Hlavní obsah

Odstranit celulitidu nelze ze dne na den

Novinky, Dana Sokolová

Pomerančová kůra trápí čím dál mladší dívky a stále častěji se nevyhýbá ani mužům. Většina z nich tento problém řeší před létem a diví se, že změny dosáhnou minimální. Celulitidy se totiž nikdo nezbaví za týden nebo dva. Je to dlouhá cesta, a proto je třeba na ní vyrazit hned teď.

Foto: Profimedia.cz

Pouze kosmetická péče v boji proti celulitidě nestačí.

Článek

Za celulitidu z velké části mohou genetické předpoklady, hormony a také to, že se málo pohybujeme a špatně stravujeme. Už jako děti prosedíme většinu života – ve škole, doma u počítačů, před televizí, později v autech, kancelářích a s přáteli. A jíme, co nás napadne – hlavně, že je to rychlé, dobré a příprava nás stojí co nejméně času. Jednou z odpovědí organismu na takové chování může být i kůže plná ďolíčků.

Celulitida tedy není pouze kosmetický problém a různé krémy a další přípravky ji samy o sobě nevyřeší. „Jde o hormonální a metabolický problém, druh endokrinologického onemocnění, při němž vázne odtok lymfy. A to je vždycky malér, protože lymfa (míza) má v těle důležitý úkol. Proudí spletí cév a uzlin, zachytává cizorodé částice a mikroorganismy a také vstřebává tuky, které pak odvádí pryč z těla,“ vysvětluje profesor MUDr. Karel Martiník, DrSc., z Institutu zdraví v Hradci Králové a lékař projektu Odlehčeme zeměkouli.

"Jakmile lymfatický systém nefunguje tak, jak by měl, tukové buňky začnou vytvářet shluky v podkoží a vytvářejí pomyslné „kapsičky“. Pokud tukové buňky zbytní, začnou se vytlačovat cestou nejmenšího odporu – tedy nahoru. A tak vzniká hrbolatá pomerančová kůže," dodává profesor Martiník.

Řešením je hlavně pohyb

Odstraňování celulitidy zahrnuje komplexní opatření zahrnující změnu celého životního stylu. Mezi ty nejdůležitější věci pak patří pohyb. "Na rozdíl od krevního oběhu nemá totiž míza vlastní pumpu, která by jí vháněla do sítě v těle. Do pohybu se v lymfatických cévách a kapilárách dostává pomocí stahování kosterních svalů. Tím, jak se natahují a smršťují svaly, masírují lymfatické cévy, které jsou umístěny ve většině orgánů těla, a mízu posunují,“ vysvětluje Jitka Dlouhá, trenérka rekondičního studia Formička ve Žďáru nad Sázavou.

Hlavním předpokladem aktivace lymfy je tedy zapojení co největšího počtu svalů a dobré prokrvení pokožky.

Sportovní aktivity je třeba vybírat individuálně podle vlastního založení. Pro někoho jsou těmi pravými aktivitami zumba či tenis, pro jiného zase rychlá chůze, jogging, nordic walking, tanec či plavání.

„Málokdo ovšem ví, že aby mělo cvičení v boji proti celulitidě skutečně efekt, je nutné cvičit v kompresivních punčocháčích – ale jen ty, které nejméně stahují – tedy s kompresí 70 až 280 DEN. (DEN, denier je jednotka, která vyjadřuje sílu vlákna. Čím je vyšší, tím jsou punčochy silnější. Pro představu – dámské punčochy se obvykle vyrábějí v jemnostech 10, 15 a 20 DEN.) Tato řada se občas označuje jako preventivní a bývá jinak doporučována lidem s pocity těžkých nohou a při prvních náznacích křečových žil,“ připomíná Karel Martiník.

Foto: Profimedia.cz

Celulitida se nevyhýbá ani štíhlým ženám.

Výtečná lymfatická masáž

Pohyb by měly doplnit masáže míst postižených celulitidou, a to především před a po cvičení. Využít můžete masážní hlavice ve sprše či různé mechanické pomůcky. Vhodná je i péče terapeuta či maséra, který speciálními hmaty a cviky odstraní svalové blokády bránící toku lymfy.

U lidí, kteří netrpí žádnými zdravotními potížemi, pomůže i přístrojová lymfodrenáž. Ideálním pomocníkem je pak aerobní trenažér chůze s podtlakovou kabinou VacuShape. Ten totiž spojí masáž s pohybem dohromady a urychlí nastartování zpomaleného či zastaveného lymfatického systému, a tedy i zkrátí dobu potřebnou k odstranění nevzhledných dolíčků v kůži.

„Celé kouzlo tkví v kombinaci aerobního pohybu – chůze a dokonalého prokrvení problémových partií řízeným a měnícím se podtlakem ve vakuové kabině. Právě díky němu dochází ke zvýšení odvodu krve a tukové tkáně ze svalů. Jednoduše řečeno je tedy tuk rychleji a lépe spalován a díky tomu mizí i celulitida,“ vysvětluje profesor Karel Martiník.

Lze celulitidu odstranit trvale?

Je to podobné jako s hubnutím. Zabrzdí-li se opět činnost lymfatického systému, tukové buňky se začnou opět usazovat a vše se vrátí do starých kolejí. Pohyb a zdravá životospráva nejsou jen prostředky, jak se zbavit celulitidy, a případě i kil navíc. Je to součást životního stylu, který bychom měli přijmout navždy.

Účinná je i změna jídelníčku a hojně spánku

V prevenci i odstraňování celulitidy hraje podstatnou roli správná životospráva a dostatečný pitný režim. „Jednoduché pravidlo zní: čím více nahradíte polotovary, uzeniny, sladkosti a další upravované potraviny včetně například tavených sýrů a majonéz organickými potravinami, tím lépe pro vás. Éčka, cukry, dochucovadla, či příliš mnoho soli organismus zpomaluje a zavodňuje. Buňky pak nefungují, jak by měly, a jsou ke vzniku celulitidy náchylnější. Zvláště, když jíte nepravidelně a navíc si rádi dopřejete cigaretku, kávu a třeba i alkohol.

Klíčem k úspěchu je tedy jídelníček s co největším množstvím zeleniny, obilovin, luštěnin a ovoce. Smažená jídla a smetanové omáčky byste si měli dopřát jen výjimečně. Zato hodně pijte – avšak nezapomeňte, že do pitného režimu se počítá jen voda bez příchuti a čaj. Všechno ostatní – sycené a ochucené nápoje, limonády, džusy, energy drinky a podobně vám totiž s odbouráním ďolíčků nijak nepomohou. Vypijte denně alespoň dva litry, v horkých dnech klidně i více.

Celulitida

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám