Hlavní obsah

Chodíte na botoxové výplně? Připravte se na to, že mohou přestat fungovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snažíte se vypadat skvěle, chodíte na botoxové výplně a další anti-aging procedury, které by měly oddálit či zpomalit stárnutí? Pak jste se možná již dostaly do fáze, kdy zákroky již nejsou tak efektivní a musíte je opakovat mnohem častěji, než tomu bylo na začátku. Odborníci v této souvislosti hovoří o botoxové rezistenci.

Foto: Profimedia.cz

I na botox si můžete vypěstovat rezistenci.

Článek

Neuromodulátory, jako je botox a další neurotoxiny, působí na mimické čili dynamické vrásky, které se objevují, když vyjadřujete emoce. Když je váš obličej v klidu, jsou prakticky neviditelné. Aplikací těchto látek dochází k dočasnému oslabení nebo paralýze svalu.

„Tento účinek je lokalizován do oblasti vpichu, což zabraňuje tomu, aby se svaly plně stáhly a vytvořily vrásky nebo linky,“ vysvětluje dermatoložka Connie Yangová.

Postupem času nervové signály obnovují svou normální funkci a linky (vrásky) se vracejí. Proto je třeba výkon opakovat.

Proč někomu botoxové ošetření vydrží rok a jiný musí na další zákrok za tři měsíce?

Každý člověk je jiný ve své anatomii a v tom, jak se pohybuje, jak mimicky projevuje emoce. „To jsou faktory, které určují dávkování botoxu u každého jednotlivce. Věk v tomto případě nehraje vůbec žádnou roli,“ upozorňuje Yangová.

​​Tmavé skvrny v obličeji jsou běžné, ale to neznamená, že se s nimi musíte smířit

Styl

I proto se některé ženy moc neusmívají, protože chtějí, aby jejich výplně fungovaly co nejdéle. Přehnaná mimika může totiž eliminovat jejich účinek.

Jak vzniká rezistence proti výplním?

Když jedinec nereaguje na injekce neurotoxinů nebo na ně nereaguje stejným způsobem jako dříve a plný pohyb do svalů se vrací po dvou až třech měsících od aplikace látky, odborníci hovoří o rezistenci.

Děje se tak poměrně zřídka, řada výplní vydrží skutečně mnohem déle. Jde o to, že si tělo při opakování zákroků postupně vytváří neutralizační protilátky.

Podle dermatoložky Shari Marchbeinové se tak spíše děje v případech, kdy je botulotoxin používán ve vyšších dávkách a častěji, zejména v rámci léčby migrény. Vzácně se ale může objevit i u lidí řešících touto látkou vrásky.

Pokud tedy patříte k těm, kdo při pohledu na první vrásku běží k lékaři pro aplikaci další dávky botoxu, mějte na paměti, že vedete tělo k tomu, aby se učilo jak být proti látce rezistentní. Mezi jednotlivými aplikacemi by měla být alespoň tříměsíční pauza.

„Pravidelné návštěvy s malou časovou prodlevou opravdu nejsou ideální, zvyšují totiž riziko vzniku neutralizačních protilátek,“ dodává pro Allure Marchbeinová.

K prodloužení doby mezi jednotlivými aplikacemi výplní může pomoci dostatek zinku ve stravě.

Pokud vám lékař další výplně nedoporučí, vyčkejte a respektujte jeho odborný názor. Ideální je, pokud se shodnete na termínech, které budou mít od sebe odstup alespoň rok. Díky tomu budete vypadat skvěle a svěže a tělo si i s výplněmi lépe poradí.

Tři zaručené tipy, které fungují v péči o stárnoucí pleť

Styl

Co se stane s vaší pokožkou, když přestanete kouřit

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám