Hlavní obsah

Nepodceňujte v zimě péči o ruce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruce jsou naší vizitkou, ale i zrcadlem našeho věku, zdraví a vztahu k sobě samým. Péče o ně by měla být samozřejmostí, a to zejména v zimě. Bohužel tuto péči stále mnoho z nás podceňuje, a tak není divu, že se projevy stárnutí objevují dříve na rukou než na obličeji, kterému věnujeme více času.

Foto: Profimedia.cz

Péče o ruce je v zimních dnech velmi důležitá.

Článek

Pokožka rukou je stejně citlivá jako na obličeji. Nejcitlivější je přitom na hřbetech rukou, kde je velmi tenká a v podkoží má jen minimum tukové tkáně. I proto rychleji stárne. Na dlaních je pojivové tkáně víc, ale protože zde nejsou chloupky ani mazové žlázy, hůře absorbují jakoukoliv vlhkost.

Při poklesu teploty dochází k vysušování vrchní vrstvy pokožky, která se méně mastí, přičemž se snižuje její přirozená obranyschopnost. To nejhorší, co pro pokožku můžete udělat, je vystavovat ruce zbytečnému mrazu a přecházení z tepla do zimy.

V zimě si ruce také častěji myjeme v touze po ochraně před choroboplodnými zárodky. Používání horké vody a agresivního mýdla ovšem poškozuje ochrannou vrstvu pokožky, a to ve výsledku způsobí její další vysušování.

Jak mít krásné nehty i bez možnosti péče od profesionála

Styl

Máte-li citlivou či suchou pleť, používejte přípravky s nižším pH faktorem, které jsou k rukám šetrnější a po omytí ruce nedrhněte ručníkem, ale jen jemně usušte.

Jak dále pečovat o ruce?

Jednou za čas dopřejte rukám peeling, který odstraní odumřelé buňky a pokožka pak lépe přijme a vstřebá hydratační krémy a výživu. Můžete použít speciální k tomu určený nebo si ho doma vyrobit.

Je to velmi jednoduché. Stačí smíchat tři lžíce olivového oleje se dvěma lžícemi cukru. Vzniklou pastu pak naneste v silné vrstvě na ruce a jemně ji vmasírujte. Poté peeling opláchněte vlažnou vodou a jemně ruce vysušte.

Jako doplněk základního ošetření rukou vyzkoušejte jednou týdně regenerační zábaly. Použijte k tomu buď váš oblíbený krém na ruce, ideálně na olejovém základu, či jen smíchaný olivový olej s medem. Dnes na trhu naleznete i speciální masky přímo na ruce.

Ve větší vrstvě naneste na ruce, navlékněte na ně speciální kosmetické rukavice, igelitové rukavice či mikrotenové sáčky a pro rychlé zahřátí si ještě navrch natáhněte rukavice ze silnější froté látky či teplé bavlněné ponožky. Mikroten a teplo zlepší vstřebávání tukovitých látek. Po 30 minutách působení přebytky krému utřete nebo vmasírujte do pokožky.

Zábal můžete aplikovat také před spaním, jen už nepoužívejte igelit, natřené ruce jen vložte do bavlněných rukavic a jděte spát. Vhodné jsou i parafínové zábaly, které zjemní pokožku, a zároveň ji krásně prohřejí.

Foto: archív firem

Manufaktura extra hydratační krém na ruce - Sedmikráska, manufaktura.cz, 205 Kč; ALMARASOAP Přírodní výživný balzám na ruce - Original, bionetta.cz, 239 Kč; SpaRitual Sada Citrus Kardamom - Hydrating handfacial duo, krém a sérum, které změkčuje a zpomaluje známky stárnutí, Bomton beauty, 1150 Kč; Lavera Krém na ruce - Basis Sensitiv, biooo.cz, 125 Kč; Nuxe Rêve de Miel krém na ruce a nehty pro suchou pokožku, 131 Kč; UreaRepair PLUS krém na ruce pro suchou až atopickou pokožku, Notino, 232 Kč

Nezapomínejte na nehtovou kůžičku a nehty

Velkou pozornost věnujte i nehtovému lůžku a jemné kůžičce v okolí nehtu, která plní ochrannou funkci a je velmi náchylná k nejrůznějším záděrám. Použít na ni můžete krém na ruce nebo také speciální olej na nehtovou kůžičku. Ten lze vmasírovat i těsně před spaním.

Kůžičku nikdy nestříhejte. Jen ji na 10 minut natřete speciálním změkčovačem a pak ji dřevěnou tyčinkou, určenou na ošetření kůže, zatlačte. Poté kůžičku potřete výživným olejíčkem nebo jen kokosovým či mandlovým olejem.

Zdravý nehet roste průměrnou rychlostí 2–3 mm za měsíc. Růst nehtu nepřímo ovlivňuje nedostatek aminokyselin, minerálů (selen a zinek) a vitaminů (A, B a E) v organismu. Pokud má nehet nedostatek vody či některého z minerálů (nejčastěji je to zinek a selen), pak dochází k jeho lámavosti. Je dobré tak dbát nejen na dostatečnou hydrataci, ale i jídelníček. Zejména v zimě se nebojte sáhnout po doplňcích stravy, které jsou přímo určené pro výživu nehtů.

Nehty upravujte pomocí pilníku, a to do stejného tvaru a stejné délky. Při pilování postupujte od krajů nehtu ke středu.

Kosmetické dárky, sázka na jistotu, která nikdy nezklame

Vánoce

Nová vůně pod stromečkem rozhodně potěší

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz: Péče o ruce, Rukavice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám