Hlavní obsah

Jak se v zimě starat o obuv

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepřízeň počasí, vlhko, déšť, sníh a ulice ošetřené posypovou solí. Všechny tyto faktory škodí botám, které v zimním období nosíme. A aby tyto podmínky vydržely a zůstaly co nejdéle funkční, je potřeba se o ně pořádně starat.

Foto: Profimedia.cz

V zimě obuv vyžaduje několikanásobně větší péči než v jiných ročních obdobích.

Článek

V zimě naši pozornost a péči vyžaduje pokožka, vlasy, oblečení, ale i boty, které ukrýváme v botníku. Je to právě obuv, která v nepřízni počasí slouží k tomu, aby nás udržela co nejvíce v teple a zabránila nachlazení a rýmě. Oříškem pro mnoho lidí ovšem zůstává, jak udržet nové kožené kozačky, semišové válenky nebo boty z umělých a textilních vláken co nejdéle ve skvělém stavu, aby stále plnily svou funkci.

Důležitá impregnace

Aby obuv zůstala i po procházce v rozbředlém či roztátém sněhu ošetřeném posypovou solí stále funkční a bez solných map, odolala vlhkosti i vodě, je potřeba pravidelně používat impregnaci. A to platí u kožené, semišové i textilní obuvi, ať je nová, nebo obnošená.

Nejčastější druhy, ze kterých jsou vyráběny boty: hladká useň (kůže), lakovaná useň, nubuk (kůže broušená po líci), velur neboli semiš (kůže broušená po rubu). Velmi oblíbená je ale také textilní obuv nebo ta vyrobená ze syntetického vlákna.

Hladká useň je nejčastěji používaným a také nejoblíbenějším materiálem. Před prvním použitím je potřeba takovou obuv nakrémovat, a to nejlépe voskem. Tekutý vosk totiž prodlužuje životnost kůže, leští povrch boty a zabraňuje tvorbě bílých skvrn od soli. Nečistot je zbavíte šetrným zacházením s kartáčem či měkkým hadříkem.

Lakovaná kůže - lesklý povrch je velmi náchylný na okolní vlivy a na údržbu je náročnější než hladká kůže. Lakovanou kůži zbavíte nečistot za sucha či mokra, a to jemným hadříkem. Pro další péči jsou určeny buď spreje speciálně určené na lakovanou useň, či speciální krémy. Pokud není povrch takové obuvi dostatečně ošetřován, může dojít k vysušení kůže a jejímu popraskání. Vyleštěte hladkým hadříkem.

Při nepřízni počasí impregnaci opakujte dvakrát až třikrát týdně. Pokud se obuv promočí, impregnujte ve vrstvách, přičemž každou je třeba nechat pořádně zaschnout.
Obuv nikdy nesušte v blízkosti radiátorů nebo přímo na něm, mohla by se nenávratně poškodit. Impregnaci nechávejte zaschnout při pokojové teplotě. Pro rychlejší schnutí vycpěte vnitřky bot novinami.
Impregnujte pouze čistou obuv. Pokud ji budete před impregnací čistit vlhkým hadříkem, nezapomeňte, že bota musí před dalším ošetřením úplně vyschnout.

Náchylný na znečištění je povrch z nubuku. Jsou na něm vidět i otisky prstů či sebemenší znečištění. Veškeré nečistoty a špína se odstraňují kartáčem nebo speciální kostkou, impregnuje se přípravky ve sprejích. Na obuv z nubuku jsou naprosto nevhodné oleje a krémy.

Obuv vyrobená z veluru neboli semiše je velmi podobná obuvi z nubuku. Liší se akorát delším a hrubším vlasem. Stejně jako nubuk i tento povrch je na ošetření poměrně náročný, většinou jsou ale přípravky na ošetření stejné či podobné jako na nubukovou obuv.

Syntetické materiály stačí naimpregnovat běžným impregnačním sprejem, případné nečistoty otřít vlhkým hadříkem a nechat zaschnout.

Obuv z textilu ošetřujte od nečistot za vlhka, na čištění jiných nečistot použijte speciální čistič na textil a stejným speciálním přípravkem obuv i impregnujte.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější módní faux pas českých žen

Den co den ženy zápasí s rozhodnutím, jaké oblečení zvolit. Hodnotíme a vybíráme podle toho, na jakou příležitost se oblékáme a jsou i dny, kdy na sebe...

Jak vybrat svůdné spodní prádlo

Zimní večery, slavnostní a sváteční nálada svádí k milostným radovánkám a dlouhému lenošení v posteli, kdy se nikomu nechce z vyhřátých peřin. Pro tuto...

Hitem sezóny budou gumáky na podpatcích

V posledních letech si spousta i českých žen oblíbila gumáky. Nízké kotníkové, barevné, matné, s potiskem, okované nebo elegantní gumové holínky pod kolena....

Výběr článků

Načítám