Hlavní obsah

Nejlepší přehlídky letošního Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku

Od soboty 4. do pondělí 6. září probíhal v pražské Holešovické tržnici Mercedes-Benz Prague Fashion Week. V rámci něj předvedli své kolekce začínající návrháři i již zavedené značky. Jaké módní přehlídky nesmí uniknout vaší pozornosti?

Foto: archiv Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Zleva modely od značek La Formela, Musa a Valérie Jurčíkové

Článek

Valérie Jurčíková

Jedním z největších objevů letošního ročníku byla nepochybně Valérie Jurčíková, která předvedla nositelnou kolekci plnou světlých tónů. Studentka ateliéru designu oděvu a obuvi na pražské UMPRUM pod vedením profesorky Liběny Rochové ke své tvorbě přistupuje konceptuálním způsobem, kdy oděv vnímá spíše jako skulpturu obklopující lidské tělo.

Foto: archiv Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Valérie Jurčíková

Často pracuje s textilními experimenty či jinými nezvyklými materiály, které jí poskytují velkou škálu možností a volnosti. V aktuální kolekci například pracuje s látkou, která vznikla z recyklovaných zbytků z výroby výplní pneumatik.

Kolekci dominovaly výrazné doplňky. Obrovské kabelky přes rameno z vlnící se látky připomínaly umělecká díla.

La Formela

Oblíbená La Formela vznikla již v roce 2010 a stala se renomovanou značkou, která nabízí unikátní ready to wear oděvy a doplňky.

Estetika hlavních designérů Antonína Soukupa a Miroslavy Kohutiarové je hrou s výraznou barevnicí a grafickým zpracováním oděvu. Městský styl značky často čerpá ze subkultur 80. a 90. let a outdooru.

Zuzana Kubíčková v nové kolekci oživuje brože i lurexové vlákno

Styl

Aktuální kolekce sice přiznaně navazuje na předchozí tvorbu návrhářů, některé modely však byly rozpracovány do nových siluet. „Během příprav se nám nečekaně a přirozeně začalo rozkrývat téma koně, dostihů a žokejů. Toho jsme využili a z prostředí vrcholových koní začali čerpat systematicky, i když co nejvíc nenápadně a rafinovaně,” představují novou kolekci Mirka Kohutiarová a Antonín Soukup.

Foto: archiv Mercedes-Benz Prague Fashion Week

La Formela

Designéři pracují s veganskými materiály. V kolekci nechyběly modely z veganské kůže, která se v kolekcích objevuje již třetí sezonu, tentokrát v barvě černé, olivově zelené nebo smetanové. Dále se značka vrátila k uměle kožešině, použita je v detailech kabátů a doplňků, a také k ručně pleteným oděvům z hedvábného mohéru.

Střihy modelů byly geometricky řešené do linií či tak, aby rafinovaně podpořily přirozenou krásu ženského těla a jeho křivek.

Zoltán Tóth 

Zoltán Tóth, čerstvý absolvent magisterského studia UMPRUM - Ateliéru designu oděvu a obuvi profesorky Liběny Rochové, na letošním ročníku MBPFW představil rozšířenou a rozpracovanější verzi své diplomové práce.

Jeho přehlídka se nesla v duchu udržitelnosti. Modely vznikaly z recyklovaných materiálů a některé střihy byly konstruovány tak, aby se daly časem transformovat do jiného modelu.

Foto: archiv Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Zoltán Tóth

Šatům vévodilo efektní řasení. Nechybělo ani pár modelů s potiskem od renomovaného designéra Juraje Straky, který pro Zoltána navrhl originální autorské potisky, které pracují s vyobrazením konstrukčních detailů krejčovského střihu.

Musa 

Dalším objevem letošního ročníku je atelier Musa, za kterým stojí Katarina Filan Halasová, absolventka oděvního designu a dějin umění ve Vídni.

Její kolekce S/S 21 byla plná nadčasových modelů, kterým dominovala elegance, minimalistická estetika a pohodlné střihy v neutrálních barevných odstínech.

Foto: archiv Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Musa

Inspirací kolekci byla estetika děl a veřejný obraz americké malířky Georgie O'Keefeové. Ta si díky svému udržitelnému a nadčasovému přístupu k oděvu vytvořila silnou a rozpoznatelnou veřejnou image jako umělkyně.

Siluety objevující se v kolekci reflektují její nezaměnitelný styl inspirovaný japonskou kulturou i jejím domovem, Novým Mexikem.

Reklama

Výběr článků

Načítám