Hlavní obsah

Francouzské menu do podzimních dnů

Právo, Vendula Presserová

Začínáme sice krevetami, ale dál je na řadě cibule, kuře, jablka. Tak se ničeho nelekejte, pusťte si francouzský šanson a pojďte vařit spolu s šéfkuchařem restaurace The Yard Lounge & Dining brněnského hotelu Courtyard by Marriott Radovanem Zajíčkem.

Foto: František Petrák, Právo

Francouzská cibulačka

Článek
Zapečené krevety s česnekem a bylinkami
Suroviny: 20 tygřích krevet (nevařené, neloupané), 4 lžíce česneku nakrájeného na plátky, 4 lžíce cukety nakrájené na kostičky, 8 cherry rajčat, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce bílého vína, 1 citrón, 2 lžíce másla, mletý barevný pepř, jemná mořská sůl, plocholistá petržel
Postup: Krevety oloupeme, vytáhneme střívko na zádech (černé vlákno) a opereme je ve vodě. Rozpálíme pánev bez oleje a vložíme do ní cukety, krevety a na čtvrtky nakrájená cherry rajčata. Po dvou minutách zalijeme směs bílým vínem, přidáme sůl, pepř a vaříme další minutu. Vše pak rozdělíme do zapékacích misek.Na všechny misky pak položíme plátky másla a krevety zapečeme v troubě rozehřáté na 200 °C (5 minut). Horké misky pokládáme na talířky s ubrouskem, jídlo posypeme sekanou petrželí. Podáváme s citrónem a bagetou.
Francouzská cibulačka
Suroviny: 1 litr silného hovězího vývaru, 1 kg cibule, 100 ml bílého vína, svazek tymiánu, 200 g másla, sýr Gruyére nebo ementál, 4 plátky bagety, olivový olej
Postup: Cibuli nakrájíme na tenké nudličky (julienne). Opečeme je do hnědo zlatova ve větším hrnci. Orestovanou cibuli zalijeme bílým vínem a svaříme na půlku. Přilijeme vývar a provaříme s tymiánem 30 minut. Zakončíme čerstvým máslem. Plátky bagety opečeme na oleji a zapečeme s pěknou dávkou sýra. Vložíme je do husté polévky nalité nejlépe do hliněných šálků.
Kuřecí supreme s ratatouille, gratinovanými brambory s estragonovou omáčkou
Suroviny: 4 kuřecí prsa s první kůstkou křídla a s kůží, rozmarýn, tymián, sůl, pepřRatatouille: 500 g cukety, 500 g lilku, 1 červená cibule, 4 rajčata, 500 g barevných paprik, 80 g rajčatového protlaku, 2 lžíce drceného česneku, 100 ml olivového oleje, bazalka, (cukr, je-li třeba)Gratinované brambory: 1 kg brambor, 500 ml smetany 30%, sůl, pepřEstragonová omáčka: 2 větvičky estragonu bez stonku, 200 ml hnědé základové omáčky (lze koupit hotovou), 1 šalotka, výpek z kuřat, máslo na zjemnění, světlá jíška
Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme na tenké plátky. Promícháme je se smetanou, osolíme, opepříme a upěchujeme ve dvoulitrové zapékací míse. Musí být dobře udusané – tak, aby smetana pokrývala povrch brambor. Pečeme na 150 °C, dokud nejsou brambory měkké, asi 45 minut.Všechnu zeleninu na ratatouille nakrájíme na kostičky a orestujeme v hlubším hrnci na olivovém oleji. Pak přidáme rajčatový protlak, nasekanou bazalku. Osolíme a opepříme, případně dosladíme. Necháme stát. Kuřecí prsa opečeme na pánvi dozlatova a dáme dopéct do vyhřáté trouby na 165 °C na 20 minut.Estragonová omáčka: Začneme restovat šalotku na oleji, pak přidáme výpek z kuřat, základovou omáčku a vše zahustíme jíškou po 5 minutách vaření. Nakonec zjemníme máslem a dochutíme pepřem a solí. Nejprve servírujeme gratinované brambory, vedle ratatouille, navrch kuře šikmo překrojené, vše přelijeme malou naběračkou estragonové omáčky.
Tarte Tatin
Suroviny: 2 kg jablek, 200 g másla, 500 g cukru krystal, listové těsto
Postup: Očištěná jablka bez jádřinců nakrájíme na měsíčky. Povaříme je s cukrem, asi 20 minut. Formu na koláč o průměru 25 cm nebo pánev vyložíme pečicím papírem, aby papír přesahoval nejméně 1 cm přes okraje.Jablka scedíme do velkého cedníku, šťávu necháme odtékat do mísy pod cedníkem. Okapaná jablka skládáme do pečicí nádoby v kruzích od středu směrem k okraji, vytvoříme 2 vrstvy. Pokud by jablka byla suchá, přilijeme odkapaný sirup z jablek, asi 100 ml. Na jablka rozložíme plátky másla. Jablečné „sluníčko“ přikryjeme listovým těstem rozváleným na tloušťku 3 mm. Okraje založíme polévkovou lžící pod okraj krájených jablek. Dlaní přitlačíme těsto do roviny a pečeme 45 minut na 165 °C.Po upečení těsto zřejmě vyskočí, přitlačíme ho zpět na jablka a koláč necháme odstát alespoň 1 hodinu. Pak navrch položíme talíř o stejném průměru, pánev přetočíme vzhůru nohama a Tarte Tatin vyklopíme. Dezert krájíme pilkovým nožem, můžeme ho podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám