Hlavní obsah

Ikigai aneb Jak žít lepší život

Recept na naplněný, šťastný a dlouhý život bychom asi rádi znali všichni. Ostatně nejrůznější návody, jak na to, se objevují pořád a zajímavé směry, jako je hygge apod., se stávají módní záležitostí. Ale i příležitostí k inspiraci a případným změnám k lepšímu. Proč se tedy nezamyslet i nad japonským konceptem ikigai? Jeho ingrediencemi jsou poznání smyslu vlastního života, umírněnost v jídle a dobrá péče o naši fyzickou schránku.

Foto: Profimedia.cz

Ingrediencemi japonského konceptu ikigai jsou poznání smyslu vlastního života, umírněnost v jídle a dobrá péče o naši fyzickou schránku.

Článek

Systém i samotný termín ikigai se v posledních letech velmi zpopularizoval i na Západě, začali jej používat i vyznavači pozitivní psychologie, učit koučové a autoři seberozvojové literatury. Pochází z japonské Okinawy a dal by se přeložit jako „smysl života“.

„Slovo ikigai vyjadřuje náš potenciál vytvořit si lepší život. Může být velice užitečné. Samozřejmě už tu máme termíny s podobným konceptem, jako jsou smysl, poslání nebo naplnění. Výzkum ukazuje, jak jsou tyto hodnoty důležité pro well-being (dobré bytí v životě – pozn. red.),“ vyjmenovává Tim Lomas, univerzitní lektor pozitivní psychologie.

Modré zóny

Velkým propagátorem a průkopníkem používání ikigai na Západě se stal např. Dan Buettner. Vědec studuje tzv. modré zóny, tedy oblasti, ve kterých se nacházejí lidé těšící se z dlouhého a zdravého života.

Místa, kde jsou na tom lidé statisticky nejlépe, jsou například italská Sardinie, poloostrov Nicoya v Kostarice, řecká Ikaria nebo právě japonská Okinawa.

Hygge, lagom či fredagsmys aneb Najděte štěstí v severské útulnosti a jednoduchosti

Styl

Buettner ve svých studiích naznačuje, že klíčem ke zdravému a dlouhému životu by mohla být strava s nízkým obsahem masa, rozumná fyzická aktivita, mírná hladina stresu a také ikigai, tedy vědomí toho, proč tu vlastně jsme.

Knihy s návody, jak podle těchto pravidel žít, se staly bestsellery. Např. Ikigai: Šťastný a dlouhý život, přináší čtenáři nejen základní diagram s komponenty, které k ikigai vedou, ale také rady a doporučení k výživě, cvičení a k psychické odolnosti. To vše na základě života lidí z Okinawy.

Důvod, proč vstát

Zatímco střídmá strava a zdravý pohyb jsou otázkami síly naší vůle, při hledání smyslu života musíme především poznat a pochopit sami sebe. Ikigai, tedy důvodů, proč ráno vstávat s radostí a těšit se, jak prožijeme den, může mít člověk víc. Ke konceptu ale patří i fungování v komunitě.

„Jedna téměř stoletá žena z Okinawy ho viděla v péči o svoji pravnučku,“ upozorňuje autor knihy Héctor García.

Jak tedy najít to, co nás dělá šťastnými, dává nám smysl a zároveň nás naplňuje? V našich zálibách, práci i všednodenních úkonech bychom měli sledovat tyto faktory:

  • Milujete to. Měli bychom začít se všímavostí k činnostem, které v nás vzbuzují nejvíce radosti a uspokojení. Položme si otázku: Kdy cítím, že opravdu žiji? Odpověď se může týkat jakékoliv činnosti od lezení po horách přes zpívání v rockové kapele, psaní poezie, čtení historických románů, práci na zahradě až po čas strávený s přáteli. Důležité je hluboce přemýšlet o tom, co milujeme, aniž bychom se zatěžovali obavami z toho, jestli v tom jsme dobří, jestli to svět potřebuje nebo zda za to dostaneme zaplaceno.
  • Jste v tom dobří. To zahrnuje vše, co nám jde a v čem jsme opravdu zdatní. Tedy dovednosti, které jsme se naučili, ale i koníčky, ve kterých vynikáme. Nebo třeba talent, který se ukázal už v mladém věku, ovšem pracovat na něm můžeme začít kdykoli. Člověk může být dobrý v čemkoliv, ve hře na klavír, v empatii a aktivním naslouchání, v mluvení na veřejnosti, v jakémkoli populárním, ale i okrajovém sportu nebo i ve vlastním povolání. Od neurochirurgie přes malování portrétů až po prodej zeleniny.
  • Svět to potřebuje. Nejde o popření prvních dvou bodů našeho výčtu, jde o další rozměr ve spektru toho, co děláme. Pod výrazem svět si nemusíme nutně představit celé lidstvo nebo planetu. Může znamenat i malou skupinu blízkých či cokoliv mezi tím. Potřebnost může být založena na našem vlastním pocitu nebo potřebách našich blízkých. To, co svět potřebuje od nás, mohou být různé profese (např. zdravotní sestra), vytvoření nových pracovních míst v lokalitě, kde bydlíme, fungující topení v domovech obyvatel našeho města, krajina osázená stromy či květinami, čistá voda nebo pomoc v podobě dobrovolnictví. Tato doména ikigai zahrnuje setkávání se a kontakt s jinými lidmi a práci pro ně – děláme něco nad rámec našich vlastních potřeb.
  • Platí vám za to. I toto hledisko poukazuje na svět v jeho úplnosti, bez placené práce se většinou neobejdeme. Můžete mít vášeň pro psaní poezie, být velice dobrý v lezení po horách, milovat bujaré večírky či pomáhat v domově seniorů, to vše je v pořádku a splňuje jednotlivá kritéria ikigai, ale vaše zaměstnání v tom případě bude zřejmě jiné.

Neřeš, neplánuj aneb Když je v kurzu zdravý rozum, který velí nepospíchat

Styl

Těžiště

Všechny tyto komponenty nás směřují nejen k tomu, abychom byli šťastní, ale také abychom uspěli. „Budete-li dělat něco, co vás baví a co máte rádi, roste s časem pravděpodobnost, že se v tom budete zlepšovat a budete dobří,“ říká ke konceptu ikigai kouč Libor Friedel.

„Je to zrcadlení vaší vášně a zápalu pro věc. Společenské zrcadlo ovšem chce v mnohém znát vaši odbornou a pokud možno specializovanou tvář. Říká, že je dobré se specializovat a není možné dělat mnoho věcí, a to ani pokud vás mnoho věcí baví a děláte je rádi.“

Ideálem by tak jistě byla kariéra, která splňuje všechny kategorie ikigai. To ale většinou nelze. Proto kouč radí, abychom nezapomněli na to, že se nutně nemusíme soustředit pouze na jednu věc. I obyvatelé Okinawy mívají vícero ikigai v různých oblastech života.

Ať už máte zapálení a talent pro jednu, nebo více věcí, podle neuropsychologa Jeffreye Gainese je důležité najít v nich těžiště.

Jako příklad uvádí své vlastní v podobě pomoci lidem v potížích: „Mám touhu radit lidem v krizi a být krizovým konzultantem. Mám k tomu také potřebné dovednosti a v současné době to mé okolí nebo širší společnost potřebuje, tudíž jsem měl v tomto odvětví možnost vybírat si z několika nabídek.“

Klíč ke štěstí? Přestaňte být za každou cenu pozitivní

Zdraví

Jak vidno, všechna tato hlediska vytvářejí propojený komplex, který má velkou šanci v životě smysluplně fungovat. A vůbec nevylučují existenci dalších ikigai, například v podobě koníčků a zálib. Naopak krásně doplní ono základní směřování, tedy těžiště.

Zní to jednoduše, ale dojít v životě k takovému bodu není snadné. Podle Gainese to ale stojí za to a mnoho lidí cítí přirozenou potřebu takto hledat.

„Je to náš vlastní osobní důvod, díky němuž vstáváme každé ráno s radostí. Bezpochyby ho hledá mnoho lidí ať už vědomě, nebo ne. A i když samotný termín může postupně z naší společnosti vymizet, zůstává tu všeobecný souhlas s hledáním důvodu, který nás motivuje a který spojujeme s širším naplněním života i štěstím.“

Krok za krokem ke štěstí
Podle kouče Libora Friedela je dobré připravit se na to, že cesta k vytouženému cíli nemusí být rychlá a bez problémů. „Proto zažíváme různé mezistavy, na které model ikigai také upozorňuje. Potenciál je naplněn ze sedmdesáti pěti procent. Podaří se propojit a vytvořit synergii ve třech doménách, ale stále to není ono.“ Měli bychom si tedy dávat pozor na tyto symptomy:
Zažíváme spokojenost, ale ne pocit užitečnosti.
Máme pohodlí, ale pociťujeme prázdnotu.
Vnímáme vzrušení a uspokojení, ale i pocit nejistoty.
Nechybí nám radost a naplnění, zato materiální bohatství schází.
Tady je třeba se vždy zamyslet nad chybějícími složkami spokojeného života (nejen podle ikigai) a zkusit změnit strategii nebo přehodnotit některé plány a stereotypy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám