Hlavní obsah

I přes statisícové ztráty pomáhají druhým. Restaurace rozváží jídla bezdomovcům

Novinky, Kristýna Léblová, luh, jdu
Praha

Pandemie koronaviru, která donutila restaurace uzavřít své podniky a jídla podávat pouze přes výdejní okénko, způsobila všem velké finanční ztráty. I přesto však existují provozovatelé, kteří stále myslí na druhé a z vlastní kapsy dotují a dovážejí dvakrát týdně teplé jídlo lidem bez domova.

I přes statisícové ztráty pomáhají druhým. Restaurace rozváží jídla bezdomovcůmVideo: Novinky

 
Článek

Většinou se jedná o zdravé, vegetariánské nebo veganské pokrmy, které jsou dopravovány bezdomovcům přebývajícím ve vybraných pražských hotelech, které k tomuto účelu pronajal pražský magistrát.

„Průběžně za den vaříme kolem osmdesáti porcí, tedy zhruba 160 porcí týdně. Zatím iniciativa probíhala tak, že jsme to platili z našich prostředků. Zpracovávali jsme tímto způsobem suroviny, které nám zbyly. Do budoucna bychom to ale rádi posunuli dál,“ vysvětluje Novinkám Anna Schagererová, provozní kuchyně Cross klubu z pražských Holešovic, který s dobročinnou akcí přišel.

Foto: Novinky

Jídlo rozvážejí do několika pražských hotelů, které magistrát pronajal k ubytování lidí bez domova.

Rozhodli se, že prostředky získají v Cross klubu i prodejem jídel běžným zákazníkům. Z každé objednávky totiž klub věnuje patnáct procent právě na účely této akce, která nese název Cross plní bříška.

Zároveň ušetří tím, že jídla během akce rozvážejí sami, nemusejí tedy platit provizi rozvážkovým službám. Běžný zákazník se pak může sám rozhodnout, kolik za benefiční dovoz jídla zaplatí.

Bezdomovci zůstanou v pražských hotelech až do příštího jara

Domácí

Radní schválili ubytování pro lidi bez domova ve snaze uchránit je před nákazou koronavirem na začátku loňského dubna, v šesti hotelech pronajal magistrát kapacity pro více než 350 osob.

Od druhé poloviny srpna program probíhá ve čtyřech hotelech a celková kapacita činí 239 osob. Magistrát odhaduje, že náklady na jejich ubytování až do konce června 2021 vyjdou na více než 32 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám