Hlavní obsah

Jantarové šperky přichází opět do módy

GDAŇSK

Jantar se už ve světě módy nepojí se starosvětskou bižuterií a nudou. Avantgardní umělci nedávno odhalili svádivou moc lehce se lesknoucího jantaru a vyrábějí z něj moderní kolekce bižuterie určené ženám i mužům.

Foto: Profimedia.cz

Jantar

Článek

Ještě před deseti až dvaceti lety byl jantar považován za nezajímavý kámen. Nejtypičtější bižuterií z něj vyrobenou byly korále z pravidelných kuliček, poskládaných vedle sebe. Teprve nedávno umělci začali využívat jantar, kterému lidé odpradávna přisuzovali magickou moc, všestranným způsobem.

Z jantaru lze vyčarovat skutečně atraktivní bižuterii. Přesvědčit se o tom mohou turisté, kteří v severopolském Gdaňsku zavítají do jantarové uličky. Jeden obchůdek vedle druhého nabízí nepřeberné množství jantarových ozdob od náušnic, prstýnků, korálů, náramků až po ozdobné pásky, šperkovnice, lžičky či dokonce šaty.

Na nedostatek zákazníků si obchodníci prý nemohou stěžovat. Zvláště v létě, kdy přijíždějí výletními loděmi do přístavního hanzovního města tisíce turistů denně, je v jantarové uličce hlava na hlavě. "Přitom je vidět, že lidé se zajímají o to, co kupují, levné napodobeniny už jsou spíše pro děti, které chtějí přivézt maminkám něco z výletu," uvedl prodejce Piotr Zalewski.

Jantar s certifikátem je jistota

Jantar už navíc nemusí být pouze zlatavý, ale díky umělému barvení také modrý, zelený či rudý. Nejlépe podle odborníků vypadá zasazený do stříbra. Ačkoli ceny jantarových ozdob za poslední tři roky vzrostly asi o 40 procent, stále jsou cenově dostupnější než bižuterie z drahocenných kamenů.

Jantar už navíc nemusí být pouze zlatavý, ale díky umělému barvení také modrý, zelený či rudý. Nejlépe podle odborníků vypadá zasazený do stříbra. Ačkoli ceny jantarových ozdob za poslední tři roky vzrostly asi o 40 procent, stále jsou cenově dostupnější než bižuterie z drahocenných kamenů.

Odlišit pravý jantar od padělku je podle průvodkyně gdaňským muzeem jantaru velmi těžké. "Nejlepší je kupovat v obchodech s certifikátem," doporučuje. A nejlépe prý v Gdaňsku, protože sláva místních řemeslníků vydržela po staletí.

Polsko podle údajů Sdružení výrobců jantaru dominuje na mezinárodním trhu ve zpracování jantaru. Největší těžiště se nachází na pobřeží Baltského moře.

Magický kámen

Jantar navíc nejen zdobí, ale prý také léčí. Od pradávna mu lidé připisovali magickou moc a víra přetrvala dodnes. Například prstýnek z jantaru nošen na palci údajně pomůže odstranit revmatické potíže. Lékaři jeho účinky nepřeceňují, ale také je úplně nevylučují.

Úspěšně se kámen používá v kosmetice. Populárním dárkem z polského pobřeží je lahvička s jantarovými kamínky, do níž se nalévá alkohol podle volby zákazníka. Takové štamprle vodky s jantarem pomůže při chřipce, zápalu plic či bolestech kloubů, alespoň to tvrdí polští prodejci.

Reklama

Související články

Uši si ozdobte originálně

Náušnice včech velikostí a tvarů - od něžných a jemných romantických kousků až po masivní a výrazné tvary. Z materiálů je stále velmi oblíbené bílé zlato,...

Originální šperky Věry Novákové

Pokud máte rády šperky a neznáte horší situaci, než že potkáte jinou ženu v náušnicích, kterými se pyšníte teprve několik dní, zkuste si vybrat z nové kolekce...

Výběr článků

Načítám