Hlavní obsah

Naučte se být asertivní a získejte potřebný respekt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý člověk pro sebe touží získat respekt okolí, obzvlášť je-li zasloužený. Kdo si myslí, že k tomu stačí být společenský a dostatečně komunikativní, tedy mít vlastnosti extroverta, nejspíš bude daleko od pravdy.

Foto: Profimedia.cz

Dobrou cestou k tomu, jak si získat respekt a uznání okolí, je asertivní chování.

Článek

Jak vysvětluje poradkyně a terapeutka Engracia Gillová, komunikativnost a společenské chování jistě nejsou na škodu, hodí se k tomu ale ještě jedna zásadní schopnost - být asertivní.

Tento pojem v životě slyšel minimálně jednou snad každý, ne všichni si ale „na první dobrou“ vybaví, co se pod ním skrývá.

„Být asertivní znamená být přímý v tom, co potřebujete, chcete, co cítíte nebo čemu věříte. A to způsobem, který respektuje názory ostatních. Je to efektivní komunikační dovednost, která může snížit konflikty, vybudovat vaši sebedůvěru a zlepšit vztahy,“ popisuje Gillová na svém blogu.

Jak se v životě zdravě prosadit

Vztahy a sex

Rovnou k tomu dodává, že existuje hned několik „přímočarých“ způsobů, jak se denně „nechat vidět, slyšet a respektovat“. Jejich procvičováním pak můžete nejen výrazně zlepšit komunikaci ve vztazích, ale i své interakce a také kvalitu života.

Vsaďte na srozumitelnost a záměr

Umět se prosadit je akt, kdy dáváte ostatním najevo sami sebe a své záměry. Chceme být slyšeni a pochopeni, aby nikdo nemohl říct, že nevěděl nebo nechápal, co chceme sdělit.

„Chcete-li se prosadit pozitivně, mluvte jen sami za sebe, i když je to někdy nepříjemné. Poté buďte ohleduplní a sdělte jasně a srozumitelně, co máte na srdci,“ radí odbornice.

Jak naučit dceru říkat ne

Děti

Rovněž nabádá k bedlivému naslouchání. Je totiž pravděpodobné, že až budete sdílet své potřeby a hranice, mohou se objevit otázky nebo nesouhlas od ostatních. Vyslyšte je s respektem, neznamená to, že byste kvůli tomu museli opouštět své vlastní limity.

Udržujte stručnou a věcnou komunikaci

Pamatujte, že chcete prosadit sami sebe. To znamená se vyjádřit, nikoho o ničem není třeba přesvědčovat. Souhlas i nesouhlas jsou v pořádku.

U nesouhlasných postojů lidí, se kterými chcete i tak udržet dobré vztahy, je pak o to víc třeba zůstat soustředěný na danou myšlenku, vyjadřovat se čestně a stručně. Zůstaňte klidní a uvolnění a mluvte neutrálním tónem, abyste navázali co nejlepší „spojení“.

Komunikujte, nestěžujte si

Nejúčinnějším způsobem, jak dosáhnout respektu a ohleduplnosti, je problémy řešit, ne je vyvolávat. A i k řešení přistupujte s jasným záměrem. Udělejte to pevně, jasně, bez narážek, stížností či nepřátelství.

Umět přijmout kompliment je důležité. Naučíme vás, jak na to

Vztahy a sex

Zkuste se zaměřit na věty začínající slovy „Myslím si“ nebo „Cítím“. Naopak se vyhněte agresivním výrazům jako „vždycky“ nebo „nikdy“. Udržujte častý oční kontakt, ale nedívejte se na zúčastněné spatra.

Buďte stateční, neterorizujte

Snaha být asertivní se může často zvrtnout v agresivní chování. „Uvědomte si, že chcete v první řadě ctít sami sebe a své zásady, teprve pak vás může někdo respektovat. K tomu nepatří výčitky, pocity viny, podléhání emocím nebo nucení kohokoli k něčemu, co nechce,“ popisuje Gillová.

Jak ovlivnit ostatní a inspirovat je svým názorem. A to vše bez manipulací

Vztahy a sex

Asertivita je jednoduše respekt k sobě i ostatním. A respekt je klíčem k fungování zdravých vztahů.

Procvičujte

Být asertivní se člověk nenaučí během jednoho dne. Zásadou jako u mnoha dalších věcí je procvičování. Zkoušejte to, kdykoli to jde.

Mluvte jasně, upravte pozici svého těla, mějte pevný stisk ruky - i to jsou malé změny, které můžete udělat, abyste posílili svou pozici a pocit kontroly.

Nesprávné vyložení řeči těla aneb Jak vznikají komunikační chyby

Vztahy a sex

„Pracujte se svou řečí těla v zrcadle nebo ve spojení s vašimi blízkými. Klidně si i nahrajte své chování v různých situacích. Zjistíte, jak vás vidí druzí. A nebojte se prvotních neúspěchů. Jako vše ostatní je i asertivita dovednost, která se zlepšuje každým zkoušením,“ uzavírá Gillová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám