Hlavní obsah

Holá bříška, mini a kraťasy do zaměstnání nepatří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto nabízí spoustu báječných rozptýlení, obnažené části těla spolupracovníků by k nim však patřit neměly. Přestože formálnost kancelářského oblečení se stoupající teplotou klesá, obecně pro ženy stále platí, že čím víc pokožky odhalí, tím menší vliv v zaměstnání si udrží, uvádí americká odbornice na etiketu Anna Postová.

Foto: Profimedia.cz

Tabu by pro ženy měly zůstat průsvitné tkaniny, kratičké minisukně, kraťasy a holá bříška.

Článek

Pokud si chce žena zachovat profesionální přístup a vzhled, měla by v horkých dnech kombinovat sezónní modely s klasikou, tedy kupříkladu capri kalhoty a lehké sako či sandály a zavinovací šaty.

Dobrou zprávou pro ženy 21. století nicméně je, že s výjimkou velmi konzervativního pracovního prostředí mohou punčocháče nechat v klidu doma. Nahé nohy a sukně ke kolenům jsou podle Postové v dnešní době zcela v pořádku.

Zapomeňte i na kraťasy

Naopak šaty bez rukávů, které tak elegantně umí nosit první dáma Spojených států Michelle Obamová, jsou v mnoha kancelářích stále předmětem diskusí. Dvojnásobně to pak platí pro šaty s úzkými ramínky; šaty bez ramínek si dámy musejí každopádně vyhradit pro víkendový oběd.

Foto: Profimedia.cz

Michelle Obamová s manželem Barackem Obamou

Tabu by pro ženy měly zůstat i průsvitné tkaniny, kratičké minisukně, kraťasy a holá bříška.

Kraťasy v práci se netolerují ani mužům

Co se týče mužského oblékání, existují podle Postové pracoviště, kde se dají kraťasy tolerovat, ve většině kanceláří ale krátké kalhoty nesou jasné poselství: "neberu své zaměstnání vážně". Každopádně světlými bavlněnými kalhotami a polokošilí se nic nezkazí, zdůrazňuje Postová.

Kontroverzní je u mužů stále i nošení sandálů. Pokud ho kultura oblékání v příslušné firmě toleruje, pak by zaměstnanci měli rozhodně maximálně dbát na hygienu a vzhled svých nohou. Podobně rušivým elementem jsou u žen i mužů žabky, které ještě navíc vydávají klapavý zvuk.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Faux pas: zmačkané oděvy a skvrny od potu

V létě je také nutné se o úhlednost svého oblečení více starat, protože letní materiály bývají náročnější na údržbu. Zmačkané plátěné kalhoty, skvrny od potu na tričku s límečkem či vybledlé barvy jsou téměř stejně závažným prohřeškem, jako přijít do práce v trenýrkách a tričku s obrázkem oblíbené kapely.

Sluneční brýle jsou neodmyslitelným letním doplňkem, jsou ale vyhrazeny pro venkovní nošení. Při jednání s kolegy a klienty v kanceláři je oční kontakt slušností, takže pokud nejste zrovna rocková hvězda, při vstupu do budovy si je sundejte, radí Postová. Pro dámy pak platí, že sluneční brýle by neměly po příchodu do zaměstnání suplovat čelenku, dodává.

A pokud ve vaší firmě takzvaný dress code neexistuje? Požádejte o něj. Čím specifičtěji je styl oblékání v dané společnosti definován, tím kratší dobu stráví zaměstnanci váháním před svým šatníkem, dodává Postová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám