Hlavní obsah

Juliette Binocheová: Vždycky jsem snila o pohádkové svatbě v bílém

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popularita charismatické Francouzky Juliette Binocheové, která sklízí další ovace za romanci Věrná kopie, začíná vadit některým jejím slavným kolegům. Pro sedmačtyřicetiletou herečku takového kalibru to však může být jen ta nejlepší reklama.

Článek

Když totiž koncem roku za Věrnou kopii získala jednu z hlavních cen na festivalu v Cannes, už to herecký obr Gérard Depardieu neunesl a v rakouském magazínu Profil řekl na adresu herečky, která dostala Oscara za Anglického pacienta a nominaci na něj za Čokoládu, toto: „Můžete mi laskavě vysvětlit, co je tajemstvím jejího úspěchu? Vždyť nic neznamená, je to úplná nicka.“ Juliette na jeho hrubou poznámku jen s úsměvem poznamenala, že si myslí, že má nejspíš nějaký problém s tou částí těla, která je pro muže tak důležitá.

Foto: Profimedia.cz

Šťastná oscarová

Možná tedy, že pro Depardieua Juliette nic neznamená, ale zbytek světa ji zbožňuje a oceňuje její herecký talent. A nejen to. O Juliette je známo, že si své místo na slunci zasloužila i tím, že byla jednou z prvních Francouzek, která mluvila natolik dobře anglicky, že byla použitelná nejen ve francouzských filmech.

První možnost dostala ve třiadvaceti vedle Daniela Day-Lewise v dramatu Nesnesitelná lehkost bytí (1988), za osm let druhou v Anglickém pacientovi. Byla první Francouzkou po čtyřiceti letech, která si vysloužila Oscara.

Ve Věrné kopii v roli šarmantní francouzské galeristky Juliette mluví už i italsky. "Znalost řečí otevírá možnosti v jakékoli profesi, herce nevyjímaje. Anglicky jsem se původně učila proto, že jsem věděla, že se jen ve francouzských filmech neuživím. Hollywood mi ale také úplně k srdci nepřirostl. Nejraději totiž točím snímky, které se nebojí ptát, a to se o každém americkém velkofilmu zdaleka říci nedá. A v Hollywoodu bych navíc pořád musela držet dietu a já jím ráda. Angličtina mi ale rozšířila možnost pracovat s režiséry po celém světě,“ říká Juliette.

Být ale mezinárodní herečkou nebylo ani pro ni jednoduché. „Musela jsem cestovat za prací i s dětmi. Byly to ale právě ony, které mi pokaždé, když jsem byla vyčerpaná z natáčení nebo jinak na dně, daly novou sílu,“ dodává matka dnes už osmnáctiletého Raphaela a dvanáctileté Hannah. Každého potomka má s jiným mužem, což jen ukazuje, že pro dosud svobodnou Juliette ani osobní život nebyl jen procházkou růžovým sadem.

Foto: Profimedia.cz

S největší životní láskou Benoftem Magimelem v Dětech století (1999)

V roce 1985, hned na začátku herecké dráhy, se bezhlavě zamilovala do nadějného režiséra Leose Caraxe a prožila s ním skoro šest bouřlivých let. Právě on ji v roce 1991 představil ve svém slavném snímku Milenci z Pont-Neuf. Dalším mužem, který jí zamotal hlavu, byl profesionální řidič a potápěč Andre Halle. V roce 1993 mu porodila Raphaela. Dva roky nato se objevila ve vynikajícím dramatu Husar na střeše. Přinesl jí jak popularitu, tak další lásku francouzského kolegy Oliviera Martineze, se kterým žila až do roku 1997.

Foto: Profimedia.cz

Se svým zatím posledním nápadníkem (o dva roky mladším) argentinským režisérem Santiagem Amigorenou

Natáčení romantického dramatu Děti století o rok později svedlo Juliette dohromady s o deset let mladším Francouzem Benoitem Magimelem. Titulní dvojice emancipované spisovatelky George Sandové a dekadentního básníka Alfreda de Musseta, kterou vytvořili, se oběma stala osudnou. V roce 1999 se jim narodila dcera Hannah. Rok 2000 znamenal pro Binocheovou další sladký úspěch v podobě slavné Čokolády. „Prožívala jsem nádhernou lásku s Magimelem i další profesní úspěch,“ zavzpomínala Juliette.

Foto: Profimedia.cz

V nezapomenutelné Čokoládě (2000) s Johnnym Deppem

Rozchod o tři roky později ji velice zasáhl. Opustila Francii a odjela s dětmi do Ameriky, kde hrála v divadle. Po návratu do Francie už točila několik filmů ročně.

V roce 2006 ji argentinský producent a režisér Santiago Amigorena nabídl roli v thrilleru Deset dní před katastrofou. Zamilovala se do něj, v roce 2008 se s ním ale rozešla.

Teprve nedávno Juliette přiznala, že trochu lituje toho, že se dosud nevdala. „Pořád jsem si opakovala, že mi nic nechybí. Mám dvě krásné, zdravé děti, za sebou šest nádherných vztahů a spousty filmů. A protože francouzští tvůrci ochotně točí filmy s herečkami, které už nejsou nejmladší, nemám ani strach o práci.

Foto: Profimedia.cz

V titulní dvojici ve filmu Věrná kopie s Britem Williamem Shimellem.

Mám-li být ale úplně upřímná, vždycky jsem snila o pohádkové svatbě v bílém, ta šance však zatím nepřišla.

Čím se může pochlubit

V roce 1983, v devatenácti letech, natočila první francouzský film Liberty Belle.

Dcera sochaře Jeana a herečky Monique je náruživá malířka. Měla několik výstav, navrhla i plakáty ke svým slavným filmům, jako byly Milenci z Pont-Neuf a Děti století.

K umění má blízko i její sestra Marion, herečka a fotografka, slavnou herečkou byla i jejich babička, Polka z Čenstochové jménem Mlynarczyková.

Od roku 1992 je patronkou kambodžské charity Aspecta a kmotrou devíti místních sirotků.

V roce 1996, kdy dostala Oscara za Anglického pacienta, jí bylo osmadvacet.

Věrná kopie (2010) v režii Peršana Abbasa Kiarostamiho, je jejím čtyřicátým třetím filmem.

Nabídky na sňatek jsem měla čtyři. Žádnou z nich jsem ale nepřijala. Ale přece znáte to bondovské Nikdy neříkej nikdy,“ směje se Juliette, která svým uměním a půvabem stále přitahuje muže jako magnet.

Reklama

Související témata:

Související články

Juliette Binocheová působí jako magnet

Pařížská kráska s čokoládovýma očima se i bez hollywoodských trháků stále vyhřívá na filmovém výsluní. Jedna z největších současných hereček Juliette...

Výběr článků

Načítám