Hlavní obsah

Oděv královské rodiny při korunovaci má jasnou symboliku

Jedna z nejočekávanějších světových událostí je tu. Korunovace Karla III. je důležitým momentem nejen z hlediska historie, ale také módy. Jaká symbolika se skrývá za oblečením jednotlivých členů britské monarchie?

Foto: Pool, Reuters

Britský král Karel III. a královna Camilla během korunovačního ceremoniálu ve Westminsterském opatství v Londýně

Článek

Královský módní expert Josh Birch Jones, který je nejmladším členem British Fashion Council, dopředu avizoval, že královská rodina zvolí modernější styl ceremonie, než tomu bylo v minulosti.

Podle The Telegraph byly plány vypracovány pod krycím názvem Operace Golden Orb a odráží vizi nového panovníka o menší a modernější monarchii. I proto je celý korunovační obřad kratší a méně nákladný než dříve.

Stejný princip se odráží i na poli módy. Zatímco v minulosti vévodové, markýzové, hrabata, vikomti a baroni, kteří tvoří britskou aristokracii, nosili na korunovace róby ze šarlatového sametu s lemem z hranostaje, dnes dávají přednost elegantním moderním návrhům od britských návrhářů.

Historie britských slavnostních oděvů sahá až do roku 1400. Precizní provedení hábitů pak bylo poprvé představeno v 17. století. Pláště dlouhé až na zem se párovaly s korunkami, které se lišily stylem v závislosti na postavení jednotlivců v rámci šlechtického stavu.

Vévoda například nosit korunku ozdobenou osmi jahodovými listy, zatímco baronet nosil korunku ozdobenou šesti stříbrnými kuličkami. Vzor skvrn na hranostajovém lemu se také používal k označení seniority.

Král Karel III.

Král Karel III. však údajně požádal, aby účastníci ceremonie oblékli svůj obvyklý parlamentní hermelín, který se nosí každý rok při státním otevření parlamentu, nebo svůj standardní pracovní oděv, uvádí The Telegraph.

Foto: Victoria Jones, ČTK/AP

Britský král Karel III. během korunovačního ceremoniálu

Sám Karel III. oblékl do vrstvené róby včetně třpytivého kabátu se zlatými rukávy zvaného Supertunica, jež je určen přímo k příležitosti korunovace. Přes něj je až po zem dlouhý plášť s názvem Imperial Mantle neboli Královské roucho, který byl vyroben pro Jiřího IV. v roce 1821.

Královna Camilla

Královský módní expert Josh Birch Jones, který je nejmladším členem British Fashion Council, uvedl, že „vzhledem k ohlášené modernizaci akce vidíme potenciálně jednodušší verzi minulých korunovačních rouch, která opět zahrnují symbolický význam prostřednictvím výšivek květin, přírody a zvířat, jež mají pro královnu Camillu význam“.

Camillino roucho bylo původně vyrobeno pro korunovaci královny Alžběty II. v roce 1953.

Foto: Victoria Jones, ČTK/AP

Britský král Karel III. a královna Camilla během korunovačního ceremoniálu

Camilla požádala o pomoc britského módního návrháře Bruce Oldfielda, aby navrhl její korunovační šaty. Camillino rozhodnutí vybrat Oldfielda bylo pro některé překvapením, protože byl oblíbeným návrhářem zesnulé princezny Diany a navrhl mnoho Dianiných nezapomenutelných šatů.

Klíčovým bodem korunovace pro královnu Camillu jsou šperky, zejména prsten Queen Consort, který královna představila až v den korunovace.

Princezna Anna

Princezna Anna se objevila ve vojenské uniformě se zlatým copem, aby plnila svou formální roli zodpovědnosti za osobní bezpečnost panovníka. Ani vojenská uniforma jí není cizí, Anna je plukovníkem několika mezinárodních pluků.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Princezna Anna dorazila na korunovaci krále Karla III.

Princezna Kate

Kate, princezna z Walesu, patří mezi nejlépe oblékané ženy světa, a proto není divu, že její korunovační šaty podléhaly nejvíce spekulacím.

Foto: Pool, Reuters

Princezna Kate během korunovačního ceremoniálu

Kate, která jednoho dne vstoupí do opatství na svou vlastní korunovaci, má na žádost krále také své formální roucho a plášť. Pod nimi bílé šaty s výšivkou na lemu a na dlouhých rukávech. Pravděpodobně jde o kousek od značky Alexander McQueen.

Podle časopisu Vogue nezapomněla ani na náušnice po princezně Dianě, jež nosí často.

Děti

Přísnému dress codu se museli přizpůsobit i královské děti – princezna Charlotte a princové George a Louis.

„Všichni jsou oblečeni velmi formálně, protože je to korunovace jejich dědečka a je to tak významná událost,“ prozradila návrhářka Rachel Riley, která měla výběr oblečení pro královské potomky na starosti, v rozhovoru pro časopis People. Každé z královských dětí je podle ní úplně jiné a podle toho také vybírala jejich outfity.

Foto: Andy Stenning, ČTK/AP

Princ a princezna z Walesu s dětmi přijíždějí na korunovační ceremonii

„Princ George je budoucí král, je to velký kluk a je ve věku, kdy už nosí obleky. Princezna Charlotte má krásné šaty,“ vysvětlila odbornice.

Princezna Charlotte při korunovaci svého dědečka měla křišťálovou květinovou korunu od Jesse Colleta a Alexandra McQueena, čímž se sladila se svou matkou, princeznou Kate.

Osmiletá dívka měla na sobě jednoduché bílé pouzdrové šaty, rovněž od McQueena, s výšivkami s motivy růže, bodláku, narcisu a trojlístku – čtyř květů Spojeného království – jako doprovod k výraznému šperku.

Korunovaný Karel III. na závěr pozdravil lidi z balkonu. Harry chyběl

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám