Hlavní obsah

Jekatěrina Gordějevová a Sergej Griňkov – láska nejen na ledě

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byli krásní, mladí, úspěšní. Na ledové ploše dokázali neuvěřitelné. Jekatěrině Gordějevové a Sergeji Griňkovovi ležel svět u nohou. Krasobruslařské výkony, které tato ruská sportovní dvojice předváděla na ledě, se dají shrnout slovy dokonalost, ladnost, souhra. A k tomu láska.

Foto: Profimedia.cz

Jekatěrina Gordějevová (28. května 1971) a Sergej Griňkov (4. února 1967 - † 20. listopadu 1995)

Článek

Oba začali s krasobruslením jako malé děti. Jekatěrině byly čtyři roky, Sergejovi pět, když poprvé obuli brusle. Spolu začali trénovat, když jí bylo 11 a jemu 15 let. Už o tři roky později vyhráli juniorské mistrovství světa.

V roce 1986 zvítězili na prvním ze svých čtyř světových šampionátů. Když vyjeli na led, publikum ztichlo a zpozornělo. Urostlý Sergej a drobná Jekatěrina měli dokonalou techniku a po ledě jakoby pluli. Vypadalo to, že jejich brusle se ledového povrchu ani nedotýkaly.

„Pohybovali se tak plynule, že se jejich ostří nad ledem snad vznášelo, než že by o něj škrábalo,“ ozývalo se z komentátorských stanovišť.

Foto: Profimedia.cz

Díky tomu, že Sergej měřil 183 centimetrů a vážil 80 kilogramů a Jekatěrina vyrostla jen do výšky 156 centimetrů a její váha byla kolem 40 kilogramů, oslňovali na ledě mnohem více zvedacími figurami než jejich soupeři.

A vymýšleli složité nové prvky. Olympijskými vítězi se stali poprvé v roce 1988 v Calgary. Další rok přiznali, že tvoří dvojici nejen na ledě.

Sport, láska, štěstí

Jekatěrina říkala, že se jí Sergej líbil už od jejích 13 let. Na trénincích se k ní vždy choval hezky, byl prý trpělivý, galantní, ale ve volném čase se nevídali. Jednou ji však pozval na oslavu narozenin, kde jí dal velkého plyšového psa. Toho si Jekatěrina od té doby všude nosila s sebou. První polibek si prý dali na Silvestra v roce 1988. Svatbu měli v roce 1991 a o rok později se jim narodila dcera Darja.

V té době už Jekatěrina a Sergej vyměnili amatérský led za profesionální. V roce 1994 se konaly zimní olympijské hry v Lillehammeru, kterých se díky jednorázové změně pravidla zakazujícího účast profesionálům mohli zúčastnit. Mnoho zvučných jmen této možnosti využilo, například Torvillová s Deanem nebo Katarina Wittová. Ale jen Jekatěrina Gordějevová a Sergej Griňkov získali zlato.

Foto: Profimedia.cz

Jekatěrina a Sergej tvořili jednu z nejúspěšnějších sportovních dvojic v historii krasobruslení.

Jekatěrina a Sergej tvořili jednu z nejúspěšnějších sportovních dvojic v historii krasobruslení. Získali dvě zlaté olympijské medaile, čtyřikrát byli mistry světa a dvakrát mistry Evropy.

Rodové prokletí

Po olympiádě se vrátili na profesionální led a žili v Americe. Vše probíhalo normálně. Dne 12. listopadu 1995 se zúčastnili jedné krasobruslařské exhibice a měli v plánu se připravovat na další díl Stars On Ice. Dne 20. listopadu v Lake Placid trénovali jednu ze svých pověstných zvedaček, když se Sergej zhroutil k zemi. Přes všechnu snahu lékařů zemřel na srdeční selhání. Bylo mu 28 let.

Ačkoli byl mladý, silný a jeho tělo bylo zdravé, dostihlo jej rodové prokletí. Jeho otec zemřel ve 35 letech na infarkt. Lékaři při pitvě zjistili, že Sergej měl vážně poškozené srdeční tepny a jeden infarkt již ten den prodělal. Po svém otci měl poměrně vzácnou dědičnou dispozici, které se dnes říká Griňkovův rizikový faktor.

Jekatěrina o svém muži napsala knihu „Můj Sergej“. Na led se vrátila v únoru 1996, ovšem už jako sólistka. Sergejovi vzdala poctu při vzpomínkovém večeru, který nazvala „Oslava života“. Své vystoupení zajela na hudbu Mahlerovy 5. symfonie. Na závěr své jízdy se objala s malou Darjou a Sergejovou maminkou Annou. Říkala, že měla pocit, jako by byl Sergej s ní, a proto se cítila silná.

Ačkoli se krasobruslení dál věnuje, jezdí už jen sama. „Nedovedu si představit, že bych tančila vedle někoho jiného než vedle Sergeje. Nemohla bych se mu dívat do očí. A necítila jeho ruce.“

V roce 2002 se Jekatěrina podruhé vdala za olympijského vítěze, krasobruslaře Ilju Kulika, se kterým má dceru Lizu. Žijí i s Darjou v Kalifornii a Jekatěrina se účastní krasobruslařských exhibicí a pořádá charitativní akce, jejichž výtěžek je určen nadaci usilující o předcházení infarktu.

Reklama

Související témata:

Související články

Láska ze zoo má mnoho podob

Když slonici Rání z liberecké zoo stářím uhynula kamarádka, se kterou strávila téměř celý život, ošetřovatel Václav Aschenbrenner dva roky pozoroval, jak zvíře...

Výběr článků

Načítám