Hlavní obsah

Hemoroidy trápí až polovinu populace nad 50 let

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se mnozí snaží o samoléčbu hemoroidů, většinou stejně skončí v rukou lékařů. Moderní operační metoda je dokáže odstranit téměř bezbolestně. "Typickými pacienty jsou například řidiči, ale i další profese, které tráví většinu času sezením na měkkém sedadle či židli," říká doktor Michal Toběrný, chirurg pražské Nemocnice Na Homolce, který léta hemoroidy operuje.

Článek

Dlouhé vysedávání u počítačů, na nejrůznějších poradách, ale i dlouhé stání bez pohybu vede ke vzniku tohoto nepříjemného onemocnění.

Slovo hemoroid pochází z řečtiny a znamená tok nebo výtok krve. Už dávný Hippokrates užíval tohoto názvu pro výtok krve z žil v oblasti řitě a odtud také pochází pojmenování nemoci. Zachovalo se dodnes.

Hemoroidy jsou rozšířené žilní struktury v řitním kanálu. Rozdělují se na vnitřní, které jsou uvnitř konečníku, a zevní, tvořící malé uzlíky kolem vchodu do konečníku. Vyhřezlé hemoroidy vyčnívají z konečníku ven, jsou viditelné a bolestivé. Za normálních okolností nezpůsobují žádné problémy. Běda ale, když začnou zlobit. Bolest bývá často nesnesitelná.

Genetika i stravování

Doktor Josef Všetíček, primář chirurgického oddělení Nemocnice Milosrdných bratří v Brně, vysvětluje, že při vzniku hemoroidů hraje velkou roli genetika a často je mají i lidé s křečovými žilami.

"Rozvoj potíží urychluje také chronická zácpa, obezita, špatné stravovací návyky, nadměrná konzumace silně kořeněných jídel a alkoholu. U žen se často hemoroidy poprvé objeví v těhotenství jako důsledek zvýšeného tlaku v břišní dutině," říká doktor Všetíček.

Krev ve stolici

Prvním příznakem bývá jasně červená krev ve stolici. Ta může být také na toaletním papíře. Časté jsou bolesti nebo tlak v konečníku a svědění, obtížný odchod stolice, nebo déle trvající průjmovité obtíže či střídání zácpy a průjmů. Samoléčba pomůže, ale příčinu nevyřeší.

Ale pozor: za krvácením se mohou skrývat i závažnější choroby, jako jsou nádorová onemocnění konečníku a tlustého střeva. V nich má ČR na počet obyvatel neslavné světové prvenství.

Jak se léčí

Léčba hemoroidů je dvojí:

- konzervativní - spočívá většinou ve změně stravy ve prospěch potravin s vysokým obsahem vlákniny, která pacientovi upraví vyprazdňovací režim, dále v užívání speciálních čípků, tablet a mastí;

- operativní - při ní se odstraní přímo žilní městky i se sliznicí. Operace není příjemná, protože v místech je hodně nervových zakončení a pacient cítí bolest. Doba rekonvalescence po klasické operaci je čtyři až šest týdnů.

Moderní Longova metoda

Už osm let se hemoroidy v ČR operují moderní tzv. Longovou metodou, pojmenovanou po jejím autorovi, italském lékaři Antoniu Longovi. Od klasické se liší tím, že k odstranění přebytečné tkáně s rozšířenými cévami nedochází na kraji konečníku, kde je hodně nervových zakončení, a zákrok je tudíž bolestivý, ale o několik centimetrů výš, kde už sliznice konečníku není citlivá. Zákrok je tedy téměř bezbolestný.

K operaci se používá speciální kruhový přístroj, tzv. cirkulární stapler. Cirkulární proto, že dokáže vyříznout nemocnou část sliznice uvnitř konečníku, a stapler neboli sešívačka proto, že ihned po řezu vtáhne vyhřezlou sliznici zpět do konečníku a přerušenou tkáň sešije.

Operace trvá asi 20 minut, pacient je v nemocnici jeden až tři dny a pracovní neschopnost je o tři týdny kratší než u klasických chirurgických zákroků. Longovu metodu už zavedli ve 27 nemocnicích v ČR. Všechny zdravotní pojišťovny ji ale zatím nehradí.

Hlavní příznaky
* svědění konečníku
* krvácení při vyprazdňování
* obtížný odchod stolice, střídání zácpy a průjmu
* hlenovitá sekrece z konečníku
* zduření kolem konečníku
* bolestivost
* hroznovité útvary kolem konečníku
* nechutenství, bolesti břicha

Prevence

* zbavit se nadváhy, jíst vyváženou stravu bohatou na vlákninu, tedy hodně čerstvého ovoce a zeleniny, celozrnných potravin, ořechů a semen

* dodržovat pitný režim

* pravidelně denně cvičit, a máme-li sedavé zaměstnání, po 30 minutách se nejméně pět minut projít

* nevysedávat na toaletě, protože dlouhé sezení zvyšuje tlak na konečník

* dodržovat hygienu řitního otvoru, po stolici ho opláchnout proudem vlažné vody, osušit jemným toaletním papírem

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé s velkým počtem pih stárnou pomaleji

Velký počet znamének může způsobit trápení, nikoli však vrásky. Podle britských odborníků totiž majitelé různě zbarvených teček na kůži mají genetickou...

Ocet nejen pro chuť, ale i pro zdraví

Ocet má své uplatnění nejen jako pochutina v kuchyni a ke konzervaci nejrůznějších jídel, ale i jako léčivý prostředek. Uplatní se jako prostředek pomáhající...

Výběr článků

Načítám