Hlavní obsah

Daniel Radcliffe: Sláva mě nezkazila jen proto, že mě naši celou dobu drželi při zemi

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od chvíle, co se jako Harry Potter rozloučil s čarodějnickou hůlkou, natočil Daniel Radcliffe desítku zcela odlišných filmů. V letošním akčním thrilleru Podfukáři 2 se ale do světa kouzel znovu vrátil. Ovšem ve zcela jiné roli – jako nepřítel magie.

Foto: Profimedia.cz

V Podfukářích 2 v roli tajemného boháče a intrikánského vědeckého génia Waltera Mabryho

Článek

„Walter Mabry je záhadný technický génius. Jako zázračné dítě magii miloval, nikdy v ní ale nevynikal. Možná proto mu později učarovala věda, která se pro něho stala skutečným kouzlem. Věří, že díky ní může překonat i kouzla a umění špičkových iluzionistů ze skupiny Čtyři jezdci, a rozhodne se je využít ve svůj prospěch. Když pak jezdce unese a ti se stanou součástí jeho triku, chce po nich tu nejnebezpečnější krádež – mají mu ukrást klíč ke každé počítačové síti na světě,“ přibližuje svou postavu Daniel.

Je vždy napřed

Na roli Waltera se dnes šestadvacetiletý herec připravoval velice důkladně. Režisér Jon Chu si ho nemůže vynachválit.

„Při první generálce herci sedí kolem stolu a ještě čtou nahlas role ze scénáře. Daniel už ale uměl roli nazpaměť. To samé bylo s jeho trikem s kartami. Vždycky byl před ostatními napřed. Je to prostě jeho styl.“

Pravda je, že Daniel přistupoval seriózně ke každé roli hned od začátku. „Do hraní jsem byl blázen od první chvíle, kdy jsme začali točit Harryho Pottera, a to mi bylo jedenáct. Divil jsem se, jak se některé děti mohly při natáčení nudit. Pro mě to bylo to nejkrásnější místo na Zemi. Já jsem to fakt miloval. Miloval jsem i dlouhé hodiny natáčení, miloval jsem lidi kolem, těšil jsem se na každý další natáčecí den. Hraní bylo pro mě středobodem všeho, neudělal bych nic, čím bych svoje herectví ohrozil,“ svěřuje se po letech.

Foto: Profimedia.cz

Daniel Radcliffe v roce 2007 s kolegy ze série o Harry Potterovi - Rupertem Grintem a Emmou Watsonovou

Daniel byl jediným ze tří protagonistů filmu, který měl před Harrym Potterem určité herecké zkušenosti. V roce 1999 se objevil v televizní adaptaci BBC David Copperfield, dva roky nato už hrál po boku Pierce Brosnana a Jamie Lee Curtisové v akční krimikomedii Agent z Panamy.

Umělecky založená a velmi liberální rodina Radcliffových – matka Marcia je židovka, otec Alan protestant ze Severního Irska – měla od nejútlejšího mládí na Daniela velký vliv. I když oba rodiče – ona jako castingová režisérka a on literární agent – byli u zdroje, přesto ho zpočátku od šoubyznysu zrazovali.

Nahý v divadle

V deseti letech Danielovi nakonec dovolili, aby se zapsal do konkurzu na zmíněného Copperfielda. Když v něm dostal titulní roli, rodiče se rozhodli synův talent podporovat. O tom, že to bylo správné rozhodnutí, je jistě přesvědčilo i obsazení Daniela do hlavní role v potterovské sérii.

Úspěšně si zkusil i hraní na divadelních prknech. V roce 2008 ztvárnil ve hře Equus (Kůň) psychicky narušeného teenagera, který se stará o koně a zároveň je týrá. V jedné scéně dokonce hraje v rouše Adamově.

„Hrát nahý před tolika lidmi byla nejhorší situace, kterou jsem dosud zažil. Nedovedu si ale představit kluka s hereckými ambicemi v mém věku, který by tuto fantastickou nabídku odmítl,“ vzpomíná na své začátky jako téměř dospělý umělec.

Po ukončení závěrečné ságy Harry Potter a Relikvie smrti – část 2 v roce 2011 mu bylo dvaadvacet let. Rok nato se představil v remaku hororu Žena v černém. Horory pak vyměnil za romantické komedie a thrillery, úspěšně zvládl i další divadelní role.

V odvážných a kontroverzních rolích často v nezávislých filmech pokračuje dodnes. Příkladem byl jeho mladý hrbatý asistent Igor v hororu Victor Frankenstein (2015) či vzkříšená mrtvola v dramatu Swiss Army Man, ve kterém se, stejně jako v dalších čtyřech filmech, představí letos.

Věnuje se charitě

„Chci se stát hercem podle vlastních představ. Přijmu jakoukoli roli ve filmu, který bude mít dobrý scénář a dobrého režiséra. Lidé si sice vždycky v souvislosti se mnou vybaví Harryho, když ale budu pilně pracovat na dalších rolích, tak se do jejich myslí zapíšu i jinak,“ doufá kultivovaný mladý muž a dodává: „Sláva mě nezkazila jen proto, že mě naši celou dobu drželi při zemi, za což jim vždycky budu vděčný. Proto mě nezmění ani velké peníze, které mám. Určitě si je nenechám jen pro sebe.“

O tom, že to myslí vážně, svědčí jeho charitativní činnost. Dotuje například hospic pro nevyléčitelně nemocné děti v Kensingtonu, jako aktivista za práva gayů přispívá americké neziskové organizaci The Trevor Project a natočil i kampaň, ve které upozorňuje na sebevražedné sklony homosexuálních teenagerů.

V roce 2012 se při natáčení romantického snímku Zbav se svých miláčků seznámil s herečkou Erin Darkeovou a poprvé v životě se zamiloval.

„Člověk se s ní nenudí, je vtipná a je s ní legrace. Třeba nám ten vztah vydrží, možná bude mít i stejný názor na děti. Já bych jich chtěl mít hodně. Nemusí být všechny moje, rád budu některé i adoptovat. Věřím, že z nich vychovám zajímavé osobnosti,“ prozrazuje na závěr slavný rodák z Londýna.

Reklama

Související články

Vítejte v Bradavicích, škole čar a kouzel

Zatoužili jste při čtení či sledování příběhů o čarodějnickém učni jménem Harry Potter po návštěvě světa kouzel, kde nic není nemožné a každý den je plný...

Výběr článků

Načítám