Hlavní obsah

Monarchie nabírají novou krev, vítězí láska nad urozeností

Právo, Pavel Urban

Je to nový trend. Příslušníci královské elity si do manželství vybírají obyčejné partnery. Kdysi dávno by se řeklo poddané. Bývalo to něco neslýchaného. Teď se ale doba změnila. Kde také „tradiční“ prince a princezny věčně brát.

Článek

V poslední době, zdá se, letí sportovci. Tyto svazky – jak všichni ujišťují – zdobí vždy velká láska. Na ni se ovšem při někdejším dohazování „modrých“ sňatků zpravidla zapomínalo.

Mladí na královských dvorech si už nechtějí nechat radit. A klidně žijí nějaký čas i na hromádce, aby se lépe poznali. Jako „obyčejní smrtelníci“. Ostatně – britský princ William (28) s Kate Middletonovou by o tom mohli vyprávět. Poznali se už na vysoké škole v St. Andrews. Jsou stejné ročníky, ale nepospíchali. Vezmou se 29. dubna v Londýně a po svatbě například odmítli mít komorníky.

Buckinghamský palác vzal s potěšením na vědomí, že Kate má hornické a měšťanské předky, hrála pozemní hokej a úspěšně podnikala v internetové zásilkové firmě svých rodičů.

„Navzdory široce rozšířenému názoru to není královská rodina, která má problém s tzv. obyčejnými lidmi, ale její personál: mnohem více povýšenosti je ‚pod schody‘ než nahoře. Protože Sophie Wessexová, manželka prince Edwarda a dcera prodejce pneumatik, slaví v královské rodině velký úspěch, je panovnice zcela spokojená, že do Firmy (jak se říká monarchii – pozn. red.) přicházejí lidé bez modré krve,“ napsal list Daily Express.

Foto: ČTK

Vnučka britské královny Zara Phillipsová a ragbista Mike Tindall si v prosinci se zásnubními fotografiemi nedělali těžkou hlavu. Jsou na nich v ležérním oblečení.

K nové generaci, která bude v 21. století reprezentovat windsorskou dynastii, patří i královnina vnučka Zara Phillipsová. Devětadvacetiletá dcera princezny Anny z jejího prvního manželství s kapitánem Markem Phillipsem se loni v prosinci zasnoubila se svým dlouholetým přítelem, profesionálním ragbistou Mikem Tindallem (32). Čas a místo svatby ještě musí oznámit.

Její matka nepřijala od Alžběty II. pro své děti královské tituly a Zara, třináctá v pořadí na trůn, i její starší bratr Peter Phillips žijí hodně civilním způsobem. Hlavně se musejí normálně živit. Vzhledem k tomu, že bez titulů nepobírají vládní dotace na chod dvora, nebrání se ani reklamě.

Tak jestliže si Peter nechal za reportáž ze svého života s kanadskou konzultantkou Autumn Kellyovou (koncem prosince přivedli na svět královně první pravnouče) pro časopis Hello! zaplatit půl miliónu liber, Zara stejnému časopisu otevřela dveře domova, jejž sdílela s žokejem Richardem Johnsonem, za 125 tisíc liber. Stala se také tváří značek Land Rover či Rolex, což její jezdecké kariéře zajišťuje peníze.

Ačkoli ji provázela pověst rodinného rebela, když si v 15 letech dala udělat piercing jazyka, tyto doby jsou pryč. Jejím koníčkem se stali právě koně. Dostala se až do olympijského výběru v jezdeckých soutěžích a BBC ji v roce 2006 udělila cenu sportovní osobnosti roku. O dva roky později měla jet na OH v Pekingu, ale zranění jejího koně Toytown při tréninku jí v tom zabránilo. Teď chce na olympiádu 2012 v Londýně.

Už způsob, jakým prezentovala svoji lásku světu, hovoří za mnohé. Jestliže William a Kate vydali po zásnubách retušované umělecké foto, Zara s Mikem nebrali etiketu tak vážně: zvolili snímky, na nichž jsou v džínách.

Také se neseznámili na nejstarší skotské univerzitě, ale ve sportovním baru v Sydney. A vůbec nevadí, že Mike je synem účetního (otec momentálně pracuje ve věznici Wakefield) a sociální pracovnice a během studií prodával fish and chips. Či že už podruhé přišel kvůli alkoholu o řidičák – naposled v roce 2009 na tři roky – a chrastí kovovými sponami, které jej coby ragbyového hráče drží pohromadě. Nos má snad devětkrát přeražený.

Na upomínkových ručnících nebo porcelánu by se tak elegantně jako William určitě nevyjímal. Ale může mu to někdo vyčítat, když pomohl Anglii v roce 2003 vyhrát Světový pohár v ragby? A pokud jeden bulvární list otiskl nedávno snímek Zary s neupravenými nehty, není to spíš normální? Možná šla rovnou od svých dvanácti koní ve stáji.

Victoria a Daniel

Jak vypadá moderní královská svatba, si Evropa už loni vyzkoušela. To když si švédská korunní princezna Victoria (33) brala 19. června ve Stockholmu svého osobního trenéra fitness Daniela Westlinga (37). Obrýleného urostlého muže, kterému se nyní říká princ Daniel, vévoda z Västergötlandu. Jeho předci ale pocházejí z venkova.

Foto: ČTK

Švédská korunní princezna Victoria si loni v červnu pochutnávala na svatebním dortu s Danielem Westlingem – předtím osobním trenérem fitness.

Podle listu Aftonbladet začaly už sázkové kanceláře přijímat tipy na pohlaví a jméno potomka. Při tradičním udílení Nobelovy ceny za mír si totiž Victoria 10. prosince na banketu na radnici norského Osla odmítla vzít sklenku vína. To prý dříve nedělala, takže podle sázkařů je všechno jasné: půl roku po svatbě je těhotná.

Sňatek Victorie a Daniela byl první královskou svatbou ve Švédsku od roku 1976, kdy se brali rodiče nynější nevěsty, král Carl XVI. Gustav a královna Silvia. Je s podivem, že svatbě podle médií dlouho bránil odpor krále vůči občanskému původu snoubence. Sama královna Silvia – dříve Silvia Sommerlathová – je totiž dcerou německého průmyslníka a Brazilky a před svatbou pracovala jako hosteska na mnichovské olympiádě v roce 1972. Tam ji také Carl Gustav (na trůn nastoupil v roce 1973) potkal a o svém osudovém setkání později řekl: „Ihned to zajiskřilo.“

Teprve když čas prověřil vytrvalost Viktoriina vztahu, král povolil. Mnoho Švédů, kteří pochybují o nutnosti monarchie, „nerovný“ sňatek uvítalo. Na popularitě Victorie, která je dlouhodobě nejsympatičtějším členem královské rodiny, to jen přidalo.

Monako, Dánsko i Španělsko

Velkou slávu chystá letos na začátek července Monako. Komentátoři jsou přesvědčeni, že svatba knížete Alberta II. (52) s někdejší jihoafrickou plavkyní Charlene Wittstockovou bude ještě větší událostí než svatba jeho rodičů v roce 1956, kdy si princ Rainier bral slavnou americkou filmovou herečku Grace Kellyovou.

A například dánský korunní princ Frederik (42) poznal svou budoucí nevěstu, australskou právničku Mary Donaldsonovou (38), před deseti lety v jedné hospodě v Sydney. „Hello,“ řekl. „Jsem Fred. Jaké máte telefonní číslo?“ Dnes mají dvě děti a začátkem ledna se jim narodila dvojčata – a jsou oblíbení.

Španělský korunní princ Felipe (42) zase rád střídal partnerky, ale když se konečně rozhodl oženit, vzal si v roce 2004 bývalou novinářku CNN Letizii Ortizovou (38), dceru madridského taxikáře. Mají dvě dcery.

Veřejnost, zdá se, tyto svazky schvaluje a čerstvá krev pomáhá oživit mnohé chatrné rody, které by jinak pomalu zanikly. „Naše zkušenost v Dánsku a napříč Evropou je, že neurození přinášejí vzrušení, přičemž lidé v těchto romantických svazcích milují pohádkový příběh,“ podotýká Jens Henner z Kodaňské univerzity.

„Veřejnost po takových událostech opravdu touží, přeje si zapomenout na chmurnou dobu,“ dodává francouzský komentátor Stephane Bern, který kryl už desítky královských svatebních obřadů. Jak podotkla agentura AFP, určitě to platí v případě Británie, kde konzervativní premiér David Cameron naordinoval obyvatelstvu velké škrty, aby snížil rekordní deficit země. Cameron zjevně vycítil šanci lidi trochu rozptýlit: pátek 29. dubna – den svatby Williama a Kate – označil za státní svátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám