Hlavní obsah

Ifans alias Spike z Notting Hill: Tvrdě pracuji a stejně tak to pak umím roztočit

Právo, Jana Rovenská

Jméno si udělal jako somrák v Notting Hillu, dnes už Rhys Ifans patří mezi nejpopulárnější Velšany v Hollywoodu. Musí mít také zvláštní šarm pro ženy, když okouzlil i půvabnou Annu Frielovou.

Článek

Ta se kvůli němu po devíti letech rozešla se svým partnerem a otcem jejich dcery Gracie, špičkovým anglickým hercem Davidem Thewlisem. Pikantní na tom je, že Rhys a David jsou blízcí kolegové. Hrají spolu jak v potterovské Relikvii smrti, tak v premiérové krimi komedii Mr. Nice, dokončili spolu i nové drama Anonym.

Třiačtyřicetiletý Rhys se s o devět let mladší Annou poznal koncem minulého roku při vzniku pohádkového seriálu Neverland, ve kterém ona hraje sexy pirátku a on obávaného kapitána Hooka. Už tam bylo natáčecímu štábu jasné, že mezi nimi přeskočila jiskra. O tom, že spolu už dva měsíce chodí, však Ifans taktně mlčel až do chvíle, než je koncem února prozradily fotky paparazziů. O Davidovi však mluví jen v superlativech.

„V životě se člověk občas dostane do situace, se kterou si neví rady. Davida mám ale rád a velice si ho vážím, podle mě patří mezi nejnadanější britské herce. Poslední filmy jsme točili výhradně spolu, dokonce jsme se domlouvali, že jeden bez druhého už hrát nebudeme a moc bych chtěl věřit, že to tak bude i dál. Hodně jsme si vloni užili při natáčení Mr. Nice, kde hraje druhou nejdůležitější roli, člena teroristické IRA Jima McCanna,“ prozrazuje Rhys o filmu, který je skutečným příběhem o velšském pašerákovi drog Howardu Marksovi.

Foto: Profimedia.cz

Jako Xenophilius Láskorád v posledním díle fantasy Harry Potter a Relikvie smrti - část 1.

„Pro mě byla role lákavá hlavně proto, že jsem Howarda osobně poznal, když vyšel v roce 1996 po sedmi letech z vězení. Pro nás Velšany to byl hrdina. Přišel tehdy na koncert naší kapely Super Furry Animals (Extra chlupatá zvířata) a já jsem mu řekl, že když o sobě napíše knihu, moc rád bych si ho zahrál ve filmu. A vyšlo to,“ říká spokojeně.

Na otázku, jak se mu po řadě komedií hrála první velká dramatická role, odpovídá: „Byla to práce jako každá jiná. Jsem řemeslník. Naučím se text a přijdu včas. Je to má práce, práce, kterou miluji. Nevysedávám ale s ostatními po natáčení, raději jdu do hospůdky. Většinou tam taky vznikají a rodí se ty nejlepší myšlenky, náměty. Takže, abych to zkrátil, tvrdě pracuji a stejně tak to pak umím roztočit,“ nepopírá.

Foto: Profimedia.cz

V roli Spikea v Notting Hillu (1999) byl opravdu nepřehlédnutelný.

Přiznává, že role se mu líbila i proto, že v ní riskuje. „U Howarda totiž nevíte, jak to dopadne v Kábulu, kam jede otestovat hašiš, nebo u britských celníků, když projíždí s autem plným drog. Pořád jste napjatí jak struna a máte podvědomě strach. U herce je to stejné jako u ostatních lidí. Proč by taky dělali bungee jumping, skákali z letadel, slézali osmitisícovky nebo se chtěli zhulit do němoty?“

Čím 188 centimetrů vysoký výstřední blonďák s neatletickým tělem přitahuje ženy, výstižně komentují jeho přátelé. „Zajímavé na něm je právě to, že je úplně jiný než fyzicky dokonalí, vymydlení, navonění a opálení hollywoodští sexy muži, že se nebojí ukázat v příšerných spoďárech a udělat ze sebe idiota, že je velice inteligentní a je s ním legrace. Vytvořil si svérázný image ošuntělého chlapíka, kterému je jedno, jak vypadá. Na nic si nehraje,“ shodují se.

Foto: Profimedia.cz

S Annou Frielovou se seznámil při natáčení pohádkového Neverlandu

Fakt je, že na slabé pohlaví to zázračně funguje. Před Annou například chodil s Kimberley, dcerou slavného britského zpěváka Roda Stewarta, s další hezkou Britkou Siennou Millerovou byl dokonce zasnoubený.

Jen málo chybělo, aby se nadaný Rhys stal učitelem, stejně jako jeho rodiče, matka Beti a otec Eirwyn Evansovi. Thálie pro něj ale měla odmalička větší kouzlo. Už ve třinácti, ve svém rodném Ruthinu, hrál v místním divadle poprvé.

Rhys se pyšní tím, že je Velšan. Ve velštině vystudoval na výbornou všechny školy až do doby, než přešel na Královskou skotskou akademii hudby a dramatu v Glasgow a později na londýnskou prestižní Guildhall School of Music & Drama. Ještě v roce 1990 ale uváděl ve velštině dětské kvízové soutěže, natočil v ní i řadu televizních inscenací.

Čím se (ne)může pochlubit

V roce 1997 na sebe poprvé upozornil v černočerné komedii Twin Town, kde si zahrál společně se svým mladším bratrem Llyrem Evansem. Své příjmení si už předtím změnil na Ifans.

Je výborným muzikantem. V polovině devadesátých let byl krátce zpěvákem velšské rockové skupiny Super Furry Animals, od roku 2007 zpívá s další skupinou The Peth.

V roce 2002 vyvolala v britských denících polemiku jeho údajná podpora velšské nacionalistické militantní skupiny Meibion Glyndwr, která podporuje násilí proti Britům, žijícím ve Walesu.

Za úspěch považuje film Ostrovní zprávy (2001), kde si zahrál s Judi Denchovou a Kevinem Spaceym, a účast na filmu o Harry Potterovi (2010).

Jako hrdina se zachoval ve chvíli, kdy se jako Spike ve filmu Notting Hill nechal vyfotit od paparazziů ve slipech.

V roce 2000 otevřel v Ruthinu nové divadlo. Do svého rodiště se z Los Angeles pravidelně vrací i dnes, navštěvuje kamarády a svou rodinu. Říká: „Jsme národ pirátů, ale zároveň díky krásnému jazyku i národ poetů. Na svůj Wales budu vždy pyšný.“

Reklama

Související témata:

Související články

Ben Kingsley: Říkejte mi sire

Před příchodem charismatického britského herce Bena Kingsleyho (67) je mezi novináři vždycky trochu neklid. Když má někdo za sebou dlouhou shakespearovskou...

Nicolas Cage se nebojí riskovat

Bez ohledu na devastující kritiky, které provázejí jeho dobrodružný skoro horor Hon na čarodějnice, Nicolas Cage tvrdí, že si roli středověkého rytíře...

Výběr článků

Načítám