Hlavní obsah

Bezbolestná modelace těla má výsledky spíše u štíhlých žen

Novinky, Dana Sokolová

Lidská touha po dokonalém těle vede odborníky z celého světa k hledání stále dokonalejších metod a přístrojů k odstranění tělesných nedostatků. A tak do této doby velmi populární operativní zásahy plastické chirurgie nahrazují bezbolestné metody pomocí nejmodernějších laserů a dalších přístrojů. Ovšem ne vždy se jedná o metody, které fungují u všech lidí stejně a jsou skutečně tak účinné, jak výrobci a provozovatelé slibují.

Bezbolestná liposukce v podobě ultrazvuku vám pomůže zhubnoutVideo: Novinky

 
Článek

Na trhu se v současné době objevují stále nové a jedinečné přístroje na hubnutí, v jejichž technických specifikacích se špatně orientují odborníci, natož laici. Mnohdy se však může jednat pouze o nafouknutou reklamní bublinu, která se skutečnými výsledky nemá mnoho společného.

Lipolýza není liposukce

Lidé by se předně měli naučit rozlišovat pojmy liposukce od lipolýzy.

"U bezbolestné modelace těla se setkáváme nejčastěji právě s neinvazivní lipolýzou, která je někdy prezentována nesprávně pojmem liposukce (byť o odsátí - sukci nejde). Jedná se o poškození tukových buněk neinvazivně přes kůži, většinou pomocí ultrazvukových vln. Metabolity těchto buněk následně organismus vyloučí.

U liposukce je rozbití tukových buněk provedeno přímo v podkoží, kam pronikáme kanylou skrz kůži a mechanicky, vibracemi, ultrazvukem či laserem rozbíjíme tyto buňky, které následně z organismu odsáváme," vysvětluje Karel Urban, vedoucí lékař z kliniky estetické medicíny Esthé a primář kliniky plastické chirurgie 1. lékařské fakulty UK a FN na Bulovce.

Jedná se tedy o naprosto rozdílné metody, které nelze srovnávat. "Obdobně jako nemůžeme srovnávat kosmetické krémy na obličej s operačním vypnutím obličeje - faceliftem, nemůžeme srovnávat neinvazivní lipolýzy s invazivní liposukcí," upozorňuje Urban.

Liposukce bolí, ale má větší efekt

Rozdíl je především v efektu. Lipolýzy mají výrazně menší efekt, je třeba více sezení, dodržovat dietní režim a cvičit, na druhou stranu vás tato procedura nebolí a ani nevyřadí z pracovního procesu a omezení po zákroku je minimální. Liposukce je invazivní metoda (a tedy operační zákrok) a proto je třeba dodržovat přísná hygienická pravidla, provádí se v místní nebo celkové anestezii a po výkonu má klient určitá omezení - elastické návleky, klidový režim apod.

Ale v porovnání s lipolýzou můžeme u liposukce očekávat výrazně větší výsledný efekt.

Foto: Profimedia.cz

Odsávání přebytečného tuku - lifting

Bez změny životního stylu lipolýza příliš nefunguje

Největší chyby, které se lidé při bezbolestné modelaci těla dopouštějí, je nedodržování doporučovaného jídelníčku a cvičebního plánu, protože spoléhat pouze na přístroje prostě nelze.

"Nechala jsem se zlákat reklamou na přímo zázračný laser, který si velmi dobře poradí s mým velkým zadečkem a stehny, které mne trápí. Zaplatila jsem si tedy kompletní kůru za cca 30 tisíc korun. Na začátku mi byly odebrány míry po celém těle a utvořen i dietní a cvičební plán. I když jsem výrazně omezila jídelníček a skutečně dodržovala pitný režim, po absolvování šesti aplikací jsem zhubla 1 centimetr přes zadek a přes stehna vůbec nic.

Samozřejmě jsem necvičila, takže při závěrečném přeměření jsem se dozvěděla, že si za neúspěch můžu sama. Kdybych se prý držela přesně stanovených plánů, určitě bych zhubla více. Považuji to za svou nejhorší investici v životě. Jsem přesvědčená, že kdybych držela strikně jejich jídelníček i cvičební plán, zhubla bych i bez jejich tzv. bezbolestné liposukce," svěřuje se drobná 38letá Jitka z Prahy.

Neinvazivní liposukce se využívá pro modelaci břicha, boků, stehen a dalších partií těla. Často tyto metody využívají modelky a štíhlé ženy, u nichž jsou podle odborníků výsledky těchto metod nejviditelnější.

Pokud už se člověku podaří pomocí těchto metod zhubnout, pak by měl i nadále dodržovat určitý životní styl, aby se mu tuk pod pokožku nevrátil. Stačí pak přibrat 5-6 kilogramů a tuk se vrátí i do těch míst, odkud byl pomocí přístrojů odplaven.

"I při operační liposukci minimálně jedna vrstva tukových buněk zůstane. Mají schopnost se zvětšovat a lidé pak mohou přibrat," varovala pro ČTK dermatoložka Petra Samková z pražského centra Avienclinic.

Reklama

Související témata:

Související články

Odstranit tuk pomocí liposukce lze i v létě

Každým rokem se to opakuje. Na počátku roku je každá žena plna předsevzetí a na jaře odhodlání, že zhubne nějaké to kilo, aby se konečně cítila v těch plavkách...

Chcete zhubnout? Cvičte s kamarádkou

Nejedna žena chce nějakým způsobem vylepšit svou postavu. Když už se rozhodnete, že se sebou něco uděláte, začnete pravidelně cvičit nebo držet dietu. Jak...

Bez vydatné snídaně nezhubnete

Že polévka je grunt, věděly již naše babičky a všichni jsme toto okřídlené rčení několikrát slyšeli. Zapomínat na vydatnou snídani a domnívat se, jak tím jsme...

Výběr článků

Načítám