Hlavní obsah

Natalie Portmanová: Poprvé v životě se cítím opravdu silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Populární rodačka z Jeruzaléma, oscarová za roli baletky v Černé labuti, natočila v průběhu covidu sci-fi drama o vesmíru, vydala knížku pro děti a založila fotbalový klub. Ale hlavně se Natalie Portmanová (41), známá také jako astrofyzička z akční fantasy Thor, vrací v další marvelovce Thor: Láska jako hrom.

Foto: Profimedia.cz

Natalie Portmanová

Článek

„Jsem nová ženská superhrdinka známá v marvelových komiksech jako Mighty – Mocná. A převezmu vládu od Thora, boha hromu, který v tomto novém příběhu odloží válku stranou, aby bojoval v nejdůležitější ze svých bitev: proti svým vlastním démonům. Já se v tomto hledání svobody a nezávislosti objevuji jako nový vládce s magickým bájným kladivem Mjolnir,“ prozrazuje o své roli Natalie Portmanová.

Proč se ale rozhodla pro superhrdinku právě teď? „Roli mi nabídl novozélandský režisér a scenárista Taika Waititi. Tušila jsem, že ani v případě komiksového příběhu nepůjde tento špičkový komik, známý svou excentrickou komedií Co děláme v temnotách, pro legraci daleko.“

V rozhovoru pro magazín Empire Waititi potvrdil, že chce ukázat vtipnou stránku hereččiny osobnosti. Natalie je podle něho zábavná a má přirozeně ujetý smysl pro humor, který v předchozích filmech nebyl dostatečně využit.

Filmové premiéry: Řekni to psem, Thor: Láska jako hrom a Ghost Dog - Cesta samuraje

Film

Portmanová začala svou hereckou kariéru jako dvanáctiletá v krimi thrilleru Léon (1994), kde se jako osiřelé dítě vydává pomstít rodiče s pomocí nájemného vraha. Tím začala úspěšná dráha dramatické herečky v Hollywoodu.

Díky hitům jako Hvězdné války, Goyovy přízraky, Králova přízeň, Bratři, Cold Mountain, Černá labuť a Jackie se etablovala jako jedna z nejvýraznějších v oboru, ale jen málo snímků jí umožnilo předvést komediální talent.

Trénink na bohyni

Drobná herečka měří jen sto šedesát centimetrů a svou pozoruhodnou fyzickou proměnou kvůli roli bohyně hromu mnohým vyrazila dech. Musela podstoupit náročný trénink a dostat se do špičkové kondice.

V rozhovoru pro Vanity Fair řekla: „Čtyři měsíce před natáčením a pak samozřejmě po celou dobu natáčení jsem pracovala s výbornou trenérkou Naomi Pendergastovou. Absolvovala jsem trénink v těžké váze, který jsem předtím nikdy nedělala.

I když stále cvičím a odmalička jsem dělala balet, trénink zvláště po měsících pandemie byl šílený. Tolik bolesti jsem při posilování a cvičení už dlouho nezažila. Dobrý pocit ale je, že se poprvé v životě cítím být skutečně silná a mohla bych jít s kdekým na férovku,“ směje se Natalie.

Foto: Profimedia.cz

Natalie Portmanová ve filmu Thor: Láska jako hrom.

Napsala knížku kvůli svým dětem

Jedním z posledních snímků, které natočila, je sci-fi drama Lucy in the Sky. „Snímek volně inspirovaný životem astronautky NASA Lisy Nowakové a role astronautky Lucy Colové byla pro mě výzva. Lucy díky své touze po dokonalosti pronikne mezi uzavřenou skupinu mužů v NASA. Poté, co uskuteční svůj sen o cestě do vesmíru a maximálně se soustředí na přípravy další mise, zjišťuje, že její život se pomalu rozpadá. Lucy ztrácí smysl pro to, co je skutečně důležité. Právě díky ní jsem si uvědomila, jak důležité je v každé době si umět udržet pevnou mysl,“ komentuje svůj oblíbený film Natalie Portmanová.

Známá milovnice knih vydala loni jednu sama – pro děti. Její Fables je plná bajek.

„Když jsem četla dětem dětské knížky, všimla jsem si, že je většina z nich napsána muži. A tak jsem si řekla, že to chce změnu, a tak jsem sama jednu napsala. Děti se často nudily, tak jsem chtěla, aby se mohly víc rozptýlit a mohly se i víc smát. Chtěla jsem, aby to v porovnání s postavami, se kterými děti vyrůstají dnes, bylo něco klasičtějšího, a zvířátka jsou vždycky o. k., ne?,“ říká matka jedenáctiletého Alepha a pětileté Amálie, která pro ně vylepšila některé klasické dětské příběhy, jako jsou Želva a zajíc nebo Tři prasátka.

Dětské knihy mají podle Portmanové v našich životech nezastupitelné místo. „Mým cílem bylo aktualizovat příběhy a zdůraznit hodnoty, jako je empatie, laskavost, ale i péče o planetu,“ dodává.

Herečka také chtěla posunout fotbalovou kulturu, a tak založila fotbalový klub Angel City FC, což je rozšiřující tým National Women’s Soccer League, nejlepšího ženského fotbalu ve Spojených státech.

Tento první profesionální fotbalový tým žen sídlí v Los Angeles a zahájil novou sezonu 2022. Má mnoho mimořádných majitelů. Kromě Portmanové jsou to významné lékařky, vědkyně, podnikatelky, sportovkyně a známé herečky, jako je třeba Eva Longoria, oscarová Jessica Chastainová či Jennifer Garnerová.

Jako z obrázku

Natalie Portmanová patří v Hollywoodu k velice výjimečným herečkám. Je i nadprůměrně inteligentní. Ve dvaadvaceti dostala na Harvardu titul magistra psychologie, doktorská studia dělala dálkově na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě.

Vedle psychologie a jazyků ji láká matematika, literatura, medicína a výzkum, mluví šesti jazyky: anglicky, hebrejsky, francouzsky, japonsky, arabsky a německy.

Váží si jí jak tvůrci, tak kolegové a nešetří superlativy. Režisér Černé labutě Darren Aronofsky tvrdí, že je „starostlivá, ohleduplná, zodpovědná, pozorná, spořádaná a hlavně milující“.

Její bývalý přítel, herec Jake Gyllenhaal, to vystihl za všechny kolegy, když řekl: „Je Audrey Hepburnová naší generace. Má smysl pro humor, je chytrá, milá, obětavá, je prostě neuvěřitelná.“

Přesně tak působila Natalie i na tiskové konferenci v Praze, kam přijela v roce 2007 s Milošem Formanem představit jeho Goyovy přízraky. Tehdy se o ní vyjádřil takto: „Nejen že je jako herečka velice vnímavá a nadaná, je taky žensky velice chytrá, protože na schůzku se dvěma staršími pány přišla sama a svého přítele schovala v hotelu. Věděl jsem, že sázím na jistotu, i když jsem Natalii předtím znal jen z titulu v módním časopisu.

Zajímavé na tom ale bylo to, že jsem měl hned vedle na stole rozložené reprodukce z Goyi, a prostě jsem tomu nechtěl věřit. Byla to ta samá tvář, ten samý výraz, ta samá něha a zranitelnost, jako je na jeho posledním obrazu Dojička z Bordeaux. Pak už nemělo cenu hledat dál.“

Víte, že...

  • Od čtyř let se věnovala baletu.
  • Od osmi, když pochopila, že se zvířata zabíjejí kvůli masu, je vegetariánkou.
  • V jedenácti letech při konkurzu na film Leon si na radu rodičů změnila své příjmení z Hershlagové na dívčí jméno své babičky Portmanová.
  • Během natáčení thrilleru Černá labuť (2010) poznala francouzského herce Benjamina Millepieda, kterého si v roce 2012 vzala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám