Hlavní obsah

Co musí řešit druhé manželky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhá žena u oltáře nemá zrovna nejlepší pověst. Ať už se podíváte na pohádky, literaturu, či film, často tam figuruje jako atraktivní, bezcitná, jindy zase hloupá mladší žena, která si vezme staršího muže kvůli zabezpečení a statusu. A přestože život není film a nová manželka může mít jen ty nejlepší úmysly, iluze nejsou namístě - její pozice je často velice komplikovaná.

Foto: Profimedia.cz

Manželství s rozvedeným mužem může být velmi náročné na psychiku. Pokud se dáte dohromady s nezadaným mužem, obvykle nečekáte, že jeho bývalá bude stále na scéně, ať už fyzicky, nebo mentálně. A právě to se chtě nechtě u rozvedených mužů děje.

Článek

Druhou manželku si nejspíš představíme jako mladší ženu. Podle výsledků analýzy institutu Pew Research Center si 20 % mužů, kteří se žení podruhé, vezme o deset a více let mladší ženu. Při první svatbě je partnerka výrazně mladší jen u jednoho z dvaceti párů.

Ať už je věkový rozdíl jakýkoliv, většina žen si takový vztah asi neplánovala. Copak jste si v dospívání někdy i jen představovaly, že se vdáte za rozvedeného muže s rodinou, která nějak zahrnuje i bývalou manželku? Nejspíš nikdy.

A dát se dohromady s mužem zralejšího věku může mít svá plus, ale také nemusí.

Syndrom té druhé

Ani to, že když něco děláte podruhé, uděláte to lépe, nemusí platit. Rozvodovost druhých manželství (60 %) je vyšší než u prvních (cca 50 %).

„Když se lidé podruhé ožení nebo i vdají, často si s sebou přinesou nezdravé vztahové vzorce a potíže s důvěrou ze svého prvního manželství,“ vysvětluje terapeutka Terry Gaspardová.

Co by měly vědět ženy, které si něco začnou se ženatým mužem

Vztahy a sex

Emoční zátěž ze vztahu minulého tak může sabotovat i ten současný. „Například, pokud bývalá partnerka podváděla, může být muž přehnaně podezíravý a postrádat jistotu.“

Druhá partnerka a autorka knihy How to date a dad (Jak randit s tátou) Jo Abiová otevřeně mluví o tom, že vztah s rozvedeným mužem má svou vlastní množinu problémů.

„Museli jsme překonat spoustu výzev a těžkostí spojených s druhým manželstvím. A nezachránily nás před nimi ani ty nejlepší úmysly.“

  • Musíte přijmout část rodiny, která je loajální k bývalé manželce.
  • I přátele, kteří jí fandí.
  • Naučit se, jak být nevlastní máma.
  • Zvládnout a odhodit emoční zátěž z předešlého manželství. Řešit finanční problémy - partner se o peníze nedělí jen s vámi.

„Není mnoho lidí, kteří by měli druhou manželku rádi,“ popisuje profesorka Gina Barrecaová vlastní zkušenost. „Ani kamarádi z vysoké, ani starší příbuzní, a hlavně ne první manželka.“

Co je dobré vědět, než začnete po padesátce uvažovat o rozvodu

Vztahy a sex

Druhým manželkám se často stereotypně vyčítá, že si chtějí zkrátit cestu k pohodlnému životu a užívat toho, co ta první vybudovala. Ale je to opravdu výhra?

Odborníci si to nemyslí a vzniklý nepříjemný stav pojmenovali „syndrom druhé manželky“. Definuje se jako neustálý pocit, že žena vstoupila do alternativní reality vytvořené právě první manželkou a její rodinou - a neustále se cítí neadekvátně.

Ať se snaží, jak se snaží, nemůže zapadnout. Také cítí, že první žena a děti jsou pro jejího partnera důležitější.

S první ženou v zádech

Podle údajů Českého statistického úřadu vstoupí do druhého manželství až 40 % rozvedených. Před rokem 1989 to bylo okolo 60 %. Takže nějakou druhou ženu patrně znáte. V Británii roku 2005 spojily síly.

„Potkáte muže, zamilujete se, a najednou jste zataženi do ostré výměny názorů a je od vás vyžadováno, abyste poskytla všechny informace o vašem životě, jako jsou třeba finance, včetně toho, kolik stojí auto, které řídíte. Byl to pro mě šok. A pro nás ženy to bývá o to větší šok, když jsme rozpad manželství nezavinily,“ říká zakladatelka Britského klubu pro druhé manželky Linda Mellorová.

„Druhé ženy jsou často chycené v takovém trojúhelníku a potřebují spoustu pomoci a podpory.“ Tisíce členek jejího klubu, jež se navzájem podporují, dokazují, že trefila do černého.

Manželství s rozvedeným mužem může být velmi náročné na psychiku. Pokud se totiž podle irského psychologa Gerryho Hickeye dáte dohromady s nezadaným mužem, obvykle nečekáte, že jeho bývalá bude stále na scéně, ať už fyzicky, nebo mentálně. A právě to se chtě nechtě u rozvedených mužů děje, ať už jsou přátelé, či naopak nepřátelé. Obojí výrazně ovlivňuje i život druhé ženy.

Poradna: Jak se popasovat s rolí macechy

Děti

„Druhá manželka se snaží vybudovat svůj vlastní prostor, ale je konstantně uvězněná v minulosti svého muže. Muži často zmiňují svou první ženu. Nedělají to schválně, ale pro tu druhou je to zraňující. A může to bolet tak moc, že dostane reaktivní depresi.“

Co jeho děti?

Dalším oříškem je přístup k jeho dětem. A protože je dnes partnerství s dětmi z předchozích vztahů běžnou realitou, jak upozorňuje psycholožka Jana Knotková, je to problém velmi palčivý, který je nutné řešit co nejlépe.

  • „Prvním pravidlem je respektovat, že v systému rodiny byly tyto děti a bývalá manželka vašeho partnera dříve než vy. Už pouhým přiznáním, přitakáním tomuto faktu se mnoho věcí může uvolnit,“ radí. Touha, ať už podvědomá, nebo vědomá, vymazat mužovu minulost a sebe za každých okolností stavět na první místo, není realistická a vyvolá ošklivé konflikty. Navíc působí zle a egoisticky, ať už vás to bolí, jak chce. Děti za nic nemohou.
  • Vyplatí se také uvědomit si svoji roli v jejich životě. A to i když máte nejlepší úmysly a srdce otevřené. „Nový partner pro děti je a vždy bude bohužel pouze dalším možným vzorem ženy nebo muže - vedle matky či otce. Když se snažíme o něco víc, jsou často těžké chvíle s dětmi partnera velmi citově náročné.“
  • Mějte trpělivost. „Pravda je, že všechny změny v rodinách mívají delší časový průběh,“ uzavírá Jana Kotková. Novému rodinnému systému dejte čas.

Macecha a otčím - nejtěžší role v životě

Vztahy a sex

Jak na to?

Praktické tipy, jak se postavit k roli druhé manželky, nabízí terapeutka Terry Gaspardová:

  • Realistická očekávání. Druhé manželství přinese obtíže, které jste si sami nevytvořili. Je dobré brát je jako realitu a neplakat nad tím, že není jiná. Když vidíme problém realisticky, lépe s ním pohneme.
  • Neuzavírejte se. Nečekejte, že budete mít stejné představy. Zariskujte, mluvte otevřeně a obrňte se proti zklamání, které by stejně později přišlo. Potřebujete si vyjasnit, jak váš život bude vypadat a co od vztahu oba očekáváte. I hádka může vyčistit vzduch. Budete vědět, že konflikt můžete ustát, a něco nového se z něj naučíte.
  • Přijměte roli nevlastního rodiče. Měl by být spíš kamarád, mentor a podporovatel dětí než ten, kdo je vychovává. Domluvte se s partnerem, jaký zvolíte přístup.
  • Otevřenost v malých krocích. Být sebevědomý neznamená partnera tvrdě konfrontovat se zásadními problémy. Lepší je s ním nejdřív probrat menší věci (plánování času či jídla) a teprve pak se pustit do témat jako výchova jeho dětí či finance.
  • Na konflikty se připravte. Přijdou zcela určitě, protože je spousta věcí, které se musíte naučit pochopit a řešit.
  • Tolerance. Budujte prostředí, kde se oceňujete, respektujete a tolerujete. Vyjadřujte, čeho si na partnerovi ceníte, i kdyby to bylo jen vytažení nádobí z myčky.
  • Čas na sebe. Pěkná atmosféra a čas, který si vzájemně věnujete, jsou podstatné. O to, co potřebujete, si říkejte neagresivně, ale i bez výčitek. Chápejte i pohled toho druhého. Pozornost, zájem a podporu potřebujete oba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám