Hlavní obsah

Kuvajťanky dnes vůbec poprvé jdou k volbám

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUVAJT

Konzervativní arabskou monarchii Kuvajt dnes čekají předčasné parlamentní volby. Po mnohaletých sporech a politických bojích si v nich vydobyly místo i ženy, a to rovnou jako voličky i kandidátky.

Článek

"Dosud poslanci vystupovali proti nám, teď nám nadbíhají, aby získali náš hlas," popsala náhlou změnu politické mapy bohatého ropného ministátečku Lulua Abdalláh Umaríová reportérce listu The New York Times (NYT).

"Ženy teď mají ve společnosti mnohem větší cenu," dodala na volebním shromáždění poslance Valída Tabtabáího - jednoho z konzervativců, kteří ještě loni vehementně bránili rozšíření politických práv žen, avšak v posledních dnech pro ně často pořádali speciální mítinky v klimatizovaných stanech.

Kuvajt byl první zemí Arabského poloostrava s demokraticky zvoleným parlamentem

Kuvajt byl už v 60. letech mezi monarchiemi Arabského poloostrova první zemí s demokraticky voleným parlamentem, právě Národní shromáždění ale paradoxně vždy zablokovalo možnost, aby na toto kolbiště vstoupily i ženy.

Tehdejší kuvajtský emír šajch Džábir Ahmad Sabáh jim volební právo navrhl dekretem už v roce 1999, avšak parlament ho smetl. Posílení ženských práv přitom ostře kritizují i konzervativní Kuvajťanky. Aktivistky a vláda uspěly až loni v květnu, kdy se jim podařilo přebít odpor konzervativních duchovních a kmenových náčelníků a z volebního zákona vypadlo slovo "muž".

V Saúdské Arábii stejně jako ve Spojených arabských emirátech není parlament vůbec, právo volit už ženy získaly v Kataru, Bahrajnu a Ománu, přičemž v posledních dvou státech jsou v parlamentu, byť jen proto, že je tam dosadil panovník. Kuvajtský parlament však má ze všech zmíněných států zdaleka největší moc. Britská stanice BBC připomíná, co k postupným změnám v regionu vede - především tlak USA na demokratizaci, ale i rostoucí vliv místních médií a občanských skupin.

V Kuvajtu je tak dnes mezi 249 kandidáty na 50 křesel 25 Kuvajťanek. Žen může hlasovat dokonce o třetinu více než mužů - 200 tisíc ku 145 tisícům. Zčásti je to proto, že byly k hlasování na rozdíl od mužů registrovány automaticky, dalším důvodem je fakt, že volit nemohou příslušníci ozbrojených sil.

Domalované vousy

Tento nepoměr jako by se před volbami odrážel i v ulicích. Reportérka NYT zaznamenala, že ženy navštěvovaly předvolební mítinky s daleko větší vervou než jejich manželé, často přikovaní k obrazovkám s mistrovstvím světa ve fotbale. Nejspíš právě muži nespokojení s vývojem ale po nocích přimalovávali na plakáty ženských kandidátek plnovousy. "Všichni se shodují, že ženy dramaticky změní situaci," předpověděl Dahim Kachtání, komentátor listu ar-Ráí al-ám. "Problém je, že nikdo neví jak."

Průzkum provedený konkurenčním deníkem al-Kabas ale ukázal, že ženy budou většinou volit buďto podle názoru manžela, nebo se přikloní ke známým tvářím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám