Hlavní obsah

Jamie Lee Curtisová: Čím víc jsem byla slavná, tím víc jsem propadala závislosti

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dcera hvězd stříbrného plátna Tonyho Curtise a Janet Leighové své slavné rodiče nezapře. Kromě jiného po nich Jamie Lee Curtisová (61) zdědila herecké nadání. Je výborná v hororech i komediích, popularitu jí přinesly i knížky pro děti. V osobním životě si ale zažila krušná období. Otevřeně o nich promluvila až po letech.

Foto: Profimedia.cz

Jamie Lee Curtisová se může pyšnit i svými šedinami.

Článek

„Ve vtipné satirické krimi Na nože hraju dceru úspěšného autora detektivních příběhů, jehož smrt se stává katalyzátorem intrik a tajemství. I já chci pohovořit o tajemství, které mě léta tížilo, o své dlouhé závislosti na drogách,“ svěřovala se Jamie při rozhovorech v rámci propagace filmu, který u nás právě vstupuje do kin. Začalo to v roce 1989 po plastické operaci očních víček.

„Po zákroku mi předepsali Vicodin, lék, který obsahuje opioid a používá se k potlačení silné bolesti. Brzy jsem si na příjemný stav, který mi navozoval, zvykla a brala ho dál, i když už mě nic nebolelo. Přitom jsem tehdy prožívala pohodové období: manželství klapalo, moje knihy pro děti byly bestsellery a sláva mi vynesla pozornost i obdiv,“ vypráví herečka.

Foto: Profimedia.cz

Šťastná se svým slavným otcem Tonym Curtisem

Nenapadlo ji, že by léky mohly škodit. Regulérní drogy důvěrně znala z rodiny – kokain brala příležitostně nejen ona, ale i sourozenci a otec.

Bratr Nicholas spadl dokonce do závislosti na heroinu a v jedenadvaceti zemřel na předávkování. O své vlastní těžké závislosti promluvila Jamie prý proto, aby povzbudila jiné lidi, kteří se chtějí z podobného martyria dostat a hledají pomoc.

Téměř mrtvá žena

Čím víc se stávala slavnou díky roli v hororové sérii Halloween nebo v komediích Záměna, Ryba zvaná Wanda či Pravdivé lži, tím její spotřeba pilulek na uklidnění rostla. Až po deseti letech ji zachránila přítelkyně.

„Přistihla mě totiž, jak zapíjím hrst Vicodinu, jako by to byly vitamíny. Řekla mi, že jestli nepřestanu, jsem mrtvá žena. Krátce nato, v roce 1999, jsem si v časopisu Esquire přečetla článek o zničující závislosti na Vicodinu a přesvědčilo mě to, že s tím musím sama skončit. Strašně jsem se bála, že to na mě, celebritu, všechno praskne a budu mít po kariéře. Nakonec jsem ale našla odvahu a šla se léčit.“

Když v roce 2003 natáčela s Lindsay Lohanovou vtipnou komedii Mezi námi děvčaty, ve které si matka a dcera „prohodí“ těla, byla už čistá. „Nevím, co by se se mnou jinak stalo. Toto zotavení je největším úspěchem mého života,“ říká herečka, která i dnes vypadá skvěle.

Šediny znamenají moudrost

Na půvabu jí neubírají ani šediny. Barvení vlasů odmítá. „Tyhle věci ke stárnutí patří. I v pozdějším věku může být žena krásná, pokud o sebe dbá. Odložila jsem šperky a oblékám se jen do černé a bílé. Osobně se teď cítím mnohem lépe, jsem i daleko moudřejší.“ S nadšením propaguje zdravé stravování, cvičí jógu a hraje tenis.

Navzdory tomu, že její nejznámější rolí je hrdinka Laurie Strode v už zmíněném hororu Halloween, hrůzostrašné a krvavé filmy ve skutečném životě nenávidí.

„Není pro mě snad nic horšího než sledovat horor. Vím, že se to zdá hloupé, protože jsem se ve filmu a jeho pokračováních musela mnohokrát vyděsit k smrti.“

Foto: Profimedia.cz

V halloweenových hororech nemá v roli Laurie Strode chybu.

Letos se jako Laurie Strode vrátí v Halloween Kills, ale dušuje se, že příští rok už hororová sága nadobro skončí.

„Když chodím na různé akce mluvit o Halloweenu, vždycky zdůrazňuji, že to není podívaná pro děti, že žádný horor není pro děti. Když mi pak pětileté dítě řekne, že miluje Halloween, myslím si o jeho matce své.“

Zrozená pro komedii

„Královna hororu“ byla vždycky přesvědčená o tom, že je rozený komik. Měla proto radost, když jí nabídli roli prostitutky ve zmíněné komedii Záměna (1983).

„Tu lehkou holku jsem si nesmírně užila, stejně jako to, že jsem mohla natáčet s Danielem Aykroydem a Eddiem Murphym. Byla jsem si jistá, že jestli se pro něco hodím, je to komedie,“ vzpomíná.

A měla pravdu: uznání jí o pět let později přinesla komedie plná suchého anglického humoru Ryba jménem Wanda, kde už tento talent vedle vynikajícího Brita Johna Cleese předvedla v plném rozsahu. V roce 1994 pak přišly komerčně úspěšné Pravdivé lži Jamese Camerona. V akční komedii si zahrála Helen, naivní manželku Arnolda Schwarzeneggera alias supertajného špičkového agenta.

Smysl pro humor ji provází i v soukromí. Její manžel, známý americký herec a režisér Christopher Guest, zdědil v roce 1996 po svém britském otci baronský titul, takže se z ní stala baronka.

Foto: Profimedia.cz

S manželem Christopherem Guestem

„Normálně si na to nehraju, když si ale chci v nějaké luxusní restauraci zamluvit stůl, ráda se titulem oháním. Baronka Haden Guestová zní mnohem lépe než Jamie Lee Curtisová,“ říká s úsměvem.

Víte, že…

  • Otec Tony Curtis je nezapomenutelný jako saxofonista Joe z komedie Někdo to rád horké, matka Janet Leighová zase ze slavné sprchové scény v Hitchcockově Psychu.
  • Je kmotrou herce Jakea Gyllenhaala.
  • Její blízkou přítelkyní je herečka Sigourney Weaverová. V roli kultovního sci-fi hororu Vetřelec ji ale nikdy neviděla, protože by z toho prý „měla jistou smrt“.
  • Společně se svým synem miluje sérii počítačové hry World of Warcraft, dokonce se inkognito zúčastnila sjezdu fanoušků Comic-Con a BlizzCon.
  • V prezidentských volbách v roce 2016 podporovala Hillary Clintonovou, od té doby je hlasitou kritičkou prezidenta Donalda Trumpa.

Manželé v roce 1986 adoptovali dceru Annii a o deset let později syna Thomase. Jejich letos už šestatřicetileté manželství je v Hollywoodu dáváno za vzor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám