Hlavní obsah

Brad Pitt: Cigarety jsem nahradil mátou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od těžkého rozvodu s herečkou Angelinou Jolie, s níž má šest dětí, se populární oscarový herec a filmový producent Brad Pitt (58) neobjevuje na filmovém plátně tak často. Svůj talent propůjčí jedině pořádnému trháku, jímž je hit letošního léta Bullet Train.

Foto: Profimedia.cz

Brad Pitt

Článek

Temný, svižný a krvavý thriller nabitý akcí i humorem je natočený podle kultovního japonského románu Maria Beetle, přeloženého do angličtiny jako Bullet Train.

Film se zaměřuje na zločince s krycím jménem Ladybug - Beruška v podání Brada Pitta, který v Japonsku nastoupí do superrychlého vlaku z Tokia do Kjóta, aby na jeho palubě ukradl stříbrný kufřík. Střetne se však s tlupou trénovaných zabijáků, jejichž protichůdné cíle jsou vzájemně propojené. To vše je pouze začátkem nepřetržité divoké a vzrušující jízdy napříč moderním Japonskem.

Celý tento krvavý chaos řídí režisér David Leitch, bývalý kaskadér a choreograf, který se stal jedním z nejvyhledávanějších hollywoodských filmařů díky hitům jako Deadpool 2, Atomic Blonde či John Wick. Byl to právě on, kdo Brada Pitta oslovil.

Idris Elba: Za mladou generaci lidí máme odpovědnost všichni

Styl

„Když mi David uprostřed pandemie poslal scénář k Bullet Train, hned po našich prvních rozhovorech mi bylo jasné, že je to přesně to pravé, co by lidi po dlouhé době probudilo z pandemické letargie. A tak jsem se do toho pustil. Cílem bylo natočit film, který bude zábavný a únikový, svěží a originální, díky němuž se lidé budou chtít vrátit do kina,“ prozrazuje Brad Pitt.

Postava, kterou ztvárnil, připomíná podle jeho slov vysloužilého nájemného vraha. „Je to chladný zabiják, který využívá hněv a agresi ostatních zabijáků. Často se snaží najít způsoby, jak zachránit svůj zadek, a používá k tomu i svého zdánlivě laskavého obličeje.“

Vtipný pohodář

Pittovi není akční styl s komediálním nádechem cizí. S filmy jako Mr. & Mrs. Smith (2005), Hanební pancharti (2009) či Tenkrát v Hollywoodu (2019) se může považovat za hereckého průkopníka tohoto žánru.

Je to jedna z posledních hvězd velkého plátna. Lze ho přirovnat k Paulu Newmanovi

I postava Berušky je podle kritiků pro Pitta typická. Hraje ji s lehkým šarmem, přičemž působí sympaticky a sebejistě.

Podobný esprit vyzařoval v jedné ze svých rolí, když ztvárnil Cliffa Boothe v akční drsné komedii Tenkrát v Hollywoodu, již režíroval Quentin Tarantino.

Foto: Falcon

Jako chladný zabiják Beruška v thrilleru Bullet Train si v ničem nezadal s ostatními nájemnými vrahy.

Ten říká: „Brad je opravdu pohledný, mužný a vtipný. Je to jedna z posledních filmových hvězd velkého plátna. Jeho kvality lze přirovnat k Paulu Newmanovi, Robertu Redfordovi či Stevu McQueenovi, tedy ke hvězdám, které dělaly Hollywood Hollywoodem.“

V tom se shodují i ostatní tvůrci, kteří s Bradem Pittem kdy natáčeli. Například David Fincher, režisér kultovní krimi Sedm (1995) a Klubu rváčů (1999), na něho vzpomíná jen v dobrém: „S Bradem, přestože patřil k nejvyhledávanějším celebritám, bylo vždy velice lehké pořízení. Když něco nešlo přesně podle režiséra, začal hned vyprávět vtipy a všechno bylo zase v pohodě. Možná právě proto se vyšplhal na filmový olymp i na hollywoodské poměry rychle.“

Notuje si s nimi i Bradova letitá kamarádka Sandra Bullocková, která s ním v Bullet Trainu také hraje. „Přátelíme se s Bradem dlouho, neznám ho jinak než jako vtipného pohodáře.“

Zahraje i na kytaru

Poté, co Brad Pitt ustoupil ze své pozice herecké star Hollywoodu, soustředí se na roli filmového producenta, jejímž prostřednictvím podporuje začínající autory. Jeho produkční společnost Plan B Entertainment letos přichází s filmem Women Talking.

Připravena je také filmová verze románu Blondýnky Joyce Carol Oatesové, pojednávajícího o životě Marilyn Monroe.

Melancholická Marilyn. V Hollywoodu štěstí nenašla

Film

V rozhovoru s pánským měsíčníkem Gentlemen’s Quarterly Brad Pitt prozradil, že se v době pandemie kromě natáčení věnoval svým koníčkům i svému zdraví.

„Miluju umění a kreativitu. Vytvářel jsem sochy, nábytek, zařizoval domy, hrál na kytaru. Pořád musím něco dělat. Během pandemie jsem se naučil dokonce i vytvářet keramiku.“

Období lockdownu využil ke zdraví prospěšné, radikální změně - přestal kouřit. „Byl jsem silný kuřák od šestnácti let, teď žvýkám jen nikotinovou mátu a cítím se lépe,“ libuje si. Nadměrného popíjení alkoholu se vzdal už před lety. „Nikdy ale nedám vale špičkovému vínu, které se vyrábí v mém francouzském vinařství v Provence na Château Miraval,“ dodává.

Může se vám hodit na Zboží.cz: DVD Kolekce Brad Pitt

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám