Hlavní obsah

Dívka bojuje za bezbariérový přístup. Bez výtahu na vysněném gymnáziu studovat nemůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín

Šestnáctiletá Ema z Hodonína dokončuje základní školu. Jelikož jí jde učení, ráda by v září pokračovala na gymnáziu a v budoucnu studovala architekturu. To ovšem nyní zůstává nemožným přáním. Ema je kvůli své vzácné nemoci upoutána na vozík a místní gymnázium nemá bezbariérový přístup. Na výtah, který by jí zajistil vysněné vzdělání, tak založili sbírku.

Nadaná dívka bojuje za bezbariérový přístup. Bez výtahu na vysněném gymnáziu studovat nemůžeVideo: Novinky

 
Článek

Ema má vrozenou nemoc, která se odborně nazývá osteogenesis imperfecta a která způsobuje křehkost kostí. Ty jsou tak mnohem náchylnější ke zlomeninám. Účinná léčba zatím neexistuje.

„Není to třeba o nedostatku vápníku, ale o tom, že se jí netvoří kolagen v kostech, takže postrádají pružnost,” vysvětlila její maminka Hana. Kvůli tomu je tak odkázaná na vozíček.

Nemoc lékaři zjistili, když Emě byly dva roky. Přes nízký věk už měla druhou zlomeninu. Tu první zjistili hned po porodu. „Když se Ema narodila, tak neustále plakala. Tady v nemocnici na to nepřišli. Až když nás převezli do Brna, tak zjistili, že od porodu má zlomená tři žebra,“ zavzpomínala maminka.

Foto: archiv rodiny

Ema od narození trpí vzácnou nemocí, kvůli níž se jí lehce lámou kosti v těle.

Zlomenin už přitom od té doby měla tolik, že je přestávají počítat. Výjimečné u ní nejsou ani souběžné zlomeniny rukou a nohou. Jinak je to ale běžná šestnáctiletá dívka, která ráda tráví čas u počítače nebo s kamarády.

„Baví mě hrát hry, dívat se na Netflix, chodit ven s kamarády. Ve škole mě baví matika, zeměpis, dějepis. Nejsem z cukru, snažím se být maximálně samostatná,” přiblížila.

Cestou na zápis na vysokou měla autonehodu, ochrnula. I tak pomáhá druhým

Zdraví

Nyní dokončuje základní školu. Protože jí učení jde, tak by v září ráda pokračovala na zdejším gymnáziu. Přijímacích zkoušek, které bude mít na začátku května, se nebojí. Strach má o to, jestli bude vůbec moci v září nastoupit a školu dokončit.

Bez bezbariérového přístupu, kterým hodonínské gymnázium nyní nedisponuje, je totiž cesta za vysněným vzděláním nemožná.

Nejbližší dostupná střední škola je až v Břeclavi, což by pro Emu znamenalo každý den cestovat 40 kilometrů. S jejím zdravotním stavem je to něco nepředstavitelného.

Nadějí je nově vybudovaný výtah

Jedinou nadějí pro Emu je tedy nově vybudovaný výtah. Ředitel školy Jiří Hubačka podle maminky Emy s úpravou souhlasí. Chybí však finance – stavební úpravy si vyžádají podle předběžných odhadů kolem jednoho milionu korun.

Foto: Novinky

Ema se snaží být co nejvíce soběstačná.

Pomoci tak může každý jakoukoliv částkou na transparentní účet 237801308/0600, který zřídili prostřednictvím Nadačního fondu Šance Všem. Více informací o Emě se dočtete na www.sanceproemu.cz.

„Teď nám chybí něco přes půl milionu korun. Už to vypadá, že výtah se do září nestihne, ale pan ředitel nám vyšel vstříc a v prvním ročníku může uzpůsobit výuku k tomu, aby Ema vše zvládla v prvním patře,” doplnila maminka.

Získané peníze by se kromě výtahu měly využít také na bezbariérové zpřístupnění školních toalet.

„Netýká se to jenom mě, ale i dalších dětí, které mají chuť a předpoklad studovat. Tělesný handicap by jim neměl zavřít dveře k dalšímu vzdělávání,” dodala Ema, která by po gymnáziu ráda studovala architekturu na vysoké škole.

Od vysněného vzdělání s maturitou, které by jí k tomu otevřelo cestu, ji tak dělí potřebný výtah.

Reklama

Výběr článků

Načítám