Hlavní obsah

Harrison Ford: Do důchodu odcházejí staří lidé, já se starý určitě necítím

Právo, Jana Rovenská

Je jednou z největších hollywoodských hvězd víc než čtyřicet let, jeho filmy vydělaly neuvěřitelnou miliardu dolarů. Ani v jedenasedmdesáti letech ale Harrison Ford s kariérou zdaleka nekončí. Jen letos se vedle kultovní sci-fi Enderova hra objeví v dalších třech filmech. A výjimečný je i v tom, že své hraní bere velmi střízlivě – prostě jako dobrý džob.

Foto: Bontonfilm

V dobrodružné sci-fi Enderova hra s oscarovým Benem Kingsleym a nadějným Britem Asou Butterfieldem.

Článek

„Filmy jsou pro mě prací, nic víc od nich nečekám. Nekontroluji, jak dopadnou, nestarám se o svůj image. Nechci z Harrisona Forda dělat byznys. Nikdy jsem také neměl produkční společnost, i když občas natočím film s partnery, kteří chodí rádi denně do kanceláře. To, co dělám, beru vážně, ale rozhodně neberu vážně sebe,“ konstatuje slavný chicagský rodák.

I přes nahromaděné osobní jmění, které čítá kolem sto třiceti miliónů amerických dolarů, se stále považuje za příležitostného maloobchodníka, který se nechá čas od času najmout. A tvrdí, že si ho diváci ještě dlouhá léta užijí.

Aktivní herec a pilot

„Myslím si, že do důchodu odcházejí staří lidé, já se ale starý určitě necítím. Jsem rád a vděčný za to, že dál mohu hrát. Mám o třiadvacet let mladší ženu a s ní malé dítě, které chci vidět dospívat. Taky mám tři vnoučata. Těším se ze života, mám spousty koníčků a plánů, takže tu chci být, jak nejdéle to půjde,“ přiznává otevřeně.

Někdo je starý ve čtyřiceti, to ale není můj případ. Jsem naprosto fit.

Na hlasy, které se občas ozývají, že už na plátně nevypadá tak dobře, odpovídá následovně: „Nebudu to komentovat, vím jen, že ve věku to není. Někdo je starý ve čtyřiceti, to ale není můj případ. Jsem naprosto fit. Fyzičku si udržuji celý život.”

„Ve třiapadesáti jsem se naučil létat. Můj život tak dostal třetí dimenzi. Pilotování udržuje můj mozek neustále v pozoru. Denně taky hraju tenis, jím zdravě, cukr mám jen večer ve skleničce whisky a v červeném vínu,“ říká sebejistě Ford, jinak nadšený a aktivní ochránce přírody.

Letos ho tedy uvidíme ve zmíněné Enderově hře, v thrilleru Paranoia se známým Britem Gary Oldmanem, v komedii Anchorman 2 a ve sportovním dramatu 42, jehož děj inspirovaný skutečnými událostmi se odehrává v roce 1946. Jako majitel brooklynského baseballového týmu Dodgers se v něm postaví rasovému konzervativizmu nejvyšší profesionální baseballové ligy v USA a navzdory všem uzavře kontrakt s Afroameričanem Jackiem Robinsonem.

A o co jde v Enderově hře? „Výpravná sci-fi podle stejnojmenné knihy, která se stala klasikou žánru, je jejím prvním filmovým přepisem. Mladou hvězdu Asu Butterfielda jsme obklopili proslulými herci, počínaje Harrisonem Fordem v roli plukovníka Hyruma Graffa, velitele Bitevní školy, který určí Endera jako potenciálního hrdinu. Velmi nás těší, že jsme to byli právě my, kdo vrátil legendárního herce po třiceti letech do vesmíru,“ říká hrdě populární jihoafrický režisér Gavin Hood.

Fordův plukovník Graff je na rozdíl od okouzlujícího kovboje Han Sola z Hvězdných válek nekompromisním vojenským velitelem. „Uvědomoval jsem si ohromnou náročnost této postavy. Graffovým posláním je za každou cenu vyhrát bitvu ve prospěch lidstva, prohra není možná. Proto vybírá k válčení velmi mladé lidi, kteří přemýšlejí rychleji a dokážou se vypořádat s nesmírným množstvím technologií a informací, aniž by se vyčerpali. Ale na posílání dětí do války je něco děsivého, takže mi z toho občas šel i mráz po zádech,“ přiznává ostřílený herec.

Zachránil několik lidí  

Ford je vlastně pořád v akci. Jako vynikající pilot už léta spolupracuje s organizací Riverkeepers, kde jako dobrovolník hlídkuje v helikoptéře nad řekami ve Wyomingu, pomáhá i při akcích v místních horách, kde už zachránil několik horolezců. Když dostal licenci k pilotování, začal letadla sbírat. Má je na letišti v kalifornské Santa Monice.

K lásce k pilotování se rád přiznává. „Létání je jako dobrá hudba. Vždycky mi zvedne náladu, je to radost ze svobody. Abych to zkrátil – mám jednu ženu, ale osm letadel. Každé používám k jinému účelu, každé také vyžaduje jiný druh dovednosti. Fascinuje mě, jak se může člověk v létání stejně jako v herectví neustále zdokonalovat.“

Když jste pak tak slavný, je to, jako když uzavřete smlouvu s ďáblem - přijdete o anonymitu a navždy ztratíte soukromí.

Harrison má kromě Liama, adoptovaného syna své manželky, herečky Calisty Flockhartové, čtyři dospělé děti ze dvou předchozích manželství – šéfkuchaře Benjamina a učitele Willarda, filozofku Georgii a muzikanta Malcoma.

Herectvím se synovi přistěhovalců – Ira Christophera a ruské Židovky Dorothy – splnil jeho velký sen. Za všechno v životě se ale, jak říká, platí. „Když jste pak tak slavný, je to, jako když uzavřete smlouvu s ďáblem – přijdete o anonymitu a navždy ztratíte soukromí. Čtyřicet let jsem sledován na každém kroku. Soukromí mám jen ve svém letadle a na svém ranči ve Wyomingu. Je velký jako Central Park v New Yorku. Tam jsem šťastný,“ říká.

Výroba skříně zapříčinila jeho hvězdnou kariéru

Natáčení ho ale očividně pořád nabíjí novou energií. „Každý další film je pro mě ohromnou satisfakcí a potvrzením toho, že nic není nemožné,“ přiznává původním povoláním tesař-truhlář.

K vysněnému filmu vlastně přišel, když pro producenta George Lucase dělal ve studiu skříň. Ten ho tenkrát poprosil, aby za chybějícího herce přečetl kus ze scénáře – okamžitě známého producenta svým projevem zaujal. Byl to právě Lucas, který ho v roce 1973 obsadil do snímku Americké graffiti. Čtyři roky nato už přišly první Hvězdné války a Fordův Han Solo. Následoval věhlasný archeolog Indiana Jones ve filmu Dobyvatelé ztracené archy a další hity.

Ani dnes tomuto špičkovému herci nic nebrání v tom, aby natočil jak další Star Wars, tak páté pokračování jeho nejoblíbenější filmové postavy Indyho.

„Indy má pro mě totiž hlubokou symboliku. Přes všechny překážky a útrapy, kterými musel projít, nakonec zvítězil. Měl kuráž, důvtip a inteligenci, byl často vyděšený k smrti, ale nakonec se mu vždycky podařilo přežít. A právě to zvládnu i já,“ tvrdí slavný Harrison Ford.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám