Hlavní obsah

Moderní kontaktní čočky napravují oční vady i mění styl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontaktní čočky předně slouží ke korekci zraku. Podle specialistů je jejich nošení považováno za součást úsilí o zdravý způsob života. Jsou praktické, hygienické a zároveň napravují oční vady. Využívají se ale také jako módní doplněk, kdy přebarvením duhovky dosáhnou na nejnovější trendy.

Článek

"Barevné tónovací kontaktní čočky jsou vnímány převážně jako módní trend. Jsou ale k dispozici v různých dioptrických hodnotách. Mohou přirozeně měnit vzhled očí a zároveň korigovat krátkozrakost či dalekozrakost," vysvětluje členka rady České kontaktologické společnosti Svatava Háčiková.

Podle ní se barevné čočky využívají zejména k ozvláštnění vzhledu. Takzvané crazy vzorky, jejichž majitel získá pohled kočky, leoparda nebo mimozemšťana, si oblíbila zejména mládež. Na výběr jsou také různé barvy včetně safírové, kaštanové nebo zelené. Prodávají se krycí i tónovací čočky, které jen zvýrazňují přirozenou barvu očí.

V České republice a na Slovensku je více než 7,5 miliónu lidí, kteří potřebují nejrůznější korekci zraku. Pouze ale asi 300 000 z nich, tedy asi čtyři procenta, používá kontaktní čočky.

V západní Evropě je procento uživatelů téměř dvojnásobné, v USA je to zhruba 15 procent a v Japonsku se počet blíží 20 procentům. Průzkumy zároveň naznačují, že je v Česku a na Slovensku mírně vyšší zájem o barevné dioptrické čočky než o čiré.

Většina čoček je určena pro korekci zraku

Většina prodávaných měkkých kontaktních čoček jsou výrobky určené především ke korekci zrakových vad. Mezi nejoblíbenější čočky patří ty na jedno použití. Z materiálů se pak prosazují produkty ze silikonovo-hydrogelových materiálů.

Novinkou jsou jednodenní silikonovo-hydrogelové čočky, které se již objevily také na českém trhu. Jejich výhodou je podle prezidenta České kontaktologické společnosti Pavla Rezka vysoká propustnost kyslíku. Tento moderní výrobek nepůsobí červenání očí a poskytuje ochranu před UV zářením.

"Ideální vlastnosti moderní kontaktní čočky jsou čtyři: čočka by měla být hladká a pružná, vysoce smáčivá, propustná pro kyslík a chránit proti UV záření," dodal Rezek.

Při sportu nebo v létě, kdy je žádoucí společně s dioptrickou korekcí zraku nosit i brýle s ochranou proti UV záření, jsou podle specialistů čočky podstatně vhodnější než brýle. Lidé je prý stále častěji využívají také pro společenské události.

Foto: Archiv, Právo

Oko je obecně považování za nejcennější lidský orgán. Lékaři a sluchově postižení však tvrdí, že horší je ztráta sluchu.

Tónovací čočky mohou zkreslovat vnímání barev

"Krycí kontaktní čočky mají barevnou duhovku a čirou zornici, tedy střed čočky. Mohou tak poněkud zužovat periferní vidění za šera a ve tmě. Jsou vhodné spíše pro společenské příležitosti. Lidé s vysokými nároky na vidění, například řidiči, by měli zvážit jejich použití," zdůraznila Háčiková. Upozornila zároveň, že barevné kontaktní čočky vyžadují stejnou péči jako jiné čočky určené ke korekci zraku a aplikovat by je měl výhradně specialista.

Kosmetické kontaktní čočky se využívají ke změně vzhledu, ale také při některých vrozených, poúrazových nebo pooperačních stavech. Vhodné jsou, když chybí část duhovky nebo je zornice abnormálně rozšířená.

Podle Háčikové pomáhají snížit oslnění oka. "Speciálním typem kosmetických čoček jsou čočky s černou zornicí a barevnou duhovkou, které slouží k výrazné úpravě vzhledu nevidoucího oka po úrazech nebo závažných očních onemocněních," vysvětlila.

Podle oftalmologů je pomocí kontaktních čoček možné korigovat krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus. Oproti brýlím poskytují plné periferní vidění. Jejich nositeli mohou být lidé všech věkových skupin. Nákup by ale vždy měli konzultovat s kontaktologem.

Reklama

Související témata:

Související články

Barevné kontaktní čočky ohrožují zrak

Podle britských úřadů je používání kontaktních čoček bez předpisu lékaře nebezpečné. V mnoha zemích je však lze běžně zakoupit v různých barvách a nosit jako...

Výběr článků

Načítám