Hlavní obsah

Jak Kate pomohla princi Williamovi uniknout stínům minulosti

Právo, Rostislav Matulík

Princezna Diana, matka prince Williama (33), v pořadí druhého následníka na britský trůn, kdysi proslula útěky před paparazzi. Ten poslední jí byl osudný. O osmnáct let později princ fotografy naopak vítá a ještě se na ně usmívá. Kdo způsobil tak velkou změnu?

Foto: Reuters

S nejbližšími, zleva nahoře: Mike Middleton, Pippa (sestra Kate), čtvrtá zleva Carole Middletonová, princ Charles, jeho manželka Camilla, princ Philip, manžel královny Alžběty II. sedící vpravo.

Článek

Když 15letý William a jeho o dva roky mladší bratr Harry kráčeli se sklopenými hlavami za rakví, prakticky každého napadala stejná otázka. Jak se s tím vyrovnají? A co budoucí král? Unese bolest před zraky veřejnosti a dotěrných médií? Nebude svou společenskou roli – a novináře – nenávidět až za hrob?

Na odpověď si lidé museli počkat dost dlouho, ale letos v létě ji dostali – na křtu princezničky Charlotte, druhého dítěte Williama a jeho ženy Kate (33), za svobodna Middletonové, dnes vévodkyně z Cambridge.

Letos v červenci totiž po cestičce ke kostelu svaté Máří Magdalény na panství Sandringham tlačili kočárek s Charlottou sebevědomí rodiče, pyšný otec William s dvouletým (také budoucím králem) Georgem na rukou.

Jako běžná, dobře situovaná středostavovská rodina, kterou v té chvíli odlišoval od průměru pouze starosvětský „rolls-royce mezi kočárky“ značky Millson Prince a decentní šaty vévodkyně od Alexandra McQueena.

Tchána oslovuje William tati. Nová a semknutá rodina, jakou on nikdy neměl, pro něj hodně znamená.

Princ, jehož nenávist k fotografům a bulváru v letech dospívání a studií hraničila s paranoiou, se usmíval.

„Pokud by laskaví hosté z řad veřejnosti ráčili mít po ruce fotoaparáty, jsou zváni, aby je bez rozpaků použili,“ oznámil se svolením manželů nedlouho předtím Kensingtonský palác. A lidé fotili jak o život, protože při křtu malého George podobnou šanci neměli.

Středostavovský puč

Když o něco později palác vydal oficiální snímky křtu, tvořili v něm členové Middletonova klanu většinu. Na naléhání Williama. Není divu, právě nová a semknutá rodina, jakou on sám nikdy neměl, pro něj hodně znamená. Tchána Mikea Middletona oslovuje William „tati“, a společně s Kate u nich tráví více času než v palácích.

Foto: Reuters

Velká Británie se v sobotu dočkala narození princezny.

Právě Middletonovi přispěli k tomu, že monarchie je dnes středostavovštější, než si kdo uměl představit. Děti, které před dvěma lety a letos pokřtili, budou daleko více občany než příslušníky dynastie.

Zcela jedinečnou roli v této proměně sehrála Kate, jak dokládá novou životopisnou knihou autorka Angela Levinová. V zářijové knižní novince s názvem Dianiny děti aneb Kate, William a uzdravení rozbité rodiny dokládá, že právě Catherine svým nenápadným vlivem a důvěrou pomohla princovi uniknout stínům minulosti.

Místo odtažitého muže, stěží potlačujícího hněv, se objevuje na veřejnosti klidný, uvolněný princ-následník. Nebojí se ukázat emoce, což nikdo v jeho rodině nedokázal.

Stín rozvrácené rodiny

Mladé prince podle Levinové ještě více než smrt charismatické, ale emočně křehké Diany poškodily roky po rozvodu s jejich otcem, princem Charlesem.

Už teď lze říci, že William bude nejspíš král, jakého Británie ještě neměla.

Matka vystřídala za oněch pět let nejméně osm partnerů a až příliš mnoho zátěže nechala padnout na své děti. Charles s Dianou spolu tou dobou nevydrželi v místnosti ani minutu. Jejich synové neměli tušení, jak normální rodina vypadá. Podle psychologů se přitom dysfunkční rodinné vzorce „dědí“ mezi generacemi velmi snadno.

Teprve s Catherine za tím vším mohl William udělat svého druhu tlustou čáru. On ji zasvětil do rituálů královské rodiny, ale ona mu nabídla ještě víc – stabilitu rodinného zázemí. William se snaží, aby nikdy nezažila v palácových zdech osamění a izolaci jako jeho matka, a ona nenápadně posunuje zvyky monarchie tak, jak se jí to líbí.

Pomáhá mu také dávat průchod pocitům – červencový křestní obřad obsahoval tolik symbolických narážek na Dianu (které by teď bylo 54), jako by obřad plánovala ona sama. Je jasné, že princ ztrátu matky do velké míry zpracoval a unikl ze stínu tragédie.

Nikdo samozřejmě neví, co budoucnost přinese, ale už teď lze říci, že z Williama bude král, jakého Británie ještě neměla. Už proto, že nevychází úplně nejlépe se členy královské rodiny – na křest ostentativně nepozval strýce Edwarda a Andrewa, tety Annu a Sophii, vévodkyni z Wessexu, či sestřenice z otcovy stany. Vlastně komunikuje kromě nejbližších jedině se sestřenkou Zarou Phillipsovou, dcerou Anny.

Foto: John Stillwell, Reuters

Princ William drží svého syna prince George. Vpravo vévodkyně Kate

Ukázalo se to už na Vánoce 2014, kdy William a Kate s královskou rodinou absolvovali slavnostní bohoslužbu na Boží hod, ale pak – k údivu paláce i pozorovatelů monarchie – běželi slavit k Middletonovým.

„Williamovou prioritou je dnes Kate a její rodina. Nemůže si pomoci, přitahují jej víc než chladní Windsorové,“ píše Levinová.

Nejvíce času tráví s Middletonovými ve svém sídle Anmer Hall v hrabství Norfolk. Rozměrný dům Kate a William překřtili na „bejby bunkr“ a doufají, že právě tam malý George a Charlotta vyrostou co možná nejnormálněji, s milující matkou a otcem, prarodiči i příbuznými. Kdepak stěhování do královské paláce...

Babička z letadla

Podle znalců královské rodiny je ovšem třeba vidět za tímto „middletonovským pučem“ nejen Kate, ale i její matku, Williamovu tchýni Carole. Nestandardní a vlastně jediná babička budoucího britského krále George je sice bývalou letuškou, ale i tak stihla zařídit zásadní obrat v celé monarchii.

Nejprve se jí povedla úspěšná sociální revoluce ve vlastní rodině – z paneláku do paláce ji dostala za pár desetiletí, a přitom vydělala třicet miliónů liber na svatebních kloboucích a ozdobách. Není divu, že právě ona je matkou Kate, první vizuálně dokonalé nešlechtické členky královské rodiny, která se přivdala. A co se Williama týče, tomu kontakt s životem nesešněrovaným palácovými předpisy prospívá.

Otec Carole a jejího bratra Garyho byl řidičem náklaďáku a matka prodavačka. Nejméně jeden z prarodičů skončil v kriminále. Carole v mládí brigádničila v obchodním domě C a školu vychodila v šestnácti. První práci sehnala u britské letecké společnosti BAOC jako letuška. Pak se vdala za Mikea Middletona a přestěhovali se za Londýn, do městečka Slough.

V roce 1981, když byla těhotná s Kate, ji napadlo, že by mohla vyrábět šaty a tašky na párty. Celá rodina se vrhla na nový byznys. V bytě byly všude poházeny svatební klobouky a Carole dřela na detailech dlouho do noci. Když se dostala k moci Margaret Thatcherová, u Middletonů jásali. Dnes se přátelí s několika poslanci za Konzervativní stranu a s matkou premiéra Davida Camerona se dělí o akcie stáje slavného dostihového koně Sohraaba.

První kontakty s královskou rodinou nebyly kdovíjaké. Camilla, proslulá svým sarkastickým humorem, říkala Middletonům „Meetthefockerovi“, což je nepřeložitelná vulgarizující narážka na anglický název mafiánské komedie, v češtině známé jako Jeho fotr, to je lotr! Ve filmu na sebe narazí společensky odlišné rodiny snoubenců reprezentované Robertem De Niro, Dustinem Hoffmanem a Barbrou Streisandovou.

Nakonec ale bylo spojení tak odlišných klanů zpečetěno a triumf dělnického Sloughu nad šlechtickým Kensingtonem byl dokonán.

Princ William je dnes zřejmě poslední, komu by to vadilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám