Hlavní obsah

Spinner – hračka, která pobláznila svět

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už se stalo vcelku tradicí, že se jednou za čas na trhu objeví hračka, která se u dětí z celého světa stane díky sociálním sítím a videokanálům naprostým hitem. A kdo ji nemá, jako by nebyl. Před lety to byla antistresová hračka Powerball, naposledy gumičky, ze kterých si každý mohl uplést cokoli, letos je to Fidget spinner. Původně antistresová pomůcka, se kterou si dnes hrají děti od předškoláků po vysokoškoláky včetně dospělých.

Anketa: Podívejte se, jak si spinner oblíbily české děti Video: Novinky

 
Článek

Spinner – rotující trojúhelníková hračka – má hypnotický efekt na lidskou mysl. Původně proto měla sloužit jako antistresová pomůcka pro hyperaktivní lidi, autisty či lidi s chronickou úzkostí. Alespoň to byl původní záměr americké inženýrky Catherine Hettingerové, která tuto pomůcku vynalezla již v roce 1993. Kdo má v současnosti na hračku patent, se ale neví, stejně jako to, kdo tuto hračku po tolika letech opět probudil k životu.

K nám se dostala díky populárním videím na sociálních sítích, která ukazují jednoduché i komplikované triky. Zatímco k jednoduchému roztočení nebudete potřebovat tolik zručnosti, složitější triky vyžadují řádný trénink. Velmi záleží také na kvalitě konkrétního spinneru.

Tak jako je tomu i u jiných hraček, na trhu je hned několik verzí různé kvality. Ne vždy je ale určující cena. Některá hračkářství prodávají totožné spinnery i o 100 % dráže než trhovci nebo firmy na internetu. Obchodníci využívají situace, kdy je na trhu o spinnery enormní zájem a lidé na ně ještě před několika dny byli ochotni stát dokonce i fronty. Stačilo totiž, aby jedno dítě zmiňovanou hračku doneslo do školy, a rázem ji měly naprosto všechny děti.

Jak dlouho si s hračkou děti dokážou hrát, ale nikdo neví. Odborníci tvrdí, že po létě si na danou věc děti ani nevzpomenou, stejně jako tomu bylo u předchozích hitů podobného rázu.

V každém případě se asi v tomto směru nejvíce uleví učitelům, protože mnoho žáků se kvůli této hračce není schopno ve škole soustředit, jelikož pro ně v podstatě není nic důležitějšího než neustálé točení.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Spinner

Spinner je plastová (někdy i kovová) vrtulka s ložiskem uprostřed. Stačí chytit do ruky a točit. Na trhu je k sehnání hned několik druhů a tvarů. Cenově se pohybují od 70 do 500 korun. Na sociálních sítích se dnes naleznou i návody, jak je snadno vyrobit doma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám