Hlavní obsah

Krok za krokem k domácnosti bez odpadů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představa domácnosti a života bez odpadu je krásná. Ale jde to opravdu tak snadno? Odpověď není jednoznačná. Jste-li zvyklí na velké změny, možná to zvládnete hned. Většina z nás ale potřebuje čas a postupné kroky, aby byl nový styl života trvalý. Největší problémy vám pomůže vyřešit zakladatelka neziskové organizace Zerowasters Veronika Nováčková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pomalý první krok

Nechtějte změnit všechno hned. Důležité je uvědomit si, proč jste se pro tento krok rozhodli, a podpořit jej vlastním odhodláním. Na začátek doporučuji vybrat si maličkosti a zavádět je postupně. Zkuste si dát osobní výzvu. Nejjednodušší je odstartovat nový život bez odpadu eliminací plastů. Rozhodněte se a od zítřejšího dne používejte třeba vlastní krabičku na oběd, který si koupíte v restauraci.

Finanční rovnováha

Záleží na přístupu každého. Chcete-li utrácet a pořídit si nové a drahé zero waste vybavení, můžete se ztratit v tisících. Ale o tom zero waste styl života není a ani by být neměl. Žít šetrně neznamená žít draze, ale vážit si věcí a surovin, ze kterých byly vyrobeny. Nákup něčeho nového by měl probíhat s rozmyslem.

Chcete-li být skutečným „zerowasterem“, který jedná šetrně a zodpovědně nejen k přírodě, ale i své peněžence, využijete toho, co už máte doma. Může jít o zavařovací sklenice po okurkách nebo krabičku od zmrzliny. Se změnou životního stylu postupně začnete přirozeně přemýšlet o tom, co opravdu potřebujete. A díky tomu v konečném důsledku spíše ušetříte.

Lucie van Koten: Udržitelnost je jako dieta

Styl

Třídění v malém bytě

Třídění odpadu je základ, ale v malém prostoru bývá náročné. To ostatně potvrzuje i známý fakt, že lidé žijící v panelácích a menších nájemních bytech třídí méně. Přitom podle statistik jsou dnes kontejnery na tříděný odpad vzdálené do 90 metrů od našich domovů.

Dobrým tipem je sáhnout po malých taškách, které si zvyknete brát s sebou cestou do práce. Jsou-li ostatní členové domácnosti vůči třídění imunní, netlačte na ně. Příklady i v tomto případě táhnou a už svým chováním inspirujete druhé k tomu, aby své návyky přehodnotili.

Jak začít? Rozhodněte se věci znovu používat, vyměňovat, opravovat a až na posledním místě pořizovat nové. Nemusí to být bolest, ale naopak kreativita, radost a zábava.

Čistá domácnost

Máte-li chuť se pustit do výroby vlastní kosmetiky či drogerie, zjistíte, že recepty jsou snadné a je jich plný internet. Pro čisticí prostředky navíc budete potřebovat jen pár ingrediencí. Základem je jedlá soda, bělicí prášek prekarbonát sodný a kyselina citronová či ocet. Tento mix zajistí všechen zásadní úklid domácnosti a zároveň s ním ušetříte.

Nechcete-li věnovat přípravě ani krátký čas, seženete drogistické zboží i v recyklovatelných obalech nebo můžete své prázdné doplnit v bezobalových obchodech.

Nový člen rodiny

Příchod dítěte bývá skvělou příležitostí k přehodnocení dosavadních návyků. Právě v tu chvíli je nejsnazší změnit své nákupní zvyky, upřednostňovat kvalitu před kvantitou, hledat zdravé alternativy, což jsou mnohdy i varianty šetrnější k přírodě. Ano, je tu i velká výzva k pořízení mnoha nových věcí.

Ale v tomto případě se lze řídit 5Z ze zero waste pyramidy. Tedy zamítat nové zbytečné hračky a vybavení, které nebudete po pár měsících již potřebovat, zredukovat počet věcí, jež musíte nakoupit nové, znovu použít ty sehnatelné z druhé ruky a zbytek zkompostovat.

Bezobalové nákupy

Smutná zpráva je, že asi 80 % Čechů nemá v dosahu žádný bezobalový obchod. Navíc v posledním roce minimálně polovina těchto obchodů zavřela. Nicméně zero waste komunita žije i dál a zero waste nebo bezodpadovost jsou rozhodně mnohem širší termíny než pouze bezobalové nakupování. Chovat se šetrně a odpovědně vůči přírodě i sobě můžeme při každodenních aktivitách. V běžném obchodě nakupujte bez obalů ovoce, zeleninu a pečivo. Jednorázové nádobí nebo kelímky vyměňte za vlastní a vybírejte kvalitní potraviny.

Startují Slou Days. Festival udržitelného životního stylu láká na workshopy, nákupy i oblíbený swap

Styl

Domácí mazlíčci

Stejně jako s příchodem dětí míváme chuť nakupovat spoustu nových hraček a různého vybavení i domácím mazlíčkům. Ve skutečnosti to není nutné a lze je sehnat z druhé ruky nebo přetvořit něco, co máte doma a již nepoužíváte. „Sama mám zkušenost se psem i kočkou. U pelíšků a hraček se nám dařilo použít vždycky něco z domova. Tenisáky, které náš pes miluje, si najde venku zapomenuté po jiném psovi. Granule kupujeme ve velkém a vyhneme se tak spoustě malých obalů, a i cena je výhodnější,“ vysvětluje Veronika Nováčková, zakladatelka neziskové organizace Zerowasters.

Bioodpad tvoří 40 až 60 % směsného komunálního odpadu. Jde přitom o cennou surovinu, kterou lze dále využít. Kompostováním můžete „zachránit“ 30 až 60 % vašeho organického odpadu.

Krabice z e-shopu

E -shopy jsou skvělé v tom, že si můžete nechat domů doručit téměř cokoliv. Současně vám ale vždycky přijde i krabice a často také jiný obalový materiál, kterého nebývá zrovna málo. Zkuste si při nákupu zjistit, zda obchodník preferuje zasílání v již použitých obalových materiálech. Zajímejte se, jestli používá rozložitelné výplně či zda nelze vyzvednout zboží na výdejně poblíž vašeho bydliště tak, aby nemuselo být připraveno na přepravu v obalech.

Foto: Foto archiv Veroniky Nováčkové

Veronika Nováčková je zakladatelka neziskové organizace Zerowasters, která inspiruje lidi i firmy ke změně smýšlení směrem k odpovědnější a udržitelnější spotřebě.

Šance pro bioodpad

Nemáte-li možnost venkovních kompostérů, je to trochu oříšek. Možná ale při troše pátrání zjistíte, že v okolí je komunitní zahrada s kompostem nebo soused, který bude za váš odpad vděčný a třeba vás odmění trochou humusu. Také můžete zjistit, zda vaše obec nenabízí biopopelnice, a v neposlední řadě existují domácí kompostéry. Vermikompostér s žížalami lze mít v kuchyni a často tvoří hezký designový kousek doplňující interiér. Nebo můžete zkusit bokashi kompostér, který zasypáváte speciální směsí.

Trendy sportovní boty z kávové sedliny neboli lógru a recyklovaných plastových lahví

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám