Hlavní obsah

Jak bude vypadat letošní podzim a zima podle návrhářky Liběny Rochové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ikona české módy Liběna Rochová představila svou nejnovější kolekci pro sezonu podzim/zima 2023. Jmenuje se Tapiserie + Oděv a je plná elegantních kabátů, každodenních šatů nebo dámských kostýmů. Nechybí ani velká večerní róba.

Foto: archiv návrhářky

Návrhářka Liběna Rochová

Článek

Nová kolekce zahrnuje 20 modelů inspirovaných tapiseriemi z tvorby Jaroslavy Těšínské.

„Textilní nástěnné obrazy a tvorba textilní výtvarnice mě vždy velmi inspirovaly. Velkoformátová tapiserie Jaroslavy Těšínské v černobílé barvě s akcenty barevných detailů byla hlavním myšlenkovým zdrojem a výchozím momentem pro zásadní část mé kolekce,“ popisuje Liběna Rochová.

V kolekci nechybějí dlouhé i krátké šaty ze vzdušného mušelínu, kabáty raglánového střihu z mohéru či široké kalhoty doplněné halenkou nebo svetrem, které vizuálně korespondují s technikami použitými na tapiserii.

Zuzana Kubíčková předvedla vysokou krejčovinu v kulisách barokní knihovny

Styl

Velmi elegantním modelem je oblek v pánském střihu z vlny a látky typu „rybí kost“, která se objevuje na tapiserii v zemité barvě a podtrhuje klasiku a pánský styl.

Paleta z vlněného tvídu vycházejí z barev stejné tapiserie, charakter použité látky je blízký jedné její části. Součástí jednoho paleta je také kožená sukně ze „zbytků“. Barvy modelů jsou zemité s výraznějšími akcenty. Z materiálů se objevuje recyklovaná vlna, mohér, kůže a hedvábí.

Liběna Rochová

Liběna Rochová je přední česká návrhářka. Na české scéně, kterou velmi často zastupuje v zahraničí, působí řadu let. Kromě tvoření vlastních kolekcí se věnuje navrhování divadelních, filmových a scénických kostýmů. Zaměřuje se na volnou a individuální tvorbu, která je více otevřená výtvarné než ryze oděvní formě. V roce 1999 založila Studio LR pro konzultační činnost a ateliér na realizaci oděvů na zakázku. Od roku 2008 vede Ateliér designu oděvu a obuvi na UMPRUM v Praze. V roce 2022 vstoupila do síně slávy Czech Grand Design.

Některé látky použité v kolekci jsou vyráběny v přísném recyklačním režimu v italské společnosti, která se této technologii věnuje již od roku 1943.

Čeští designéři, kteří bojují za udržitelnější módu

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám