Hlavní obsah

Athina Onassisová: Jméno se pro mě stalo noční můrou

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se Athina Onassisová, dědička dědečkových rejdařských miliard, objevila počátkem měsíce společně s manželem Álvarem Alfonsem de Miranda Neto, řečeným Doda, na jezdeckých závodech v italském Arezzu, tvořili příjemnou a bezprostřední dvojici. Avšak zdání klame. Plachá Řekyně se stává stále víc zajatkyní svého obrovského bohatství.

Foto: Profimedia.cz

Plachá a v ústraní se držící Athina Onassisová (25) se usmívá jen velmi málo. Obrovské bohatství, jehož se po smrti dědečka stala dědičkou, jí štěstí očividně nepřineslo.

Článek

Kdykoli opouští luxusní apartmá v mrakodrapu Vila Nova Conceicao v brazilském Sao Paulu (340 metrů čtverečních, neprůstřelná skla, vlastní podzemní garáž pro deset aut, pořizovací cena 8,6 miliónu dolarů, tedy 160 miliónů korun), připomíná to ostražitou, do nejmenších podrobností prováděnou vojenskou operaci.

Pětadvacet osobních strážců se od ní nehne ani na krok, dokonce prý občas jde do akce i dvojnice. Ochranka zůstává v jednom z nejnebezpečnějších měst světa otázkou přežití.

„Rád bych vzal jednou Athinu na sever mé překrásné vlasti – Brazílie. Bohužel bychom nemohli ležet v pohodě a bezstarostně na pláži. Mohli bychom se stát obětí únosu,“ svěřil se Doda týdeníku Bunte.

Foto: Profimedia.cz

Athina s manželem Álvarem Alfonsem de Miranda neto (37), řečeným Doda

Do apartmá s výhledem na park Ibarapuera, obdobu newyorského Central Parku, by únosci mohli proniknout jedině v helikoptéře. „Žije vlastně v bunkru,“ přiznává Bernardo Sacrez, šéf její soukromé bezpečnostní služby.

Žije ve zlaté kleci

Pokyny své miniarmády musí poslední potomek legendárního klanu Onassisových za všech okolností dodržovat. To, že by si sama vyrazila na nákupy nebo na kávu do města, nepřichází v úvahu. „Do města smí jen v opancéřovaném voze s tmavými skly a osmi strážci,“ prozrazuje Sacrez.

Trošičku volnosti se jí dostává vlastně jen u jejích milovaných koní, přesněji řečeno v usedlosti jezdecké legendy Nelsona Pessoy (74) poblíž Bruselu. Tady má ustájeno přes šedesát čtyřnohých krasavců a krasavic, s nimiž objíždí soutěže v Evropě. Ale i při nich zůstává zajatkyní svého postavení.

Foto: Profimedia.cz

Trošička volnosti se jí dostává vlastně jen u jejích milovaných koní

„Máme kolem sebe nepřetržitě ochranku. Tu, o níž víme, i tu, kterou nevidíme,“ potvrzuje Doda, bronzový medailista v parkurovém skákání na olympijských hrách v Atlantě v roce 1996 a v Sydney o čtyři roky později.

Čím okázaleji se plachá a v ústraní se držící mladá dívka snaží dávat najevo, že jí vlastně vůbec nic nechybí, tím víc přibývá dohadů o tom, že vlastně stále – a až zoufale – hledá obyčejné štěstí.

Místo chrastítek si hrála se šperky

„Vždycky byla trochu oplácaná, robustní – po mamince. Poté, co se seznámila s manželem, podstoupila hned několik odsání tuku na stehnech a břichu a plastických operací. Když jsme se ale potkaly naposledy, nevycházela jsem z úžasu: je vychrtlá, jakoby bez životní energie, roztěkaná a vnitřně smutná. Tak přece nevypadá někdo, kdo se cítí šťastný,“ prozradila brazilskému časopisu Veja její nejmenovaná přítelkyně.

„Připadá si jako ve vězení,“ říká jiný blízký člověk, „jen s tím rozdílem, že ty její mříže jsou pozlacené.“

Athina, jediná vnučka jednoho z nejbohatších mužů planety Aristotela Onassise, nemá moc přátel a nikdy mít nebude. „Pořád se s tím nemohu smířit,“ posteskla si prý.

Její matka Christina Onassisová zemřela v koupelně hotelu v Buenos Aires na předávkování sedativy a nejspíš i drogami, když byly Athině tři roky. Díky této události prožila relativně klidné dětství.

Foto: Profimedia.cz

Aristotel Onassis s dcerou Christinou

Kdyby ji vychovávala psychicky nevyrovnaná matka, byla by na tom asi podstatně hůř. Christina, která šla z jednoho nešťastného vztahu do druhého, brala drogy a hystericky bojovala s tloušťkou a depresemi, milovala své jediné dítě opičí láskou.

Holčička, jež se narodila jako vymodlené dítě, měla místo kočárku zmenšeninu Ferrari Testarossa, vlastní zoologickou zahradu a na panenky každou sezónu nové oblečky od Diora. Místo chrastítek si hrála s matčinými šperky. Tisk jí přezdíval „ubohá malá holčička“.

Po smrti matky, kterou tisk kvůli hřmotné postavě nazýval „řeckým tankerem“, ji do péče dostal její pragmatický francouzský otec, francouzský obchodník Thierry Roussel (56). Playboy, o němž se dodnes spekuluje, že si za sňatek s Christinou nechal zaplatit. Přepych, který dítě obklopoval, považoval za zbytečný a nesmyslný. Řídil se heslem, že peníze neznamenají štěstí.

Plakal ve stáji

Athinu a pohledného, decentního Dodu svedla dohromady v roce 2002 láska ke koním. Když se na parkurovém mistrovství v Belgii seznámili, Dodu, bohatého syna majitele pojišťovny, právě opustila manželka, bývalá modelka a vyhlášená krasavice Sibele Dorsová (34), s níž má dnes devítiletou dceru Viviane. Athine si prý jednou všimla, že mu tečou slzy. Sibela si totiž odvezla domů dcerku, o kterou se chtěla soudit. Athina ho oslovila, pak se spolu začali bavit a později chodit.

Vzali se v prosinci 2005 během honosného obřadu pro 750 hostů pod palmami v zahradách muzea umění v luxusní čtvrti Morumbi v Sao Paulu.

„Nejraději bych všechny ty milióny spálila“, „Peníze jsou příčinou všeho zlého, co mou rodinu postihlo“, „Kdybych přišla o peníze, jako kdybych o nic nepřišla“, „Bohatství představuje v mých očích prokletí“, „Jméno Onassisová se pro mě stalo noční můrou“ – svěřila se v jednom z mála rozhovorů, které poskytla.

Foto: Profimedia.cz

O matku přišla, když jí byly tři roky, zemřela v koupelně hotelu v Buenos Aires na předávkování sedativy a nejspíš i drogami

Jako kdyby Athina nikdy nezapomněla na slova, jež utrousila ve věku, kdy jiné děti teprve začínají brát rozum: „Moji mámu zničilo bohatství.“

Po vzoru Billa Gatese založila nadaci, jež ve vší tichosti rozdává milióny na dobročinné účely.

Může si dovolit všechno
Patří jí hotovost ve výši šesti miliard dolarů (113 mld. Kč) na 217 bankovních účtech v různých zemích a tuna zlata v sejfech.
Za 12 miliónů dolarů (222 miliónů korun) si koupila koně.
Vlastní hotel v Monaku, řecký ostrov Skorpios, na němž žila druhá žena jejího dědečka Jacqueline Kennedyová - Onassisová, luxusní činžák na vyhlášené Páté avenue v New Yorku, 22 bytů v Paříži, Londýně, Madridu, na Ibize nebo v Buenos Aires.
Zdědila a rozšiřuje sbírku uměleckých děl, včetně souboru impresionistických obrazů, považovaných za jedny z nejhodnotnějších na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám