Hlavní obsah

Nejstarší aktivní tanečnici je 106 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eileen Kramerové je neuvěřitelných 106 let a žije aktivnějším životem než mnozí mladí dospělí. Nejen, že vydává knihy, maluje, ale je také vášnivou tanečnicí. Ostatně tanci obětovala celý svůj život. Jaký je její příběh a za co vděčí své dlouhověkosti?

Foto: Profimedia.cz

Eileen Kramerová se i ve svých 106 letech věnuje tanci.

Článek

Eileen Kramerová žije v domě pro seniory v australském Sydney. Na hraní binga a sledování televize ale nemá čas. Denně totiž píše příběhy ze svého života, maluje a spolupracuje s umělci na videích, která se týkají její celoživotní vášně – tance.

I přes svůj vysoký věk je totiž aktivní tanečnicí. Její styl připomíná ladné ohýbání větví stromu ve větru. Většinou se jedná o půvabné, ale přesto dramatické pohyby v horní části těla. Často se podílí i na sestavování choreografií.

Při otázce, odkud pramení její nekončící energie, odpovídá, že slova „věk“ a „stáří“ zcela vypustila ze svého slovníku. „Často říkám, že nejsem stará, jen jsem už dlouho na světě a během svého života jsem se naučila spoustu věcí,“ říká Eileen Kramerová pro CNN.

Foto: Profimedia.cz

Eileen Kramerová

Láska jménem tanec

Eileen Kramerová se narodila v zálivu Mosman Bay v Sydney. Svoji kariéru začala jako vystudovaná tanečnice. S baletním souborem Bodenwieser cestovala prvních deset let po celé Austrálii. Poté odcestovala do Indie, a následně se usadila v Paříži. Její další kroky mířily do New Yorku, kde žila až do svých 99 let. Cestovatelský život si vyžádal svoji daň v podobě ztráty rodiny.

„Většinu života jsem byla ve společnosti tanečníků, takže jsem se nikdy necítila sama. Někteří se oženili a měli děti, já jsem ale snášela nepříjemnosti života jen díky tanci.“ V Paříži si přivydělávala i jako modelka aktů. „Bylo to nebezpečné povolání, musela jsem si dávat dobrý pozor, s kým spolupracuji.“

Výmyky, vzpěry i kliky. Třiasedmdesátiletá seniorka je hvězdou crossfitu

Zdraví

Během svých štací zlomila nespočet srdcí. „Nejlepší radu do života mi dala Madame Bodenwieser, zakladatelka baletního souboru. Řekla mi, že jen ty, které kradou světlo reflektorů, dostanou muže svých snů,“ říká. Po návratu do rodné Austrálie ji potěšilo, že lidé jsou stejní, jako bývali.

O chuť do života ji nepřipravila ani koronavirová epidemie. „Covid mě nijak nezasáhl. Necítila jsem se nijak osaměle nebo omezeně. Když píšete, text se stane vaší společností,“ říká.

U příležitosti jejích 106. narozenin ji navíc překvapili přátelé umělci, kteří před jejím oknem předvedli představení. „Byla jsem překvapená a velmi dojatá. Navíc mi opravili židli uvnitř mého arkýřového okna a nachystali balonky do pokoje,“ říká Kramerová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám