Hlavní obsah

Andropauzu lze zpomalit, řadu věcí muži dokážou ovlivnit sami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O takzvaném mužském přechodu, andropauze, muži neslyší příliš rádi. Jde o stav, kdy se jim po čtyřicátém roku života snižuje hladina testosteronu v organismu, což s sebou přináší řadu spíše nepříjemných změn v jeho fungování. Jak se projevují? A jak je lze zmírnit?

Foto: Profimedia.cz

Průběh andropauzy mohou muži do určité míry ovlivnit i sami. Hlídat si zdravou váhu je obecně dobré jak pro celkové zdraví, tak pro správnou rovnováhu hormonů v těle.

Článek

Nejde o nemoc, je to biologický proces patřící k přirozenému stárnutí. Jméno dostal podle androgenů, skupiny mužských pohlavních hormonů, z nichž hlavní je testosteron. Ten je zodpovědný za většinu fyziologických účinků androgenů, např. ovlivňuje tvorbu spermatu a vývoj sekundárních pohlavních znaků, má vliv i na kvalitu kůže, růst svaloviny pomocí anabolického efektu, zvyšování hustoty a kvality kostní tkáně, krvetvorbu a mnohé další.

„Hladina androgenů začíná prudce stoupat v začátku puberty. Díky tomu se formuje mužský maskulinní typ postavy, definitivně se formuje mužský genitál, zesiluje se sexuální orientace a sexuální touhy. Dostatečně vysoká hladina androgenů se udržuje do 30-40 let věku muže,“ upřesňuje primář pražské kliniky UroKlinikum Josef Stolz.

Příznaky se podobají menopauze

Právě okolo čtyřicítky už mívají muži sníženou hladinu testosteronu téměř o 25 %, což znamená, že se u nich mohou začít projevovat podobné příznaky, jako jsou ty, které provázejí ženskou menopauzu.

„Muž pozná andropauzu podle prořídnutí tělesného ochlupení, zvětšení prsou, může pociťovat zvýšenou únavu, změny nálad, ale všimnout si může také depresí, narůstající obezity, návalů horka nebo nechuti k pohlavnímu životu,“ popisuje lékařka Monika Purmová.

Muži od padesáti let by v zájmu svého zdraví měli preventivně navštívit urologa

Zdraví

Často se připojují i problémy související se zvětšenou prostatou. Tzv. benigní hypertenze prostaty (BHP) vzniká také jako důsledek změn hladiny testosteronu a postihuje asi 40 % mužů po padesátce.

Zvětšená prostata utlačuje močovou trubici a vede k častějšímu močení, i nočnímu. Ovlivňuje také proud moči, který pak bývá spíše přerušovaný, a mnohdy ji provázejí i potíže v sexuálním životě.

Testosteron lze nahradit

Nedostatek testosteronu, tedy hypogonadismus, je obvykle vyvoláván věkem, genetickými predispozicemi, nemocí nebo traumatem a lze ho rozdělit na dva typy:

  • Primární - zásadní problém se nachází ve varlatech, která nedokážou produkovat dostatek hormonu.
  • Sekundární - způsobují ho poruchy hypofýzy a jejich výsledkem je nedostatek signálů k produkci testosteronu varlatům. Ta pak nevyrábějí potřebné množství hormonu.

Nízkou hladinu testosteronu mohou lékaři řešit substituční terapií, jež je ale opředena mnoha mýty - tento způsob léčby byl totiž zneužíván ke zvýšení sportovních výkonů, a to s sebou neslo spoustu vedlejších účinků.

Jak ale již název léčby napovídá, jedná se o „nahrazovací terapii“, kdy uměle nahradíte hormon, který chybí. Nepřidává se tedy tam, kde je ho přirozený dostatek...

Kdy by měly ženy padesátníků zpozornět

Zdraví

Průběh andropauzy mohou muži do určité míry ovlivnit i sami. Hlídat si zdravou váhu je obecně dobré jak pro celkové zdraví (předcházíme tak i cukrovce, vysokému krevnímu tlaku či vysokému cholesterolu), tak pro správnou rovnováhu hormonů v těle. Obezita „mužský přechod“ a jeho nepříjemné průvodní jevy jen zhoršuje. Omezením váhy lze navíc podpořit i erekci.

„Studie ukazují, že změna životního stylu, například snížení hmotnosti či sportování, změní erektilní dysfunkci k lepšímu,“ dodává naději Purmová.

Prevence je základ

Pokud na sobě muž zpozoruje příznaky andropauzy, neměl by váhat s návštěvou urologa, který mu na základě vyšetření a krevních testů navrhne další postup, a především vyloučí možná vážnější onemocnění.

Nejpozději po padesátce by měli preventivní prohlídky absolvovat muži pravidelně jednou ročně. Stejně jako ženy navštěvují gynekologa. Má-li muž v rodinné anamnéze rakovinu prostaty, je na místě začít s pravidelnými návštěvami urologické ordinace již po čtyřicítce.

Ženské vnady, o které muži nestojí

Zdraví

Podle odborníků k rutinní prohlídce patří právě i vyšetření prostaty, testosteronu a PSA, což je prostatický specifický antigen - test používaný k detekci karcinomu prostaty.

„Cílem vyšetření je zhodnotit hormonální a lipidový profil muže, vliv hladiny testosteronu na potíže nemocného. V rámci prohlídky se dále provádí i preventivní vyšetření za účelem vyloučení možné infekce moči a onemocnění ledvin,“ doplňuje Josef Stolz.

Hladinu testosteronu si můžete zvýšit i sami

Podle Davida Buchty, propagátora zdravého životního stylu, není třeba hned spěchat s doplněním chybějícího hormonu substituční terapií. Stojí za to pokusit se nejdřív hladinu testosteronu zvýšit přirozeně. Co pomůže?

  • Cvičení. Jde o to, aby bylo pravidelné. Pak správně vyplavuje škodlivé látky z těla a nabudí vás a samozřejmě má vliv na hladinu testosteronu.
  • Změna jídelníčku. Zaměřte se na potraviny bohaté na zdravé tuky obsahující zdravý cholesterol. Ten se totiž v těle přeměňuje na testosteron. Vyhněte se sacharidům. Fastfoody, sladkosti, pečivo a sladké nápoje - to všechno musí podle Davida Buchty z jídelníčku pryč. Nejlepším zdrojem sacharidů jsou brambory a batáty.
  • Kvalitní spánek. Testosteron produkuje mužský organismus během spánku. Tělo je tehdy uvolněné a endokrinní systém pracuje naplno. Nespíte-li dost, tělo není schopné vyprodukovat dostatek testosteronu. Spěte tedy denně alespoň osm hodin.
  • Zinek a vitamin D. Nejzásadnější jsou pro tvorbu testosteronu vitamin D a zinek. Zinek snižuje aktivitu enzymu, který má na svědomí přeměnu testosteronu na estrogen. „Dle vědeckých studií se po pravidelném přísunu zinku zvýšila u testovaných objektů hladina testosteronu. Již po roce správného dávkování vitaminu D se podle studií může zvýšit hladina testosteronu až o 25 procent," upozorňuje David Buchta.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám