Hlavní obsah

Japonští roboti za vás uvaří a chutný pokrm rovnou naservírují

Tokio

Nebaví vás vaření nebo v tom nejste právě zdatná, ale přesto chcete být správnou hospodyňkou? Trn z paty vám možná v budoucnu vytrhne novinka z Japonska. Místní vynálezci už sestrojili roboty, kteří umějí uklízet či servírovat nejrůznější nápoje, proto bylo jen otázkou času, než přijdou s takovými, již ovládají kuchařské umění.

Roboti v Japonsku už umí vařit a servírovat jídlo Video: ČTK

 
Článek

Čas robotů právě nastal. Rozmanité prototypy robotických šéfkuchařů předvedly své umění tento týden na veletrhu International Food Machinery and Technology Expo v Tokiu.

Roboti se zde předvedli jako skvělí kuchaři, když kromě jiného dokázali připravit i naservírovat skvělé suši. Opravdovým testem pro robotí kuchaře ale byla příprava nejoblíbenějšího japonského jídla okonomijaki, jemuž se říká také japonská pizza.

Roboti se stanou běžnými pomocníky domácností

Japonsko má jednu z nejrychleji stárnoucích společností na světě a experti míní, že roboti by se mohli pomoci starat o rozrůstající se populaci starých lidí a nahradit mladé pracovní síly, jichž je v Japonsku nedostatek, v takových profesích jako kuchař, uklízeč nebo opatrovatel.

Podle robotické laboratoře v Kjótu, která vyvinula androidního číšníka servírujícího suši, by mohli roboti pomoci zvládat vypětí spjaté se službami exkluzivních restaurantů.

V Japonsku konstruktéři robotů říkají, že jako dnes má téměř každá rodina auto, tak v blízké budoucnosti bude moci mít každá rodina humanoidního robota, jenž bude schopen pomáhat s nejrůznějšími domácími pracemi.

Reklama

Související články

Místo důchodu dostanou lidé robotický obleček

Důchodový věk se neustále zvyšuje, a tak by se zanedlouho mohlo stát, že se starší pracující občané zaslouženého odpočinku ani nedočkají. Svérázně se s tímto...

Výběr článků

Načítám