Hlavní obsah

Hospodyně jen pro bohaté? Ale kdepak!

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvykli jsme nazývat domácí úklid druhou směnou. Buď nás otravuje, nebo si naopak připadáme jako hrdinové, že to zvládáme. Ale upřímně, jde o hrdinství v době, kdy se to na internetu i ve Zlatých stránkách nabídkami služeb profesionálního úklidu v domácnostech jen hemží?

Článek

"Je to jen pro bohaté," říkají jedni. "Já si ji hledám už dlouho, ale jen pusou," slyšíme jinde a na dotaz, proč do toho dotyčná nejde, odpovídá: "Nevěřím jim, kde mám záruku, že se mi v bytě nic neztratí? Nemám čas být tam s ní, jenže se bojím svěřit cizí ženě klíče od bytu." "Mám obavy, že mi doma něco zničí," přiznal mladý muž, který je hodně zaměstnaný, o hospodyni uvažuje, ale... "Rozmlouvá mi to máma, prý si mám najít děvče." Je skutečně úklidová služba tak nedostupná?

Nevzdávejte to

"Zkusila jsem napřed inzerát z nástěnky v supermarketu. Dohodla jsem si schůzku, přišla maminka od dvou dětí, která si chce úklidem přivydělat. Proč ne? Bohužel nechápala, že potřebuju, aby uklízela přes den, a ne večer, kdy přijde její manžel z práce a pohlídá. Můj muž taky chodí domů navečer, a co nesnáší, je právě uklízení. I proto jsem začala shánět pomocnici. S tou dívkou jsme se nedomluvily, tak jsem se obrátila na kamarádky, aby mi někoho doporučily. Vyšlo to napotřetí, teď mám paní Zuzku, která u nás uklízí druhý rok. Dvakrát týdně vycídí koupelnu, WC, utře prach, naleští zrcadla, vyluxuje, vytře podlahy, dvakrát do roka umyje okna. Bere stovku na hodinu, nám to vyhovuje a máme na sebe s manželem víc času," pochvaluje si paní Hana.

Další způsob, jak si pořídit hospodyni, je její zprostředkování agenturou.

"Když jsem po přestěhování do baráku zjistila, že už se cestou z práce nervuju, jak budu zase do noci gruntovat, protože mám ráda pořádek, začala jsem jednat a dnes už si život bez Zdeničky neumím představit. Pravidelný kompletní úklid domácnosti představuje vytírání, luxování, utírání prachu, mytí, leštění, žehlení prádla, drobné pochůzky, případně další práce a služby dle dohody. Mám ji přes agenturu Beruška, jejíž majitelka je rázná a příjemná dáma. Všechny svoje ,berušky‘ má pojištěné a pravidelně kontroluje spokojenost klientů. I cenově je to průměr, mě to podle okolností vychází něco přes tisícovku měsíčně, ale ta pohoda je k nezaplacení",  říká spokojená Žofie.

Berušky z Berušky

Na web jsme se podívali a do agentury zavolali. Majitelka Marcela Vaníčková nám slova klientky potvrdila. Ke službám, které využívá paní Žofie, Beruška nabízí i další: "Postaráme se o květiny, zahradu, zajistíme ostatní domácí práce. Kvalitně, rychle a se zárukou."

Je dobré vyzkoušet více agentur a vybrat si mezi nimi. Zjistíte, že se ceny za běžný úklid pohybují za hodinu od sta do sto padesáti korun, je to i podle vzdálenosti od Prahy, kde jsou služby nejdražší. Objednáte-li si pravidelné uklízení, získáváte slevu. Kupříkladu u zlínské firmy Úklidové služby Křemének 30 korun, Housewife zase nabízí 5 % slevu nad 16 hodin týdně a 10 % nad 25 hodin. Systém slev má každá agentura jinak propracovaný.

Za zprostředkování nic neplatíte, zato získáváte jistotu kvalifikovaného úklidu, a hlavně bezpečí. Určitě chcete, aby se ve vašem bytě uklízelo v době, která vyhovuje vám, a ne hospodyni. Po prvních návštěvách budete mít jasno. Ideální je, když si s uspokojením potvrdíte, že čas jsou peníze. Vy je v klidu vyděláváte, vracíte se do uklizeného bytu či domu, a ještě dáte vydělat ženě, která se chce živit uklízením. Není-li její příjem na hodinu vyšší než váš, můžete se začít rozhlížet. Vyplatí se to.

Platíte za důvěryhodnost

Jaké jsou požadavky na hospodyně nebo pomocnice do domácnosti? Na tom se shodují obě strany, klientky i představitelky agentur: "V odůvodněných případech psychologicky testované" - (Hauswife). "Hospodyně si nejen pečlivě vybíráme, ale i školíme, zejména ve vystupování a jednání se zákazníkem. Samozřejmostí je bezúhonnost, diskrétnost, stoprocentní spolehlivost," sděluje nám Dana Žampachová z agentury Atak úklid. "Na základě vašich požadavků vám ze své databáze vybereme kandidátku a pokud s ní nejste spokojena, máte právo požadovat okamžitě výměnu. Zkušební doba činí měsíc, naše firma za tuto pracovnici ručí po celou dobu trvání Smlouvy o dílo, čili po celou dobu poskytování této služby."

A když už se stane, že hospodyně způsobí škodu? Žádný problém. "Jsme pojištěni do deseti miliónů korun," říká paní Žampachová. Rovněž Beruška ručí za poškození věci v bytě a totéž potvrzuje Martina Vinšová z agentury Housewife, jíž jsme se zeptali, jak řeší ztrátu věci z bytu. "Tak to bychom řešili s policií." odpověděla.O své cennosti se bát nemusíte. A když už vám má hospodyně život ulehčit, je nesmysl ji hlídat. To byste si vlastně platili za stres. "Dnes už není problém instalovat do bytu web kameru, pořídíte ji i za 300 Kč. Ještě levnější je maketa, jen pro váš klid. Přesto nenechávejte drahé věci na stole, pak se může stát, že někam zapadnou, a vina se nejsnáze hodí na uklizečku. Co naplat, že se cennost za měsíc najde, obvinění už se nadá vzít zpět a vztahy dostávají trhlinu," radí Adam Křemének.

Hospodyně jako členka rodiny

Idieální je, když si klient a pomocnice tak zvaně padnou do oka a ona se stává součástí rodiny. Ta jí přeje třeba k svátku či k narozeninám," říká Martina Vinšová z Housewife. "Někdy to zajiskří na první pohled," dodala. Svoji pracovnici poprvé do bytu klienta vždycky doprovází a zprostředkovává tak první kontakt.

A kdo jsou ženy, které si tuto práci vybraly? "Buď jsou na mateřské dovolené, nebo to jsou zdravotní sestry, důchodkyně, jež penze neobrala o aktivní přístup k životu," říká Martina Vinšová.

Nestyďte se za to, že chcete hospodyni

"Berušky si vybírám vždycky osobně. Nejraději na doporučení, ale také na inzerát. Pozvu si adeptku, prověřím ji - požaduji výpis z trestního rejstříku, reference od zaměstnavatele a zajímám se i o to, jaká je v kolektivu," říká Marcela Vaníčková. Dokonce se jde podívat i do bytu zájemkyň o práci hospodyně. "A nedívám se jen, zda mají vyluxováno a čisté podlahy. Jsem už profesionálně deformovaná, ale chci si být jistá, takže kouknu na sporák, za něj, do rohů, na dlaždice a hned mám jasno." I v ostatních agenturách, které si chtějí klientelu nejen udržet, ale i rozšířit, což se dělá také osvědčeným systémem Jedna paní povídala, procházejí budoucí hospodyně výběrovým řízením.

Když už se rozhodnete pro hospodyni, nestyďte se za to. Je to služba jako každá jiná. Usnadní člověku život. Hodiny strávené úklidem můžete věnovat vzdělávání a relaxaci. Rozhodně je příjemnější pohyb na vzduchu než s luxem v zaprášeném bytě. Vlastně na tom, že si pořídíte hospodyni, nemůžete prodělat. Brzy na vás bude vidět, že máte čas pro sebe, ať už s ním naložíte jakkoli. Všimnout si toho může i vás nadřízený a pak? To už je na vás.

Jaké služby si můžete objednat?

Úklidové služby Křemének: kromě běžného úklidu i mytí oken, úklid po řemeslnících, čištění koberců a čalounění, strojové mytí podlah, čistění žaluzií, leštění nábytku, generální úklid - pracovní doba non-stop. Atak: kromě běžného úklidu i mytí oken a světlíků, mytí po malířích, řemeslnících, čištění koberců, sedacího nábytku, mytí osvětlení, topných těles, strojové mytí podlah, čištění žaluzií, leštění nábytku, generální úklid. Housewife: kompletní úklid bytu, stlaní postelí, výměna povlečení, menší nákupy, zalévání květin, péče o psa, kočku.

Co a za kolik?

Nedůvěru jsme tedy překonali, ale ještě nás trápí obava, jestli nás pomocnice v domácnosti finančně nezruinuje. Všechno nasvědčuje tomu, že i tuto starost můžeme odhodit, obrátíme-li se na dostatečně transparentní agenturu. Ceny za hodinu jsou si podobné.

Agentura     Jednorázový úklid     Pravidelný úklid
Úklid Křemének      150 Kč      120 Kč        Mytí oken 10-15 Kč/m2
Beruška           130-150 Kč      120 Kč       Mytí oken: 12-15 Kč (m2) nebo 140 Kč/hodina
Atak    úklid            125 Kč       120-135 Kč   Mytí oken 10-15Kč/m2 , zahradnické práce, žehlení 140 Kč
Housewife       150 Kč             130 Kč     žehlení v bytě 150 Kč, u hospodyně 170 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Domácí práce holky i kluci stejným dílem

Děti bychom už odmalička měli zvykat na to, že doma mají také povinnosti. Zpočátku to stojí rodiče víc času a úsilí, ale postupně se výsledky dostaví.

Výběr článků

Načítám