Hlavní obsah

Šilhání u dětí není dobré podceňovat, léčba funguje jen omezený čas

Právo, Petr Veselý

Pokud si maminka všimne, že její dítě šilhá, měla by s ním okamžitě zajít k očnímu lékaři. Čím dřív specialista zjistí příčinu, tím větší má šanci na úspěšnou léčbu. Ta ovšem výrazně klesá po sedmém roce života dítěte.

Foto: Profimedia.cz

Šilháním (odborně se mu říká strabismus) rozumíme jakoukoliv úchylku oka, tedy nejen ke kořeni nosu, ale do všech směrů. Potíže dítěte nemusí být výrazné.

Článek

Jestliže včas nepřijde, nehrozí děcku jen celoživotní kosmetický handicap, ale také ztráta prostorového vidění a tupozrakost, tedy horší ostrost vidění. Tu vyvolává nižší kvalita vidění postiženého oka v centrální nervové soustavě (CNS). Jde o stav trvalý, který nelze zlepšit pomocí brýlí.

„Oční lékař se u šilhajícího dítěte snaží nejprve zjistit, co je příčinou jeho potíží,“ říká MUDr. Věra Flemrová z Oční kliniky Lexum v Praze. „Někdy je to velký dioptrický rozdíl mezi pravým a levým okem, zkrátka dioptrická vada. Jindy to může být narušená funkce některého z šesti svalů, které ovládají oko, dále šedý zákal anebo nádor.“

V každém případě lze u většiny dětí tuto vadu zmírnit nebo úplně odstranit. Oční lékaři (oftalmologové) to nejprve zkoušejí pomocí různých optických pomůcek, brýlí, klapek (okluzorů), případně cvičením.

„Nejvíc se obáváme neodhalené tupozrakosti, kdy mozek při šilhání ignoruje obraz jednoho oka,“ říká doktorka Flemrová. „Je to jeho obrana proti tomu, aby dítě nevidělo dvojitě.“

Proto lékaři zaměřují léčbu u malých pacientů nejprve na správnou dioptrickou korekci vady a teprve pak na cvičení, kdy se snaží zakrytím lepšího oka klapkou, tedy okluzorem, zlepšit tréninkem kvalitu vidění tupozrakého oka. Hodně je omezuje čas.

Po sedmém roce života dítěte zůstává léčba tupozrakosti ve většině případů bez efektu. Operace bývá až další možností, jak problém řešit.

Mhouření oka a naklánění hlavy

Šilháním (odborně se mu říká strabismus) rozumíme jakoukoliv úchylku oka, tedy nejen ke kořeni nosu, ale do všech směrů. Potíže dítěte nemusí být výrazné. Signálem nastupujících problémů je někdy to, že mhouří jedno oko a naklání hlavu na stranu.

„Většinu potíží by u něj měly zachytit preventivní prohlídky, na které chodí k dětskému lékaři ve třech a v pěti letech,“ říká doktorka Flemrová. „Pokud s pediatrem nespolupracuje, musí lékař prohlídku zopakovat. Když existuje podezření na poruchu vidění, může ji vyšetřit v oční ambulanci přímo oftalmolog .

Maminky by také měly vědět: do šesti měsíců věku dítěte se může stát, že kojenec při pohledu zblízka občas jakoby zašilhá. Ještě neumí tak dokonale zaostřit. Později by k tomu ale docházet nemělo. Jakékoli pravidelné uchylování oka pak musí vyšetřit oční lékař.

Děti rodičů, kterým znepříjemňovalo život šilhání, by měly navštívit ve dvou letech oftalmologa preventivně. I když se zdá, že žádné zjevné potíže nemají.

Šilhání u dospělých

„U dospělých, kteří šilhají od dětství, je operace vady pouze kosmetickým zákrokem,“ vysvětluje doktorka Flemrová. „Změny v mozku, kvůli kterým zpracovává signály pouze z jednoho oka, jsou už totiž trvalé.

Lékaři zjišťují před operací, jestli u nich zákrok nevyvolá dvojité vidění. Někdy může dojít ke špatné spolupráci očí a změnou jejich postavení vznikne dvojitý obraz. Takové pacienty operovat nelze. Pokud se pomocí speciálního vyšetření ukáže, že dvojité vidění nehrozí, dá se operovat v jakémkoli věku.

Když člověk začne šilhat až v dospělosti, ztrpčuje mu dvojité vidění život vždycky. Příčiny šilhání mohou být různé: úraz, neurologické onemocnění, cévní potíže, postižení štítné žlázy, pooperační komplikace po jiných očních zákrocích, případně po operacích v obličeji. Pokud oftalmologové mohou takového pacienta operovat, zaměřují se na to, aby mu odstranili dvojité vidění.

Operace jí změnila život

Bankovní úřednice uhýbala pohledem, klopila hlavu a červenala se, když se měla lidem podívat do očí. V dětství jí lékaři operovali šilhání. Postižené oko se po určité době vychýlilo v opačném směru, tedy ven. To se někdy stává.

Tato kosmetická vada ji trápila a srážela její sebevědomí bez ohledu na to, že to jinak byla hezká a příjemná žena. Měla problém nejen při jednání s lidmi, ale také s hledáním přítele. V osmadvaceti se rozhodla podstoupit zákrok u doktorky Flemrové na klinice Lexum. Zaujalo ji, že lékařka používá metodu nastavitelných stehů. Spočívá v tom, že několik hodin po operaci, která probíhá v celkové anestezií, zdravotníci odstraní obvazy a nakapají pacientovi do očí kapky s anestetikem. Ten si pak nasadí brýle a zkusí číst.

Pokud není optický nebo kosmetický efekt zákroku uspokojující, mohou lékaři v druhé fází operace povolit nebo stáhnout nastavitelné stehy, a tak korigovat výsledek. Obvykle bez toho, že by pacient musel podstupovat další zákrok.

Tato dodatečná korekce pomohla i bankovní úřednici. A nejen to, změnila jí život. Dnes nikdo nepozná, že šilhala. Pohledná blondýnka hýří elánem a optimismem. Také povýšila v práci a našla si přítele. Lékařce nedávno poslala fotografii z výletu do Jižního Tyrolska. Zamilovanou dvojici na ní obklopují zasněžené vrcholky Alp.

Ne všechny příběhy končí takhle idylicky. Šanci na úspěch hodně zvyšují všímaví rodiče a to, že za lékařem přijdou se svým dítětem včas.

Praktické informace

O šilhání a jeho léčbě se dozvíte víc na www.ordinace.cz  nebo na www.lekari-online.cz/ocni-lekarstvi  (v obou případech napište do hledače heslo šilhání). V druhém případě najdete na konci článku odkaz na soukromé kliniky, které šilhání léčí.

Pokud vás zajímá nový typ operace s nastavitelnými stehy, můžete napsat mail na lexum@lexum.cz. Jeho prostřednictvím se dostanou vaše dotazy k MUDr. Flemrové.

Nebo uveďte do internetového vyhledávače výraz: nastavitelné stehy. Když přeskočíte pár odkazů na šicí stroje, vyjedou vám kliniky, kde zákrok dělají.

Šilhavost léčí všechny oční kliniky velkých nemocnic. Většina pracovišť však nepoužívá nastavitelné stehy. Pokud je nutná operace, udělají ji v nemocnicích zdarma, ale bývají tam dlouhé čekací lhůty. Na soukromých klinikách zaplatíte za operaci 10 až 25 000 Kč.

Foto popis| Herečka Brigitte Bardotová, sexuální symbol šedesátých let, prodělala v dětství léčbu šilhání. Podobně jako třeba herci John Travolta a Demi Moorová, tenista Roger Fe de rer, milionářka Paris Hiltonová, americký prezident George Bush ml. a řada dalších.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám