Hlavní obsah

Neandrtálci používali šperky a líčidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bristol

Britští vědci tvrdí, že mají první přesvědčivé důkazy o zdobnosti neandrtálců. Tito vymřelí pravěcí lidé používali nejen primitivní šperky, ale podle všeho své tělo zdobili i pigmenty. Jejich zbytky na padesát tisíc let starých ostatcích neandrtálců nalezli experti z Bristolu.

Foto: Profimedia.cz

Neandrtálci se prý podle vědců líčili i zdobili

Článek

Neandertálské naleziště odkryli britští archeologové v jižním Španělsku, nalezli tam lastury, které jednak sloužily jako šperky, ale v jiných byly zbytky pigmentů, takže podle všeho je pravěcí neandrtálci používali jako schránky na tělesná líčidla. To by znamenalo, že i neandrtálci byli schopni abstraktního symbolického myšlení.

„Tohle je první bezpečný důkaz užívání dekorativní kosmetiky neandrtálci. Užití těchto složitých receptů je nové. Je to víc než malování na tělo,“ uvedl profesor Joao Zilhao z Bristol University pro BBC.

Jeho tým objevil lastury se žlutou jílovitou hmotou užívanou jako základ. Dále byly nalezeny směsi s červeným práškem a s černým diamantově lesklým minerálem. Některé lesklé lastury podle všeho byly nošeny jako šperky. Dosud se přitom myslelo, že se takto zkrášlovali až moderní lidé a že neandrtálci byli vedle nich jen „tupí a hrubí“ tvorové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám