Hlavní obsah

Zlatý oříšek dává šanci všem šikovným dětem

Novinky, Andrea Zunová

Zlatý oříšek, soutěž, která pomáhá zviditelnit nadané děti, se letos koná již po šestnácté. Její organizátor Jiří Kotmel uvedl, že za patnáct let trvání se díky akci podařilo podpořit 450 dětí. Zlatý oříšek je unikátní - nemá žádné kategorie a dává šanci úplně všem šikovným dětem bez rozdílu oboru, řekl v rozhovoru.

Foto: Profimedia.cz

Zlatý oříšek je soutěž pro nadané děti.

Článek

Již po šestnácté se koná Zlatý oříšek, akce, která podporuje nadané děti. Co to pro vás znamená?

Především dobrý pocit z toho, že 16 je již číslo, které znamená určitou tradici. Nedávno jsem si zrovna přečetl přirovnání, že Zlatý oříšek je Nobelovou cenou pro děti České republiky. To mě potěšilo, protože takové označení právě o určité tradici vypovídá.

Když to spočítám, tak za těch patnáct let se nám podařilo představit a podpořit 450 dětí, z nichž 150 si odneslo ocenění nejvyšší. V minulosti Zlatý oříšek například obdrželi šachista David Navara, motocyklový závodník Karel Abraham nebo skvělý dětský pěvecký soubor Boni Pueri a další.

Proto se už také těším na děti, které se letos do Zlatého oříšku přihlásí, jejich obory a úspěchy. V každém ročníku se objeví obor, který je pro Zlatý oříšek premiérový. V minulém ročníku to byla chovatelka křečků s mezinárodními úspěchy nebo úspěšný orientační běžec.

Aktuálně to tedy pro mě znamená spoustu práce, ať už s přípravou krajských předkol, celonárodního kola, nebo televizního finále v České televizi. To vše by zase nebylo možné bez intenzivního vyhledávání partnerů, kteří by se podíleli na financování nebo medializaci celého projektu. Jednoduše je toho dost.

Co všechno musí splnit dítě, které se chce do Zlatého oříšku přihlásit?

Jak už myslím vyplynulo, Zlatý oříšek je především soutěžní přehlídkou pro šikovné, nadané a úspěšné děti České republiky, tedy pro všechny ty děti, které za svůj často velmi krátký život již něco dokázaly, chtějí a mají odvahu to ukázat před širokou veřejností. To něco může být téměř cokoli. V tom je Zlatý oříšek unikátní – nemá žádné kategorie a dává šanci úplně všem šikovným dětem bez rozdílu oboru. Děti se nám tak hlásí s úspěchy z jakýchkoliv soutěží, závodů, ale třeba také s oceněnými ekologickými projekty či zásluhami při jinak prospěšných akcích.

Zlatý oříšek mnohokráte získaly také děti s určitým hendikepem, přes který ve svých oborech dosáhly skvělých výsledků. Pro účast v soutěži tedy stačí vyplnit přihlášku na www.zlatyorisek.cz, pochlubit se zde svými úspěchy a je to.

Je stanovena věková hranice pro možnost přihlášení?

Ano a je to zároveň jediné omezení. Soutěž je určena dětem od 6 do 14 let.

Podporujete mladé talenty. Znamená to jednorázovou podporu, nebo jste s nimi v kontaktu i poté, co projdou vaší soutěží?

Do roku 2012 byl Zlatý oříšek především jednorázovým oceněním spojeným s finanční podporou další činnosti těchto dětí. Po mnohaletých zkušenostech, kdy při osobních návštěvách každý rok nahlížíme do rodin 30 nadaných dětí po celé ČR, neboť zde ověřujeme jimi dosažené výsledky, ale také připravujeme nominační videomedailonky pro naše výběrové komise.

Dostáváme se zde samozřejmě do kontaktu se sociálním prostředím těchto rodin, které není vždy ideální a kde podpora nadaných dětí znamená, že tyto rodiny tzv. jedou finančně na doraz. Není asi žádným tajemstvím, že financovat obor dítěte na jakékoli vrcholové úrovni je velmi náročné. Různé pomůcky, vybavení, cestovní náklady, startovné atd. Mnohokrát jsme se již setkali s nářky, co to všechno stojí, a že to, například při přechodu do jiné výkonnostní kategorie, není možné pro některé rodiny dále financovat.

Dalším logickým krokem pro mě tedy bylo založení Nadačního fondu Zlatý oříšek, který nejenže plně převzal organizaci soutěže, ale dále rozšiřuje možnosti materiální podpory takových rodin dětí České republiky. Ve spolupráci s našimi partnery a dárci tak již nyní nabízíme pomoc rodinám v případech, kdy na základě nedostatku jakýchkoliv prostředků hrozí promarnění často již nemalými částkami zainvestovaného dětského potenciálu, ze kterého bychom mohli v budoucnosti profitovat jako národ všichni.

Je potřeba ještě doplnit, že tyto možnosti podpory se týkají především těch dětí, které již v rámci soutěže Zlatý oříšek prošly jako nominované náročným posuzováním všemi výběrovými komisemi, a tedy o těchto dětech již víme, že jejich potenciál rozhodně stojí za pozornost.

Co nadaným dětem nabízíte?

Kromě výše uvedených materiálních forem ocenění a podpory byla vždy součástí Zlatého oříšku široká medializace dětí a jejich úspěchů, která nejednou vyústila v odezvu této veřejnosti, resp. profesionálů z různých oborů, v podobě zajímavých nabídek ke spolupráci, účinkování, ale třeba i na vydání knih literárně nadaných dětí. To samozřejmě vede k posunu takto osloveného dítěte na další úroveň kvality jeho aktivit.

Vrcholem této medializace je televizní pořad, který Česká televize vysílá vždy na Nový rok. Při tomto slavnostním finále celé soutěže každoročně veřejnosti představujeme 30 nominovaných dětí a vyhlašujeme a oceňujeme deset vítězů.

Určitě ale také nabízíme dětem šanci nalézt odvahu z trochu jiného pohledu. Dáváme jim příležitost vyzkoušet si, jaké to je prezentovat se před televizními kamerami, a rozvíjet tak své mediální dovednosti. Být chopen reagovat na záludné otázky novinářů. Umět se prodat. To patří ke každému úspěchu zvláště v dnešní době.

Letošní klip natočil úspěšný režisér David Ondříček. Kdo ještě s vámi spolupracuje?

Ano. Jedná se o náš nejnovější počin, kterým bychom rádi přitáhli pozornost k našemu tématu, tedy nutnosti podpory nadaných dětí, bez které by naše budoucnost vypadala bledě.

Tento klip sice David Ondříček přímo nenatáčel, ale jeho produkční skupina LuckyManFilms nám nabídla zdarma spolupráci při jeho realizaci. Vlastního díla se nakonec ujal mladý režisér Jakub Janda a my všem děkujeme za výsledek, o kterém si myslíme, že stojí za to.

Každoročně s námi spolupracují zajímavé osobnosti našeho veřejného života a některé z nich jsou přímo členové výběrových komisí Zlatého oříšku. Budu jmenovat například sportovního komentátora Petra Vichnara, který je odborným poradcem pro děti přihlášené se svými sportovními obory, akademický malíř Jiří Anderle má na starosti děti s výtvarnými díly, hudební publicista a moderátor Jiří Vejvoda posuzuje děti z hudebních oborů. Hlavní patronkou posledního ročníku Zlatého oříšku byla i Iveta Blanarovičová.

Do kdy je možné se do letošního ročníku Zlatého oříšku přihlásit a kdo nejčastěji děti přihlašuje?

Do 10. října. Přihláška do soutěže je k dispozici on-line na stránkách www.zlatyorisek.cz a vyplnit ji zde mohou učitelé, trenéři, rodiče, kamarádi, vedoucí dětských kolektivů, jednoduše kdokoliv. Pravidla umožňují, aby se soutěžící hlásili i sami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám