Hlavní obsah

Jak princezna Mako uprchla ze zlaté klece

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá z děvčátek i slečen, které sní o tom, že se stanou princeznou, by si měla popovídat s japonskou šlechtičnou Mako (29). Úřad, který spravuje záležitosti japonské panovnické rodiny, minulý měsíc oznámil, že princezna, neteř císaře Naruhita (61), se provdá za svého snoubence, obyčejného smrtelníka jménem Kei Komuro (29), což se i 26. října stalo.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Mako (zcela vpravo) se svými rodiči, princem Akišinem a princeznou Kiko, a sestrou Kako.

Článek

Pár, který se poprvé setkal na vysoké škole, se zasnoubil už před čtyřmi lety – avšak dostat se do svatyně znamenalo projít si hozenou rukavicí mediální kontroly a divokých veřejných komentářů o tom, zda budoucí ženich je vhodným manželem dcery z císařské rodiny.

Tlak na pár se vystupňoval natolik, že princezně lékaři diagnostikovali posttraumatickou stresovou poruchu, potvrdila japonská veřejnoprávní televize NHK.

Žádný kůň, žádný kočár

Pokud očekáváte okázalost, připravte se na zklamání. Žádná honosná svatba se nekonala. Místo toho se princezna Mako hodlá vzdát císařského původu a začít žít běžný život v New Yorku, kde si Komuro po studiích na Fordhamu na živobytí vydělává v advokátní kanceláři.

Japonská princezna se vdala za neurozeného muže, přišla o titul i postavení

Koktejl

Těžko se jí divit. Její zasnoubení bylo donekonečna nesouhlasně rozebíráno a rodina s odvoláním na nepříznivé veřejné mínění vyjádřila sňatku jen malou veřejnou podporu. Svatbu pár, původně stanovenou na rok 2018, odsunul poté, co se objevily zprávy, že Komurova matka dluží bývalému snoubenci 36 tisíc dolarů (790 tisíc). Část těchto peněz podle listu The Japan Times spolykalo Komurovo školné.

Tato aféra vedla k narážkám, že Komuro je zlatokop, což je obraz, kterého se snažil zbavit. Na naléhání svého budoucího tchána, korunního prince Akišina (55), vydal v dubnu 28stránkový dokument vysvětlující půjčku a jeho právník později slíbil, že ji Komuro vrátí. Škoda však byla už dávno napáchána.

Střídmá japonská královská rodina je málo hvězdná a do značné míry se vyhýbá dramatům, jaká se odehrávají kupříkladu kolem britské královské rodiny. Nejstarší dynastická linie na světě plní od konce druhé světové války pouze ceremoniální funkci a má tendenci k pečlivě řízeným vystoupením a okatým prohlášením.

Nejsou jako Harry a Meghan

Princezna Mako a Komuro pravděpodobně neposkytnou rozhovor televizní moderátorce Oprah Winfreyové (67), ani neuzavřou smlouvu s produkcí Netflixu, jako to udělaly nejslavnější královské celebrity britský princ Harry (37) a jeho manželka Meghan Markleová (40).

Harry s Meghan opět klesli v žebříčku oblíbenosti členů královské rodiny. Nejhorší ale nejsou

Koktejl

Japonské bulvární noviny lačné po drbech si najdou příležitost i v tom nejmenším problému. Nejnovější skandál se týká culíku.

Poté, co byl Komura v New Yorku spatřen s dlouhými vlasy svázanými dozadu, pronikl jeho nový vzhled na titulní stránky novin. Bulvární tisk přinesl fotografie Komurovy hlavy ze všech úhlů. Na japonském Twitteru se objevily rozhořčené komentáře a moderátoři zpráv si posteskli, že účes se nehodí pro princeznina nápadníka.

Foto: Profimedia.cz

Komurův culík se dle mínění mnohých Japonců pro nápadníka princezny nehodí.

Nechce ani věno

Princezna Mako, která se zdála být otrávená ještě před posledním humbukem, se údajně rozhodla vzdát všech atributů královského života. I v tom nejšťastnějším případě japonské zákony nařizují, že ženy, které se provdají za neurozeného nápadníka, mají být vyškrtnuty z rodokmenu.

Žádná žena nesmí usednout na chryzantémový trůn, který musí být obsazen mužem z mužské nástupnické linie – v současné době se na něj kvalifikuje pouze korunní princ Akišino a jeho syn Hisahito (15).

Stejné zákony, které Mako vyženou z císařského rodu, jí také dávají nárok na oficiální ceremonie při příležitosti jejího odchodu a věno ve výši přibližně 1,4 milionu dolarů (30,72 milionu korun) na začátek nového života. Princezna Mako se obřadu i výplaty vzdá. Je první z japonské královské rodiny, která tak učinila od konce druhé světové války.

Odejde za manželem

Místo toho se pár hned po svatbě uchýlí do New Yorku, kde Komuro nedávno začal pracovat v manhattanské advokátní kanceláři Lowenstein Sandler a čeká na výsledky newyorských advokátních zkoušek.

Princezna Mako, která získala magisterský titul v oboru umění, kulturní dědictví a muzeologie na univerzitě v britském Leicesteru a pokračuje v doktorandském studiu na Mezinárodní křesťanské univerzitě v Tokiu, své plány neoznámila. Spekuluje se, že by mohla najít práci v newyorském uměleckém světě. Posledních pět a půl roku pracovala v muzeu na Tokijské univerzitě.

Už teď jí především mladší Japonci vyslovují na sociálních sítích uznání za odvahu, vytrvalost a odhodlání. Princezna není zdaleka první ženou, která se snaží uniknout z dohledu dvora.

Korunní princezna Masako se brzy stane spoluvládkyní posledního císařství

Styl

Císařovna Masako (57), bývalá diplomatka a absolventka na Harvardu a Oxfordu, se proslavila tím, že se vyhýbala pozornosti veřejnosti a intenzivnímu zkoumání, zda se jí narodí mužský dědic.

Princezna Mako je devátou ženou z japonské královské rodiny, která se provdala za obyčejného člověka, od doby, kdy po druhé světové válce vstoupily v platnost nové zákony upravující dění ve vladařské rodině.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Mako o pocty patřící císařské rodině nestojí, přednost dává spokojenému osobnímu životu a soukromí.

V rozhovoru pro japonský deník Asahi šimbun přiznala v roce 1965 Takako Šimazuová, nejmladší dcera japonského válečného císaře Hirohita, že našla klid během dvou let života ve Washingtonu, kde její manžel pracoval jako bankéř.

„Jsem šťastnější, než když jsem žila v Japonsku,“ řekla. „Jako občanka nejsem pod žádným psychickým tlakem. Mohu žít v klidu, aniž bych na sebe neustále strhávala pozornost.“

Reklama

Výběr článků

Načítám