Hlavní obsah

Jak se starat o své šperky a co jim škodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také patříte mezi straky, které milují všechno, co se třpytí? Ať už dáváte přednost zlatu, stříbru nebo třeba trendy bižuterii, aby vám šperky dlouho vydržely, je důležité o ně pečovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mnoho lidí neví, z jakého materiálu jsou jejich šperky vyrobeny. Přitom právě typ materiálu hraje při čištění hlavní roli.

„Oblíbené šperky můžeme nosit každý den, jsou to naše talismany i součást stylu. Při správné péči mohou vydržet v nezměněné podobě dlouhá léta,“ říká odbornice z Briteco Rachel Akmakjianová.

Drobné šperky jsou obvykle vyrobeny z mincovního stříbra, zlata nebo platiny. Tyto kousky jsou často dražší než módní šperky a jsou dostatečně odolné, aby vydržely desítky let a byly předány budoucím generacím – ale ne bez určité péče.

Mincovní stříbro obsahuje měď, která může zezelenat, pokud je vystavena chemikáliím, alkoholům a sulfátům, které se nacházejí v běžných pleťových produktech, jako jsou parfémy, oleje, pleťové vody a opalovací krémy.

Kůže, kašmír, vlna a drahé kovy. Jak pečovat o luxusní materiály

Styl

Zlato samo o sobě nekoroduje, ale pokud je smícháno s mědí, stříbrem, palladiem, zinkem nebo jakoukoli jinou slitinou (jako většina spon, bez ohledu na to, jak čistý je řetízek), může to vést k poškození.

Šperky, které obsahují drahokamy a polodrahokamy, také potřebují lásku. „Některé drahé kameny mohou být poškozeny například parfémy. Na opálech se začnou tvořit prasklinky a u perel se může narušit perleť,“ vysvětluje klenotnice Karina Brezová.

Módní šperky jsou zase vyrobeny z levnějších kovů, jako je mosaz a ocel, díky čemuž jsou mnohem citlivější a náchylnější k zašpinění. Totéž platí pro pozlacené šperky, protože vrstva zlata je zde opravdu tenká a snadno dojde k opotřebení.

Nejčastější příčiny poškození šperků

Pokud své šperky nesundáváte, můžete si koledovat o jejich poškození. Některé z vašich každodenních činností totiž mohou být pro životnost vašich oblíbených kousků škodlivé.

  • Sprchování

Sprcha v obyčejné vodě je pro šperky z drahých kovů bezpečná, ale u bižuterie může být kontakt s vodou nevratný.

  • Parfémy

Ani po sprše se šperky nepospíchejte. Naopak, šperky by měly jít na řadu až jako poslední, protože některé vonné vody a parfémy mohou obsahovat alkohol, který způsobuje na špercích zmatnění.

Šperky z drahých kovů toho snesou mnohem více, ale i tak je potřeba k nim přistupovat s opatrností.

  • Plavání

Až si příště půjdete zaplavat, nechte šperky raději doma. Chlór působí negativně nejen na naši kůži a vlasy, ale také šperky. Brezová vysvětluje, že i když je kus vyroben z 18karátového zlata nebo platiny, spony mohou být z jiného kovu a začít rezavět.

„Pokud se vám nepodaří zamezit kontaktu šperků s chlorem, doporučujeme je co nejdříve opláchnout obyčejnou vodou, aby se snížila pravděpodobnost, že šperk zrezne,“ dodává.

  • Spaní

Dokonce i spánek může být pro vaše šperky škodlivý. Akmakjianová varuje, že tělesný pot může ulpívat na našich špercích a způsobit jejich zašpinění – a převalování a otáčení může zase způsobit zadrhnutí a uvolnění kamenů.

  • Pot a cvičení

Pot může ovlivnit jak vaše šperky, tak pokožku. Podle Brezové je pot kyselé povahy a může způsobit reakci na kov, jako je změna barvy a zašpinění. Poznamenává, že tyto efekty většinou uvidíte na bižuterii nebo stříbrných špercích.

Je méně pravděpodobné, že budete mít problém s kvalitními materiály, jako je masivní 18karátové zlato, které má vyšší koncentraci čistého zlata. A je proto méně pravděpodobné, že způsobí chemickou reakci s potem.

Jak udržet šperky čisté?

Brezová doporučuje ukládat šperky do měkkého úložného prostoru, jako je sametová krabička nebo kožený podnos. Naopak varuje před sklem, zvláště pokud máte drahokam, protože „v závislosti na kameni jej sklo může poškrábat nebo naopak“.

Aby si šperky zachovaly svůj vzhled, potřebují více péče, než si možná myslíte. Ideální je čištění na měsíční bázi, ale neuškodí jim i častější režim.

Šperky z drahých kovů lze čistit méně často, protože při správném skladování pravděpodobně nejsou vystaveny žádnému poškození. Ideální je čistit šperky tak, že je namočíte do teplé vody a speciálního saponátu na 5–10 minut, abyste pomohli uvolnit nečistoty (jeden kus po druhém, takže se navzájem nepoškrábou). Jemně je vydrhněte měkkým zubním kartáčkem, abyste odstranili nečistoty, poté opláchněte čistou vodou.

U bižuterie se vody vyvarujte a použijte pouze kartáček. K naleštění pak použijte měkký navlhčený hadřík nebo ručník z mikrovlákna.

Jednou ročně byste pak měli své luxusní šperky svěřit profesionálům, kteří používají horkou páru a ultrazvukovou čističku pro hlubší čištění. Můžete je také požádat, aby zkontrolovali, jestli jsou všechny kameny správně upevněné, aby nedošlo k jejich ztrátě.

Tipy na dárky pro milovníky designu

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám