkreslit bílou kosmetickou tužkou. To umožní vidět, jak zhruba bude výsledek vypadat, a také, jaké chloupky je třeba vytrhat či upravit. Tedy vše, co je bílé vytrhat. Chloupky, které přesahují do bílého pole délkou, ale rostou v linii, kterou chcete zachovat, je třeba jen ustřihnout nebo použít speciální seřezávač – to je ideální věc i pro muže s bujnějším obočím. Následně doporučuji obočí v první třetině vyčesat vzhůru, zbytek uhladit směrem ke spánkům, pak zafixovat speciálním gelem,” radí Petra Šestáková.

Pokud chloupky chybí anebo jsou příliš světlé, pak je lze domalovat speciální tužkou, tak ostrou, že každý tah nakreslí jeden chloupek. Je to ale dost náročné a i speciální „mikrotužky“ se hodně lámou a není to moc komfortní postup. Další možností je zešikmeným štětcem prokreslit obočí vhodnými tmavšími stíny nebo speciálním pudrem na obočí – a pak vyčesat kartáčkem.

Stíny na rozdíl od tužky tolik nelepí na kůži, rozptýlí se na chloupky a výsledek vypadá přirozeněji. Existují také „řasenky“ na obočí a samozřejmě možnost barvení – doma či v kosmetickém salonu. Horkou novinkou má být nalepování chloupků obočí.

„Řešením může být i použití růstového kondicionéru, který pomocí síly peptidů a rostlinných výtažků snadno a rychle posiluje chloupky na obočí,” vysvětluje Klára Výborná z RevitaLash.

Foto: petrasestakova.cz

Speciální technikou vláskování se dnes tetují na obočí jednotlivé chloupky,což vypadá velmi realisticky. Což potvrzuje i obočí vizážistky.

Nakolik je vhodné nechat si obočí vytetovat?

To je teď veliký trend. „Už se prakticky nedělá souvislá vytetovaná plocha v místech, kde obočí chybí, ale speciální technikou vláskování se tetují jednotlivé chloupky, a to velmi realisticky, takže v různé délce, s jemnými odchylkami směru růstu a podobně. Výsledek je opravdu velmi dobrý. Já sama jsem si takto nechala obočí v horní linii vylepšit a jsem nadšená,” upozorňuje vizážistka Petra Šestáková.

Samozřejmě tetování má i svá rizika, jednak každá kůže pracuje jinak a nelze tedy přesně říci, jak dlouho tetování vydrží a v jaké formě. Navíc pokud se to nepovede, v podstatě není cesty zpět. Nicméně pokud ženy vsadí na skutečného odborníka a tetováž se vydaří, podtrhne to jejich krásu na dlouhá léta.

Tvar a barva obočí

Ženy by se při tvarování obočí měly vždy řídit tvarem svého obličeje, na tom zda nosí brýle (jakou obrubu) a jaký účes.

„Pokud máte hustou ofinu sahající k obočí, tak je lepší mít ho jemnější a uhlazené směrem ke spánkům. Nosím-li vlasy stažené do ohonu a z čela, tak si na obočí musím dát více záležet. Ostré hrany obočí směřují náš obličej také k ostřejšímu výrazu a značí třeba asertivnější vystupování, kulaté tvary zase zjemňují. Barva obočí by měla korespondovat s barvou vlasů. U odbarvených blondýnek to je někdy komplikovanější, ale pokud přiznají odrosty, můžou mít tmavé obočí a světlé vlasy. Důležité je respektovat přirozenou linii obočí, svůj barevný typ a vyvarovat se extrémů ve tvarech, délce i barvách,” dodává vizážistka.

Pokud si nevíte rady, pak se obraťte přímo na zkušenou vizážistku, určitě se to vyplatí. Pomocí odborníka nejen uvidíte, co vám opravdu sluší, ale naučí vás i jak na to v klidu domova.

Foto: archív firem

Zleva:

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám