Hlavní obsah

Bystrý orangutan bravurně ovládá nejoblíbenější hračku současnosti

Novinky, Barbora Sirová

Takzvaný „fidget spinner“ se v poslední době stal oblíbenou hračkou pro děti školního věku i leckteré dospělé. Předmět navlékají na prsty a roztáčejí jej podobně jako vrtuli nebo větrník. O tom, že to není nic složitého, se přesvědčila i samička orangutana ve vídeňské zoologické zahradě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Orangutan si hrál s fidget spinneremVideo: Reuters

 
Článek

Fidget spinner byl původně vyvinut jako uklidňující hračka pro děti trpící vývojovými poruchami, jako je autismus nebo ADHD (porucha chování s hyperaktivitou). Dnes ho však znají snad všichni žáci základní školy a na svých prstech ho roztáčejí, kudy chodí.

Sascha Grasinger, chovatel v zoo u vídeňského zámku Schönbrunn, se rozhodl, že trendy hračku ukáže dvěma samičkám orangutana. Bystří primáti hned pochopili, oč ve hře běží. Jeden z nich, 41letá Nonja, se spinner naučila ovládat hned po první ukázce.

Na rozdíl od dětí ale podle Grasingera orangutany hra příliš nezaujala. Párkrát věcičku roztočili, ale brzy je začala nudit. Nonja má navíc mnohem důležitější věci na práci. Na internetu už se proslavila tím, že nakreslila 250 obrazů a vyfotila několik snímků za pomoci digitálního fotoaparátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám