Hlavní obsah

Módní lekce podle Davida Beckhama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

David Beckham není jen jedním z nejlepších fotbalistů světa, ale také úspěšným byznysmenem a milovníkem módy. Svého času byl prohlášen za největšího metrosexuála v Británii, což nebyl posměšek, ale lichotka. Jak se jeho styl zapsal do historie pánské módy?

Foto: Profimedia.cz

David Beckham

Článek

„Becks“, jak se Davidovi od 90. let přezdívalo, býval stejně známý sexy fotkami z kampaní Emporio Armani jako svými schopnostmi na fotbalovém hřišti.

Rád nosil kůži, objevoval se na obálkách gay časopisů, a přesto byl po celém světě oslavován jako heterosexuální sexsymbol. Dokonale upravené vlasy a nehty, pánská kosmetika v koupelně, to byly znaky pravého muže a David Beckham je dokonale splňoval.

Dnes je jeho styl více umírněný. Ačkoliv stále o svůj zevnějšek pečuje více než většina mužské populace, jak ukázal nejnovější dokument o jeho životě na Netflixu, módním výstřelkům se již vyhýbá.

Jaké Beckhamovy módní momenty se zapsaly do historie módy?

Svatba ve fialovém obleku

Jedním z nejvýraznějších byla bezesporu svatba s Victorií Adamsovou v roce 1999. Na slavnostní recepci se novomanželé sladili do fialového oblečení; David oblékl dvouřadý oblek zdobený látkovými květy a „Posh“ vsadila na šaty ve stylu mořské panny rovněž s květinovou ozdobou. Tento odvážný krok posunul hranice tradičního pohledu na svatební oděv a ukázal, že i v tak slavnostní chvíli lze vyjádřit individualitu a vlastní vkus.

Experiment se sarongem

Dalším odvážným módním momentem bylo, když se objevil po boku Victorie v černobílém sarongu, který oblékl přes černé kalhoty. Tento tradiční oděv z jihovýchodní Asie ukázal jeho otevřenost vůči různým kulturám a odvahu experimentovat. David Beckham dal jasně najevo, že móda by neměla být omezována žádnými hranicemi a může sloužit jako prostředek vyjádření.

Trendy, které budou dominovat nadcházející sezoně

Styl

Minimalismus a elegance

Beckham se proslavil i svou schopností s elegancí kombinovat jednoduché a čisté linie. Často volil minimalistický přístup a preferoval neutrální tóny, jako je černá, bílá a šedá. Své modely doplňoval diamantovými šperky ať už v podobě náhrdelníků, nebo náušnic.

Foto: Profimedia.cz

David Beckham na archivním snímku

Král denimu i kůže

Jedním z nejoblíbenějších materiálů Davida Beckhama je bezpochyby denim. Zamiloval si ho natolik, že se na veřejnosti mnohdy ukázal v tzv. double denim looku, tedy v kombinaci džínů a denimové bundy nebo košile. Tento vzhled je natolik ikonický, že zůstává trendy i v současnosti.

Foto: Profimedia.cz

David Beckham v double denim looku

Stejné je to u kožených outfitů. Tento trend je spojen s přelomem tisíciletí a filmem Matrix (1999) a Beckhamovi nemohli zůstat pozadu. David s Victorií vynesli svého času kožené modely snad na sto způsobů a nutno podotknout, že většina z nich by sklidila úspěch i nyní, kdy se trendy 90. let opět nosí ve velkém.

Dnes už však Davida v kůži jen tak nepotkáte, raději sází na mix uvolněné a elegantní módy v britském stylu. Kožené sako vyměnil za dvouřadý blejzr a kožené kalhoty za klasické chinos.

Mistr účesů

Vedle svých fotbalových dovedností se David Beckham stal ikonou i v oblasti účesů. Jeho neustále se měnící, ale vždy pečlivě udržované vlasy jsou dodnes inspirací pro muže na celém světě.

V průběhu své kariéry se pravidelně objevoval na hřišti v polodlouhém účesu, který se pro něj stal typickým. Delší blond vlasy po uši se snažili kopírovat i jeho fotbaloví kolegové.

Foto: Profimedia.cz

David Beckham na archivním snímku

O to překvapivější bylo, když se na hřišti objevil s úplně vyholenou hlavou, která zdůrazňovala jeho maskulinní rysy obličeje. I tento účes si brzy našel své příznivce, zejména mezi mladými chlapci.

Další účes v podání „Beckse“, který se zapsal do módní historie, je tzv. pompadour. Spočívá ve vytvoření objemného předního pramene vlasů, který se směrem dozadu postupně zkracuje.

Nyní se David Beckham vrátil ke krátkému sestřihu, který doplňuje nedbalým strništěm.

Návrhář Jan Černý představuje novou značku i kolekci

Styl

Jak vypadají současné „It girls“, které kralují světu módy

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám