Hlavní obsah

Mykoložka z Ukrajiny učí lidi v okolí Telče sbírat houby celý rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telč

„Vůbec jsem netušila, že tu houby tak milujete,“ směje se Iryna Kliestova, vystudovaná mykoložka. Maminku dvou školaček vyhnala z ukrajinského domova do neznámého Česka válka. V Telči na Vysočině nyní dokazuje, že naše národy spojuje i láska k houbaření.

Foto: Archiv Iryny Kliestovy

Iryna Kliestova při přípravě výstavy hub o uplynulém víkendu. Obří hlívu ústřičnou jí nálezci přinesli k určení.

Článek

Rodačka z Kyjeva původně vystudovala ekonomii. „To bylo přání maminky. Když jsem si šla pro diplom, už jsem měla dvě děti,“ směje se sympatická rusovláska, které by blížící se čtyřicítku nikdo nehádal. Že se dá mykologie studovat, ji tehdy nenapadlo, ačkoli se jí houby stavěly samy do cesty už v dětství.

Láska na první pohled musela uzrát

„Doma jsme sbírali takové ty základní druhy. Jednou ale maminka našla ryzec pravý, který u nás moc neroste. Dodnes si vybavuji, jak jsem nad krásou té houby žasla,“ zná Iryna přesně moment uhranutí.

O ten další se postarala kamarádka a zejména její maminka, která jako diabetička chodívala do přírody pro byliny a znala i řadu hub. Mladou ženu to tak zaujalo, že překonala strach ze sólových výprav. Záhy tak objevila i svoje netušené talenty, výborný smysl pro orientaci a obrazovou paměť.

Hvězdu zrodila ledová voda. Letos ji prověří La Manche, hned dvakrát

Styl

„Odkud vyjdu, tam se vrátím. Bezpečně poznávám stromy a místa, kde houby rostou, a v hlavě mi zůstávají jejich vývojové fáze,“ popsala. Čím dál hlubší ponor do oboru ji přivedl do internetových mykologických skupin a bohužel i k poznání, kolik nesmyslů na síti koluje. Na prahu třicítky, vyzbrojená bohatými zkušenostmi z celoročního sběru hub, s nimi začala bojovat formou osvětových videí.

Praxe si řekla o teorii a přišel úspěch

„Vůbec mě tehdy nenapadlo, že bych z toho mohla něco mít. Brala jsem to jako pomoc lidem, dělalo mi to radost,“ vzpomíná na první soubor krátkých internetových prezentací. Zatímco u veřejnosti sbírala body, u studovaných mykologů narazila. Vyčítali jí absenci náležitého diplomu.

„Nebavilo by mě sedět v laboratoři a pátrat po odlišnostech v DNA. Mě baví popularizace, chození po lese,“ svěřuje se Iryna. Mykologii na univerzitě v Charkově tak vystudovala navzdory výbornému výsledku spíše natruc. Oficiální glejt jí však otevřel cestu ke slibné kariéře dokořán. Úspěšnou youtuberku objevila televize, která pro sekci hobby programů hledala šikovného experta na seriál o houbaření. Stihli natočit 25 dílů.

Útěk do země houbám zaslíbené

„Pak začala válka a přišel zákaz chodit do lesa. Nejdřív jsme si říkali, to za pár dnů skončí, ale pak přijely tanky,“ zmizel jinak stále veselé ženě úsměv z tváře.

Do Telče přijela s dcerami 10. března 2022. Náhodou; myslela, že na jednu noc. Vlídné přijetí ve zdejším multifunkčním areálu Panský dvůr ji ale zdrželo a obrovský potenciál nezůstal u velkorysých majitelů bez povšimnutí. Iryna tu bydlí i pracuje a velké podpory se dočkala i její mykologická specializace. Živnostenský list a certifikát potvrzující znalost hub jí umožňují pořádat výlety, výstavy, přednášky a konzultace. Je o ně velký zájem, stejně jako o videa, v jejichž natáčení mykoložka pokračuje.

„Jednou bych si chtěla otevřít školu a pořádat kurzy,“ sní Iryna. Ví, že svého snu dosáhne, jen zatím neví kde. „Všichni se chceme vrátit, ale čas utíká. Pokud tu zůstanu další dva roky, už to bude kvůli novým vazbám těžké,“ přiznává.

Reklama

Výběr článků

Načítám