Hlavní obsah

Kmenové buňky jako moderní elixír věčného mládí

Právo, Petra Hátlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad sestavením receptu elixíru mládí strávila mnoho let svého života řada alchymistů a mudrců. Snad největší úsilí na tomto poli se dá připsat alchymistům ze dvora císaře Rudolfa II., který byl myšlenkou a touhou po věčném mládí až posedlý. Přestože do bádání investoval nemalé finance, kouzelný lektvar mu nikdo nepřinesl. Dokáže ho najít současná věda?

Foto: Profimedia.cz

Je více možností, jak kmenové buňky během péče o pokožku používat.

Článek

Základem výroby elixíru mládí na císařském dvoře byly odvary z bylin, výtažky živočišného původu či rozdrcené minerály, které alchymisté různě míchali, vařili a snažili se jim pomocí zaříkávadel zajistit kouzelnou moc.

Současní vědci sázejí na mnohem silnější zbraň. Své naděje vkládají do kmenových buněk, pomocí nichž se snaží zpomalit stárnutí organismu a opravovat chyby vzniklé dělením buněk během procesu stárnutí.

„Použití kmenových buněk v boji proti procesu stárnutí a v rámci obnovy poškozených tkání není úplně novou myšlenkou. Terapii pomocí kmenových buněk kdysi na švýcarské klinice podstupoval i Charlie Chaplin, tehdy šlo o kmenové buňky získané z tkání ovcí. V současné době se v antiaging medicíně využívají pročištěné extrakty z embryonálních prekurzorových kmenových buněk,“ vysvětluje MUDr. Monika Golková, primářka Antiaging kliniky A2C.

Pryč s únavou

Přestože u nás je terapie pomocí kmenových buněk spojována především s náročnými léčebnými výkony, v zahraničí je terapie extrakty z kmenových buněk v boji proti stárnutí a prevenci vzniku civilizačních chorob velmi rozšířená. Své místo má například v léčbě chronického únavového syndromu. „V tomto případě se používá injekčně aplikovaná směs kmenových buněk nadledvin, sleziny, brzlíku, placenty a dalších tkání, přičemž je rozdíl mezi extraktem určeným pro ženy a pro muže,“ popisuje lékařka.

Kmenové buňky aplikované do hýžďového svalu mají v organismu podpořit proces regenerace a posílení imunitního systému tak, aby člověk snáze zvládal dlouhodobý stres a lépe se vyrovnával se stavy souvisejícími s vysokým pracovním nasazením, které je typické pro současnou dobu. Aby měla kúra smysl, je nutné aplikovat alespoň deset dávek extraktu a k posílení účinku se doporučuje kúru podpořit příjmem vysokých dávek vitamínu C v infuzích.

Cesta ke kráse

Síle účinku kmenových buněk věří i mnoho žen. Ty po nich sahají v rámci péče o svou pleť. Extrakty kmenových buněk se používají jako alternativní metody vyhlazování vrásek a omlazení pokožky. Možností, jak kmenové buňky během péče o pokožku používat, je více.

Foto: Profimedia.cz

K prevenci vzniku vrásek, případně k odstranění již vzniklých drobných vrásek, je možné extrakt nanášet do rozrušených povrchových vrstev kůže, odkud kmenové buňky pronikají hlouběji a opravují genetickou informaci dělením poškozených kožních buněk a podporují tvorbu nového kolagenu a elastických vláken.

„Výtažek z kmenových buněk v tomto případě posiluje pružnost kůže a zajišťuje potřebnou hydrataci. K dosažení co nejlepších výsledků je součástí séra i kyselina hyaluronová, případně některé minerály. Tato metoda je neinvazivní a není bolestivá, protože není nutné sérum zanášet injekčně do hlubších vrstev kůže,“ popisuje Monika Golková.

Možností je i použití extraktu injekční formou. K tomu se přistupuje při výrazných vráskách, kdy se sérum vpichuje pod kůži, kde působí v hlubokých vrstvách. Výhodou této metody je i to, že kmenové buňky umějí zlepšit i stav drobných jizviček a defektů pokožky.

Aby bylo vše, jak má být

Pomocí kmenových buněk je možné řešit i trávicí problémy. V těchto případech se využívá extraktu kmenových buněk střev, slinivky a žaludku. „Smyslem této terapie je regenerace střevních tkání. Pokud se toto podaří, zvyšuje se celková obranyschopnost organismu, schopnost komplexní regenerace a schopnosti vstřebávání důležitých živin. Díky tomu je člověk méně unavený a více odolný vůči infekčním onemocněním,“ popisuje lékařka. I v tomto případě se doporučuje účinky kmenových buněk podpořit například dietou, která je založená na vyloučení problémových potravin z jídelníčku.

„V současné době je možné se nechat otestovat na více než čtyři sta potravin nebo jejich složek, které mohou způsobit potravinovou intoleranci. Pokud se tyto potraviny vynechají, dochází k rychlejšímu zhojení střevní sliznice a k rychlejší regeneraci celého organismu,“ říká lékařka.

Pracují přímo na míru

Výhodou terapie kmenovými buňkami je, že pronikají k cílené buňce a účinkují přesně na tom místě, kde je jejich efekt očekáván. Na jiném místě neúčinkují, tím se minimalizují nežádoucí vedlejší efekty.

„K regeneračním a omlazujícím kúrám se používají několikrát pročištěné extrakty kmenových buněk zbavené všech antigenů, jejich použití je tak mnohem širší, než je tomu v klasické medicíně, kde se používají čisté kmenové buňky. I tak je ale nutné při jejich aplikaci dbát určitých zásad.

Omlazující či regenerační terapii by neměla podstoupit například těhotná žena nebo člověk s akutními zdravotními potížemi, například s akutním zánětem nebo s onkologickým onemocněním,“ upozorňuje primářka Monika Golková.

Jak to kdysi začalo…

Mezi průkopníky buněčné terapie patří švýcarská Clinique La Prairie založená roku 1931 Dr. Paulem Niehansem. Klinika od samého založení působila jako lázeňské a zdravotní centrum, které se kromě jiného zabývalo i léčbou pomocí extraktů kmenových buněk získaných z různých tkání ovcí a ovčích embryí.

Čerstvé živočišné kmenové buňky (postupně byly používány především buňky získané z jaterní tkáně ovčích embryí) byly podávány pacientům jako omlazující prostředek, který povzbuzoval jejich imunitní systém a napomáhal v rekonvalescenci. Tato anti-aging metoda přinášela nečekané výsledky a postupně se stala známou po celém světě pod pojmem revitalizace.

Foto: Profimedia.cz

Charlie Chaplin

Mezi klienty kliniky patřilo během jejího více než osmdesátiletého působení mnoho známých osobností. Mimo jiné například Charlie Chaplin, Marlene Dietrichová či Charles de Gaulle.

V současné době klinika nabízí řadu omlazovacích programů a kúr zaměřených na celkovou regeneraci pomocí extraktů z kmenových buněk, estetickou medicínu a rehabilitaci a specializuje se i na léčbu potíží spojených s vyčerpáním, nespavostí, depresemi či s řízenou redukcí váhy. Mezi její hlavní klientelu patří boháči z Ruska, Číny a z arabských zemí.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství věčného mládí Madonny

Málokdo by hádal Madonně 53 let. Na svůj věk vypadá skutečně výborně. Ale jak i ona sama říká, za její vzhled nemohou ani tak plastičtí chirurgové, jako...

Výběr článků

Načítám