Hlavní obsah

Emilia Clarkeová: Hra o trůny pro mě zůstane nejúžasnější životní zkušeností

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představitelka matky draků ze seriálu Hra o trůny začíná novou životní etapu. Emilia Clarkeová (33) hraje v romantické komedii Last Christmas, která právě běží v českých kinech. Na roli dračí královny ovšem nikdy nezapomene. Nejen že jí přinesla popularitu, ale pomohla jí i v době, kdy se potýkala s vážnými zdravotními problémy.

Foto: Profimedia.cz

Za roli Kate v romantické komedii Last Christmas sklízí ovace na všech premiérách.

Článek

Během natáčení Hry o trůny zažívala zřejmě nejnáročnější chvíle svého života – doslova bojovala o život. Už ve svých čtyřiadvaceti letech, krátce po dotočení první série seriálu, musela na náročnou operaci kvůli náhlému krvácení do mozku. Druhou absolvovala o rok později.

„Nikdy jsem o tom nemluvila veřejně, ale teď nastal správný čas. První operaci jsem nějak zvládla. Před druhou jsem však už ztrácela všechen optimismus,“ svěřila se po dokončení seriálu.

Lékaři jí naznačili, že může mít po operaci potíže s periferním viděním nebo soustředěním. „Bála jsem se, že už nikdy nebudu moci hrát. Prošla jsem si dobou, kdy jsem byla úplně na dně,“ líčí představitelka Daenerys Targaryen.

Právě díky své roli dokázala na všechny útrapy zapomenout. „Cítila jsem se silná a ničemu jinému jsem nevěnovala pozornost,“ vzpomíná.

RECENZE: Last Christmas. Pohádka o zmatené holce, která miluje George Michaela

Film

Nová role, nový život

Loučení s legendárním seriálem, který pro ni znamenal otevřené dveře do velice slibné herecké kariéry, bylo hodně emotivní.

„Nejprve jsem měla trochu krizi. Podobně to prožívali i ostatní kolegové. Hra o trůny pro mě zůstane nejúžasnější životní zkušeností, teď už je ale čas na změnu. Zahrát si konečně někoho jiného a moci do toho dát víc svého já bylo nádherné a osvobozující,“ svěřuje se herečka.

Postěžovala si ale, že scén, kde vystupovala nahá, se jí zdálo být až příliš. „Producenti na tom trvali, protože diváci to prý chtějí.“

Role Kate mi připomněla dobu, kdy jsem sama ležela v nemocnici mezi životem a smrtí.

Touhu po novém začátku uspokojila díky hlavní roli ve zbrusu nové komedii Last Christmas, která před začátkem adventu připutovala i do českých kin. Hlavní hrdinkou je mladá žena Kate žijící v Londýně. Cítí se trochu zmatená a pro mnohé je kráčející katastrofou.

Trailer k filmu Last ChristmasVideo: Universal

Nerozumí si s vlastní rodinou, nevyzná se sama v sobě a marně hledá vhodného muže. Po tom, co se vykřeše z těžké nemoci, pracuje v kostýmu skřítka v obchodě s vánočními potřebami a v hlavě si neustále přehrává hit George Michaela Last Christmas.

Foto: Profimedia.cz

Ve Hře o trůny jako Daenerys Targaryen okouzlila milióny fanoušků na celém světě.

„V té roli jsem si mohla nejen zazpívat, ale také si připomenout dobu, kdy jsem sama ležela v nemocnici mezi životem a smrtí. I proto jsem ke Kate měla blíž než k Daenerys ze Hry o trůny,“ prozrazuje. Natáčení jí umožnilo plně si vychutnat Londýn, kde se před třiatřiceti lety narodila.

„Londýn je nádherný sám o sobě, ale my jsme do centra přidali další světýlka a třpyt, čímž vznikla ještě magičtější atmosféra,“ dodává spokojeně.

Zázračné dítě

Ačkoli je Emilia Clarkeová londýnská rodačka, vyrůstala na venkově v hrabství Berkshire v jihovýchodní Anglii. Matka je podnikatelka, otec divadelní zvukový technik. O Emilii se traduje, že byla zázračné dítě. Že bude herečkou, se rozhodla už ve třech letech, když ji rodiče vzali na muzikál ShowBoat.

„Odmalička jsem nechtěla být ničím jiným než herečkou. Rodiče mi to nevymlouvali, jen si mysleli, že budu jako herečka často nezaměstnaná. Teď jsou rádi, že mi to jde,“ říká s úsměvem Emilia, která má pro herectví nejméně všech pět p.

Je hudebně nadaná. Hraje na klavír, flétnu a na kytaru. Výborně zpívá, zvládne balady, blues, kabaretní melodie i jazz. Je i zdatná sportovkyně. Jezdí na koni, bruslí, lyžuje, plave a hraje tenis. Vystudovala prestižní školu Drama Centre London, kam chodili populární Britové jako Paul Bettany, Colin Firth či Ir Pierce Brosnan. Tu s úspěchem zakončila v roce 2009.

Pak už přišla legendární Hra o trůny. Souběžně s ní si stihla zahrát na velkém plátně ve sci-fi Terminator Genisys po boku Arnolda Schwarzeneggera a v Solo: Star Wars Story.

V roce 2016 se představila v romantickém dramatu Než jsem tě poznala, založeném na stejnojmenné knize Jojo Moyesové.

Foto: Profimedia.cz

I díky natáčení seriálu Hry o trůny zvládala lépe těžké období závažných zdravotních potíží.

„Většinou to byly fyzicky i psychicky náročné role, teď si od toho potřebuji odpočinout. Nové nabídky si budu velice pečlivě vybírat, naštěstí už nemusím brát všechno. Soustředit se chci na nezávislé filmy a svoje projekty, které si i ráda sama napíšu,“ plánuje si.

Hlavně ale touží po návratu na jeviště. V roce 2013 si poprvé zahrála na Broadwayi v nové inscenaci Snídaně u Tiffanyho a teď chce s divadlem co nejdříve začít doma ve West Endu.

„Nezávislé filmy a divadlo, to je moje budoucnost,“ prohlašuje talentovaná, milá, krásná a zatím nezadaná Emilia Clarkeová.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Víte, že…

  • Poté, co absolvovala druhou operaci mozkové výdutě, založila celosvětovou charitativní organizaci na zotavení se z mozkových poranění. 
  • Před třemi lety si založila vlastní produkční společnost, ve které už pracuje na několika projektech.
  • Na zápěstí pravé ruky má vytetované miniatury tří draků ze Hry o trůny: Drogona, Viseriona a Rhaegala.
  • Hodně se spekuluje o jejím milostném životě. Po rozchodu s komikem Sethem MacFarlanem prožila několik krátkodobých románků s hereckými partnery. Posledním přítelem byl americký filmový režisér Charlie McDowell, s nímž se letos rozešla.

Reklama

Související témata:

Související články

Táňa Pauhofová: Pořád se učím mít se ráda

Patří k několika málo slovenským herečkám, které čeští filmaři rádi a často obsazují. Táňu Pauhofovou (36) nejčastěji vídáme v romantických komediích, ale...

Výběr článků

Načítám