Hlavní obsah

Fotky z přehlídky, která se nikdy nestala. Návrhářka Lucie Marková vsadila na umělou inteligenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucie Marková, návrhářka s více než 20letou zkušeností s módním designem, se připojila k novému trendu v módním průmyslu - výrobě na míru pomocí digitálního navrhování. Její nejnovější kolekce s názvem Nebula vznikla pomocí 3D programu a díky spolupráci s AI. Ukazuje, kam se bude móda ubírat v příštích letech.

Foto: archiv návrhářky

Kolekce Nebula vytvořená pomocí AI.

Článek

Lidé si píšou s umělou inteligencí, generují tisíce fotografií každý den a v Sillicon Valley (místo v USA, kde je velká koncentrace firem zabývajících se vývojem počítačů a jejich komponentů) putují obrovské investice nově vznikajícím firmám na výrobu robotů. Dostáváme do rukou naprosto nový nástroj, pazourek, se kterým ještě neumíme pracovat, a nevíme, co jeho použití způsobí. Toto dychtivé očekávání nás nutí v úžasu sledovat neuvěřitelnou rychlost zlepšení, která přicházejí každý den.

Návrhářka Lucie Marková používá moderní technologie, aby vytvořila kvalitní zboží a zároveň zachovávala co nejvyšší ohleduplnost k planetě. Vytváří originální modely a luxusní kolekce, ale i oděvy a kostýmy na objednávku.

Výsledkem je kolekce střihů a designů vyrobených na míru s využitím nejvyšší kvality materiálů a nejmodernějších technologií.

Umělá inteligence porazila nejlepší fotografy. A nikdo si toho nevšiml

Software

„To, co se děje, je revoluce v módě a zcela nový trend, který jde strašně rychle. Programy, ve kterých pracuji, mají vylepšení každých pár měsíců, je to neuvěřitelné,“ uvádí návrhářka.

Díky novým technologiím a internetu může vytvořit skici, v oděvních programech nakreslit střih a vygenerovat designy ve fotokvalitě. Všechny tyto kroky mohou trvat jen několik minut, lze tak klást důraz na rozpracování nápadů a rovnou vidět výsledek.

Její poslední kolekce jsou vyrobeny pouze pomocí 3D tisku a jejím cílem je vytvářet oděvy, které budou elegantní, pohodlné a dlouho vydrží.

„Tím, že používám 3D a teď už nově i AI, mám víc prostoru na ruční zpracování, důraz na udržitelnost, můžu se víc zaměřit na milovníky originálních modelů, nové technologie, high-tech, materiály a kvalitu zpracování. Jde o dostupný luxus ohleduplný k planetě. Tvorba v počítači umožňuje rychlejší výrobu střihů, nižší náklady na modelování vzorků, výstupy ve vyšší kvalitě fotek,“ říká.

Kdo je Lucie Marková?

Lucie Marková je česká návrhářka a designérka. Vystudovala TUL v Liberci (technická škola se zaměřením na nové technologie a materiálové inženýrství) a Arts Management na VŠE. Díky mezioborovému vzdělání se snaží o spolupráci z různých oblastí a zkoušení nových technologií. Inspiruje se Star Trekem a science fiction. Její tvorba zahrnuje oblečení na hraně formy a funkce za použití nových technologií.

Foto: archiv návrhářky

Lucie Marková

„Při tvorbě na míru si obyčejně píšu se zákaznicí, upravím modelku v programu na její velikost, upravím střih, vygeneruji fotku a pošlu náhled klientce. Ví přesně, jak budou její šaty vypadat, až přijdou. Jde o úplně nový a naprosto revoluční přístup, který se začíná používat po celém světě, já s ním pracuji poslední dva roky. Oblečení přes internet to staví do zcela nového světla,“ uvádí designérka.

Přehlídka, která se nestala

Nebula je příkladem, jakým budou návrháři tvořit kolekce běžně nejpozději do deseti let. Je provedena ve zlaté, bílé a béžové a je inspirována všemi aktuálními trendy. Zahrnuje udržitelnost, AI, 3D a fluid fashion.

„Trend fluid fashion, jinak známý jako genderově neutrální, nám dává příležitost uvědomit si, že tělo není vždy to zásadní a že křehkost, krása a osobnost, která nám bere dech, může být nalezena v jakékoliv formě.“

„Před pár týdny jsem začala pracovat s AI a vytvořila jsem s její pomocí celou kolekci během jednoho víkendu. Tato konkrétní je genderově neutrální a fascinuje mě, že se touto cestou můžu pustit bez nákladů na výrobu, jde o čistou kreativitu,“ říká návrhářka.

Na fotografie z přehlídky, která se ve skutečném světě nikdy nestala, se můžete podívat v naší galerii.

Umělá inteligence umožní čtení myšlenek

Software

Reklama

Související témata:
Lucie Marková

Výběr článků

Načítám