Hlavní obsah

Ne každá hořká čokoláda je zdravá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Odborný lékařský časopis Lancet zveřejnil zprávu, podle níž řada výrobců odstraňuje z hořké čokolády flavonoly, které způsobují velkou trpkost jejich pochoutky. Taková čokoláda je i přes vysoký obsah kakaa dost hořká, ovšem ze zdravotního hlediska potom téměř bezcenná.

Článek

Lékaři totiž konzumaci malého množství hořké čokolády doporučují právě kvůli antioxidantům flavonolům. Jsou to velmi účinné antioxidanty, které chrání buňky před zhoubnými vlivy radikálů. A podle mnoha studií pravidelný příjem flavonolů chrání tělo nejen před infarktem a mrtvicí, ale také před demencí a rakovinou.

Pokud je tedy čokoláda zbavena flavonolů, pak je z ní vlastně zcela nezdravá cukrovinka bohatá pouze na nasycené tuky a cukry.

„Hořká čokoláda může klamat…takže se svátečními dny před námi by se mohlo vyplatit zjistit si počet kalorií v tabulce čokolády proti biskupskému chlebíčku a mít přitom kalkulačku v ruce,“ cituje zprávu Lancet. 

Reklama

Související témata:

Související články

Čokoláda snižuje rizika ucpávání tepen

Malé množství černé čokolády denně funguje stejně jako aspirin na snižování srážlivosti krve a tím zmírněňuje rizika ucpání tepen vedoucí k srdečním infarktům....

Proč milujeme čokoládu...

Čokoláda je pro mnohé z nás "mor" Myslíme na ni kudy chodíme, dokud si vysněnou tabulku nekoupíme. Spousta lidí netuší, že tato pochoutka byla v minulosti...

Čokoládě se o Vánocích nevyhýbejte

Dobrá zpráva pro všechny milovníky čokolády. Před Vánocemi se nemusíte bát o své zdraví, naopak. Američtí experti dokázali, že pravidelná denní konzumace...

Čokoláda zkvalitňuje život

Kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa má pozitivní vliv na zdraví člověka. Malé dávky této sladkosti podávané pravidelně podle finských odborníků mohou...

Touha po čokoládě není genetická

Lidé mají odlišnou střevní mikrofóru a tím i různou touhu zakousnout se do čokolády. Pokud tu osídlí určitý typ mikroorganismů, vyvolává chuť na čokoládu....

Odpírání si čokolády vede k jo-jo efektu

Odpírat čokoládu by si neměly ani ženy, které se snaží zhubnout. Podle britských vědců si tím totiž ještě více škodí. Pokud si žena tu a tam čokoládu dopřeje,...

Výběr článků

Načítám